ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αχαΐα: Οι αγρότες του Ερύμανθου προχωρούν σε κινητοποίηση αύριο Τρίτη

Facebook
Twitter

Διαμαρτυρίες από τους παραγωγούς ροδίτη του Δήμου Ερυμάνθου, λόγω των χαμηλών τιμών που προχωρούν σε κινητοποίηση αύριο Τρίτη.

 

ΥΠΌΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΡΟΔΙΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΛΟΓΩ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ

 

Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

Με απόφαση της κυβέρνησης δόθηκε στους παραγωγούς αμπέλου στην ποικιλία Ροδίτης ενίσχυση ανά στρέμμα  λόγω των πολύ χαμηλών τιμών.  Η ενίσχυση αυτή αποφασίστηκε μετά από διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις επειδή τα τελευταία χρόνια οι τιμές είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής σε σημείο να πλέον να απειλείται  ο παραδοσιακός  κλάδος  με πλήρη κατάρρευση και εγκατάλειψη από τα  επανειλημμένα πλήγματα λόγω ΚΟΒΙΤ, ενεργειακού και  αυξημένου κόστους εφοδίων.  .

Στην απόφαση της κυβέρνησης περιλαμβάνονται στην ενίσχυση ανά στρέμμα (90 ευρώ) μόνο οι παραγωγοί συνολικά της ΠΕ Ηλείας  και οι παραγωγοί  του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με αποτέλεσμα για λόγους που πραγματικά δεν κατανοούμαι να εξαιρεθούν  οι παραγωγοί της ΠΕ Αχαίας  τους,   οι παραγωγοί Ροδίτη του Δήμου Ερυμάνθου .

Δηλαδή  εδώ  εμφανίζεται το απίστευτο.

Σε γειτονικά αμπέλια στην ίδια περιοχή στην  ίδια ποικιλία,  το αμπέλι που ο παραγωγός είναι κάτοικος του Δήμου Δ. Αχαιας να ενισχύεται , ενώ ο παραγωγός που είναι κάτοικος του Δήμου Ερυμάνθου να εξαιρείται.

Η απόφαση αυτή είναι προκλητική και ακατανόητη και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις δεν μπορεί να διαχωρίζει να διαιρεί τους παραγωγούς

Κ. υπουργέ

Η απόφαση αυτή μόνο έκπληξη προκαλεί για την σκοπιμότητα που την υπαγόρευσε αφού είναι γνωστό ότι ο Ροδίτης είναι βασικός κλάδος παραγωγής που καθορίζει την επιβίωση εκατοντάδων οικογενειών στο  νομό Αχαΐας και γίνεται ακόμα ποιο προκλητική όταν μέχρι σήμερα ευνοϊκές παρεμβάσεις έχουν γίνει από το κράτος  μόνο στον κλάδο της οινοποιίας (μεταποιητές και βιομήχανοι ) και όχι στους ι παραγωγούς.

Κ. υπουργέ

Ο αγροτικός σύλλογος Ερυμάνθου με απόφαση του ΔΣ του παραρτήματος Φαρών μετά από αυτή την προκλητική απόφαση προχωρά με απόφαση ΔΣ σε παράσταση διαμαρτυρίας στην αποκεντρωμένη διοίκηση που εκπροσωπεί την κυβέρνηση την Τρίτη 30 Μαΐου ώρα 11 πμ.

Δίνει στην δημοσιότητα την διαμαρτυρία του για την προκλητική, άδικη,  διαιρετική εξαίρεση ενίσχυσης.

Απαιτεί να αρθεί αυτή η αδικία και ενταχθούν στην ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί Ροδίτη του ν. Αχαΐας.

Επισημαίνουμε  ότι αυτή η πολιτική που μας χτυπά αλύπητα ,  μας  έχει καταντήσει  σε παραγωγούς φθηνής πρώτης ύλης για τα κέρδη των μεταποιητών βιομηχάνων και εμπόρων που τελικά  αυτοί έπαιρναν και τις ενισχύσεις .

Αυτή η πολιτική που μας ξεκληρίζει  πρέπει να σταματήσει , και θα σταματήσει με  τους αγώνες μας .

Επισημαίνουμε επίσης  ότι το καθεστώς της δήθεν ελεύθερης αγοράς πρέπει να τελειώσει αφού αυτό σκοτώνει τους παραγωγούς προς όφελος των μεταποιητών  εμπόρων βιομηχάνων . Επισημαίνουμε επίσης  ότι  το κράτος πρέπει να προχωρήσει να παρέμβει και να θεσμοθετήσει το μόνο μέτρο που μπορεί να προστατέψει τον παραγωγό από την ασυδοσία της αγοράς που είναι η   θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών με βάση το κόστος παραγωγής. Είναι το μόνο μέτρο  για να σωθούν οι μικροί παραγωγοί από την ασυδοσία της αγοράς που συνεχώς αυξάνει το κόστος των εφοδίων που συνεχώς μικραίνει τις τιμές παραγωγού σε σημείο να σκαφτόμαστε εγκατάλειψη της παραγωγής  που στην πορεία οδηγεί στην συγκέντρωση της γης  και της παραγωγής σε λίγα χέρια.  Αυτό για να μείνουν ζωντανά τα χωριά και η η Ελληνική ύπαιθρος και να μην ερημώσουν πλήρως .

Γιατί τα κέρδη των λίγων δεν μπορεί να είναι πάνω από τις ανάγκες του λαού και  τις ζωές μας .

Με ένα  σύστημα κατώτερων εγγυημένων τιμών που θα εξασφάλιζε τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αφήνουν και ένα όφελος, δεν θα υπήρχε ανάγκη να υπάρχουν επιδοτήσεις διακρίσεις και μικροπολιτική που σκοπό έχει όπως αποδεικνύεται να μας διαιρέσουν   για να είμαστε εύκολα θέματα στην εκμετάλλευση των λίγων.

Γιαυτό ζητάμε.

Για τον ΡΟΔΙΤΗ άμεση επέκταση της ενίσχυσης σε όλους τους παραγωγούς .

Κατώτερες εγγυημένες τιμές  με βάση το κόστος παραγωγής

Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως με εφοπλιστές ξενοδόχους  κλπ

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ..

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top