ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα: «Μάννα εξ ουρανού» το άνοιγμα της Εστίασης

estiasi
«Υπάρχει χαρά αλλά… αιφνιδιαστήκαμε» ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε στην «Πολιτεία» και στο «politeianews.gr» ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου μόλις λίγες ώρες μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα της περασμένης Τετάρτης για το άνοιγμα της Εστίασης στις 3 Μάϊου.

Ουσιαστικά ήταν αναμενόμενη η δήλωσή του καθώς είχε προϊδεάσει για αυτήν από δηλώσεις του στο προηγούμενο φύλλο της «Πολιτείας» η οποία με εκτενές ρεπορτάζ είχε μεταφέρει τη θέση της πλειοψηφίας των επαγγελματιών του κλάδου ότι μετά τόσους πολλούς μήνες με κλειστά τα μαγαζιά θα ήταν καλύτερο να ανοίξουν προς τα μέσα Μάϊου και όχι «κολλητά» σε ένα τριήμερο αργίας του Πάσχα που πολλαπλασίασε τις δυσκολίες των καταστηματαρχών για να κάνουν προμήθειες και τροφοδοσία ποτών και κυρίως τροφίμων που θα έπρεπε να είναι φρέσκα.

Κατά άλλες ερμηνείες βέβαια, οι παραπάνω αιτιάσεις σχετίζονταν με την βαθύτερη επιθυμία των επιχειρηματιών του χώρου να μην χάσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή του Μαΐου, όμως η απάντησή τους σε αυτό είναι καταλυτική αφού προτάσσουν ως ασύγκριτα πιο συμφέρουσα τη λειτουργία των μαγαζιών τους από την είσπραξη του οποιουδήποτε επιδόματος.

Τουλάχιστον το 40% των επιχειρήσεων Εστίασης του νομού Αχαΐας είχαν εξαιρεθεί από επιστρεπτέες προκαταβολές και ενισχύσεις. Και για τις επιχειρήσεις αυτές το «άνοιγμα» του κλάδου ήταν «μάννα εξ ουρανού».

Ίσως στην πράξη αποδείχθηκε αυτές τις μέρες η ύπαρξη του προβλήματος που πρόταξαν οι ίδιοι. Και το λέμε έχοντας διαπιστώσει και καταγράψει την προετοιμασία των επαγγελματιών για έναν αγώνα δρόμου που τις επόμενες ημέρες πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να προμηθευτούν προϊόντα και να φροντίσουν για την διατήρησή τους μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα, που επίσης είναι ημέρα αργίας και ονομαστικής εορτής (Αγίου Γεωργίου).

ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΟΙ 4 ΣΤΟΥΣ 10

Παρά όμως όλα τα παραπάνω, ο κ. Στεργίου μοιράζεται με την «Πολιτεία» την πραγματικότητα του ότι τουλάχιστον για το 40% των επιχειρήσεων Εστίασης του νομού Αχαΐας είχαν εξαιρεθεί από επιστρεπτέες προκαταβολές και ενισχύσεις και για αυτό το ποσοστό επιχειρήσεων το «άνοιγμα» του κλάδου ήταν «μάννα εξ ουρανού».

Αν αργούσε κι άλλο πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές θα έρχονταν σε απόσταση αναπνοής με το λουκέτο. Εξάλλου τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν σε πανελλαδικό επίπεδο, επιβεβαιώνουν τον άμεσο κίνδυνο που υπήρχε.

Καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι απώλειες για τον κλάδο της εστίασης το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 ανήλθαν σε 135,15 εκατ. Ευρώ! Και οι πραγματικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες και θα φανούν στα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2021, καθώς τότε θα έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία από όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο από αυτές που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και είναι οι μόνες που υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Ειδικά τον Φεβρουάριο του 2021 ο κύκλος εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), διαμορφώθηκε σε 51,67 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 55,4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020. Στον κλάδο παροχής καταλυμάτων, ο οποίος υπολειτουργεί λόγω της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, η μείωση του κύκλου εργασιών τον Φεβρουάριο του 2021 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν 68,6%, στα 24,59 εκατ. ευρώ φέτος από 78,22 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 ο κλάδος είχε κύκλο εργασιών μόλις 44,07 εκατ. ευρώ έναντι 153,21 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2020.

«Συνεπώς, ναι μεν αιφνιδιαστήκαμε όμως το ότι ξανανοίγουμε δημιουργεί χαρά και αισιοδοξία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ.

You may also like

Comments are closed.