ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΧΑΪΑ: Οι σταφιδοπαραγωγοί διεκδικούν όλες οι ενισχύσεις

Facebook
Twitter

Συντονισμένες παρεμβάσεις εδώ και λίγα 24ωρα, τόσο από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου όσο και τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», προκειμένου να αποδεσμευθούν χρήματα από αγροτικές ενισχύσεις τα οποία παρακρατήθηκαν από τις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει έχει φέρει σε αντιπαράθεση τους αγρότες με την Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) καθώς οι παρακρατήσεις έγιναν με βάση καταστάσεις τις οποίες η Ένωση χορηγεί στις τράπεζες προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες πληρωμές σε λογαριασμούς των αγροτών.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γιάχο, γραμματέα του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, εκατοντάδες παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας οι οποίοι ανέμεναν να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Τράπεζα Πειραιώς, με τα ποσά που αναλογούν στον καθένα από την έκτακτη ενίσχυση των 45,26 εκατ. ευρώ (ενίσχυση 54,7 ευρώ/στρέμμα, ήσσονος σημασίας με βάση τον κανόνα de minimis), διαπίστωσαν ότι τα ποσά δεσμευτήκαν απευθείας έναντι οφειλών.

«Πολλοί δικαιούχοι, ίσως η πλειοψηφία, που περίμεναν την έκτακτη αυτή ενίσχυση που δόθηκε με αγώνα και θυσίες, είδαν τους λογαριασμούς τους άδειους καθώς η τράπεζα παρακράτησε τα ποσά έναντι οφειλών στην Π.Ε.Σ. Τα χρέη των αγροτών οφείλονται στο γεγονός ότι το προϊόν έχασε μέσα σ ένα χρόνο πάνω από 50% της αξίας του, χωρίς ευθύνη των παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Τα χρέη τους αυξάνονται μέρα με την μέρα, Εφορία, Δήμος, ΔΕΥΑ, ΔΕΗ, Τράπεζες, καύσιμα και ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα εκμηδένισαν το εισόδημα» σύμφωνα με τον κ. Γιάχο.

Ο Ανεξ. Σύλλογος ζητά όλες οι ενισχύσεις, ιδιαίτερα οι έκτακτες «κορωνο-ενισχύσεις» να είναι ακατάσχετες και αναλαμβάνει δράση, με επιστολές σε τράπεζες και ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς υπάρχει φόβος ότι και η ενιαία στρεμματική ενίσχυση, του Ιουνίου, οδηγείται σε κατάσχεση!

«Η ειδική ενίσχυση για την σταφίδα δόθηκε αφενός κουτσουρεμένη και αφετέρου παρακρατήθηκε από την τράπεζα. Παρακολουθούμε τι γίνεται σε άλλες περιοχές και προετοιμάζουμε τις αντιδράσεις μας καθώς η ακρίβεια και το κόστος ενέργειας, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, οδηγούν τους συναδέλφους σε απόγνωση» αναφέρει ο Παναγιώτης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας».

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Για το θέμα υποβλήθηκε και ερώτημα μέσω του Νομικού Συμβούλου της Π.Ε.Σ.

«Όλες οι κοινοτικές ενισχύσεις, όπως και η έκτακτη ενίσχυση των 54,7/στρέμμα για τους σταφιδοπαραγωγούς, υπόκεινται σε έλεγχο με βάση την υποχρέωση που έχει η ‘Παναιγιάλεια’ να κοινοποιεί τις οφειλές σε υπουργείο (ΟΠΕΚΕΠΕ) και τράπεζες.

Στηρίξαμε τους αγρότες μας με βάση την προκαταβολή των 0,90 ευρώ / κιλό που δόθηκε για την σταφίδα, έναντι εξόφλησης και θα το κάνουμε και πάλι αν χρειαστεί.

Οι δεσμεύσεις λογαριασμών έγιναν σε συγκεκριμένη μερίδα παραγωγών που οφείλουν ποσά πάνω από το ύψος της ενίσχυσης» αναφέρει στην «Γ» στέλεχος της Π.Ε.Σ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top