Αχαΐα: Για κάθε 3 θανάτους μόλις δυο γεννήσεις!

Facebook
Twitter

Παρακολουθώντας στενά τα της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους πέντε Δήμους της Αχαΐας, μόνο στο Δήμο Καλαβρύτων, κι εκεί σποραδικά, υπήρξαν κάποιες αναφορές και στοιχειωδώς επεξεργασμένες προτάσεις στο ζήτημα της δημογραφικής συρρίκνωσης της περιοχής μας και στην αναζήτηση τρόπων για την ανάσχεση της.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι αρκούντως ανησυχητικά. Και λένε ότι σε κάθε τρεις Αχαιούς που πεθαίνουν γεννιούνται μόλις δυο. Για παράδειγμα, το έτος 2022, στην Αχαΐα κατεγράφησαν 3.968 θάνατοι. Και μόλις 2.349 γεννήσεις. Εξίσου κακή είναι η εικόνα και στις άλλες δυο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Στην Αιτωλοακαρνανία το 2022 πέθαναν 2.992 πολίτες και γεννήθηκαν 1.469 ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην Ηλεία όπου οι θάνατοι το 2022 ήταν 2.311 και οι γεννήσεις μόλις 949 (στοιχεία Ληξιαρχείων).

Ο αντίκτυπος στον συνολικό πληθυσμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι εμφανής. Το 2011 μετρηθήκαμε 679.796, το 2021 πέσαμε στους 648.220. Με περισσότερες τις γυναίκες απ’ τους άνδρες. Και με πτωτική τάση στα δημογραφικά δεδομένα ώστε να μην είναι ανεδαφική η φράση «λιγοστεύουμε…»

Αυτό που δεν έχουμε ακούσει έως τώρα είναι μια πειστική πρόταση που να ενθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Ό,τι ακούμε στην τρέχουσα ειδησεογραφία, δηλαδή η εν πολλοίς παράλογη εκτίναξη των ενοικίων, η καλπάζουσα ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, η εργασιακή ανασφάλεια, η απουσία μηχανισμών θωράκισης των οικονομικά ασθενέστερων και ειδικά των νέων, όλα μαζί είναι παράγοντες αποθαρρυντικοί ώστε πολλά νέα ζευγάρια να πάρουν την απόφαση να κάνουν παιδιά.

Εμείς, ανατρέχοντας σ’ ένα πολύ πρόσφατο άρθρο (τον περασμένο Μάιο) της υφυπουργού Υποδομών Χριστίνας Αλεξοπούλου θα συμφωνήσουμε με την άποψη της ότι «είναι σημαντική μια σοβαρή και στοχευμένη πολιτική παροχής οικονομικών κινήτρων προς όσα ζευγάρια επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και δυσκολεύονται για οικονομικούς λόγους». Τόσο απλά και κατανοητά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top