Αχαϊα: Εμφανίστηκαν τα “ζελεδάκια” της θάλασσας προκαλώντας αναστάτωση  – ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ (φωτο & Βιντεο)

Facebook
Twitter
digeliotika
Στον κορινθιακό κόλπο εμφανίστηκαν και φέτος τα περίεργα «ζελαδάκια» ή αλλιώς “κεράσια” της θάλασσας που με την μαζική παρουσία τους προσφέρουν ένα αξιοπρόσεκτο όσο όμως και εντυπωσιακό θέαμα. Εδώ και χρόνια αυτά τα μυστήρια πλάσματα έχουν κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς εντοπίζονται κυρίως σε κρύες θάλασσες, ιδίως σε ωκεανούς, όμως εδώ και χρόνια κάνουν και στα μέρη μας αισθητή την παρουσία τους. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΤΙ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.
loggos

 

Σε Λόγγο, Σελιανίτικα και Άκολη, εθεάθησαν τα σωληνοειδή ζελατινώδη όντα που ανήκουν στο είδος Salpa maggiore (Salpa maxima) και δεν είναι επικίνδυνο. Πέρα βέβαια από την ενόχληση ή το αποκρουστικό που προκαλεί η θέα τους, αφού χαρακτηρίζονται γλοιώδη από πολλούς λουόμενους.

Δεν σχετίζονται με τις αντιθέτως επικίνδυνες τσούχτρες που προ διετίας γέμισαν τις ακτές της Αχαΐας προκαλώντας επί μέρες συζητήσεις, ακόμα και σε επίπεδο φορέων που αναζητούσαν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

Πέρα από ένα άγγιγμα που λόγω του ξαφνικού μπορεί να μοιάσει με τσίμπημα – ακίνδυνο – όμως, δεν σου προξενούν τίποτα περισσότερο.

Αντιθέτως πολλοί ισχυρίζονται ότι η παρουσία τους αποτελεί σαφή ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας, κατά συνέπεια οι περίοικοι θα έχουν πρόσθετο λόγο να υπερηφανεύονται.

loggos 2

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία «Salp» (ονομάζονται και Σαλπίνες) και είναι βραχύβια με διάφανο εξωτερικό περίβλημα, που κινείται με τη συστολή και αντλώντας νερό από το ζελατινώδες σώμα του. Αποτελεί τμήμα του συνολικού κύκλου ζωής της αλυσίδας των αλάτων που φιλτράρουν το φυτοπλαγκτόν.

4adb4769 9321 47d3 b5f5 20e18e666438 e1746183580428Αρχικά παραμένουν συνδεδεμένα με το σώμα του γονέα, τα αναπτυσσόμενα απελευθερώνονται από τα γονικά βλαστοζωοειδή και στη συνέχεια συνεχίζουν να τρέφονται και να μεγαλώνουν ως μοναχική ασεξουαλική φάση κλείνοντας τον κύκλο ζωής των αλάτων. Η εναλλαγή των γενεών επιτρέπει έναν γρήγορο χρόνο παραγωγής, τόσο με μεμονωμένα άτομα, όσο και με συνολικές αλυσίδες που ζουν και τρέφονται μαζί στη θάλασσα.

Παίζει ρόλο το κλίμα;

Όταν το φαγητό είναι άφθονο, οι αλάτι μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από κλώνους που βρίσκονται στο φυτοπλαγκτόν και μπορούν να αναπτυχθούν με ρυθμό ταχύτερο, αφαιρώντας το φυτοπλαγκτόν από τη θάλασσα. Αν όμως το φυτοπλαγκτόν είναι πολύ πυκνό, οι «αλάτι» μπορούν να φράξουν και να βυθιστούν στο κάτω μέρος δημιουργώντας γλοιώδη «χαλιά» σον πυθμένα.

feaad8f8 0979 458a b86b 71fdebfc4710 e1746183604282Τα σώματα των αλάτων μεταφέρουν άνθρακα στον πυθμένα της θάλασσας με αποτέλεσμα μεγάλες αλλαγές στην αφθονία ή την κατανομή τους να μπορούν να αλλάξουν τον κύκλο άνθρακα και ενδεχομένως να διαδραματίσουν ρόλο και στην αλλαγή κλίματος. Κάτι που εξετάζεται ως σημείο ενδιαφέροντος με αφορμή την εμφάνισή τους στη χώρα μας και ειδικά στον Κορινθιακό.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή