ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΧΑΪΑ: Όταν η διάβρωση συναντά τις… προσφυγές

Facebook
Twitter

Επανεξετάζονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου προστασίας της ακτής στα Τσουκαλέικα, μετά τις ενστάσεις κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Πολιτείας» την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με το μείζον, ανησυχητικό και επαρκώς άξιο προσοχής ζήτημα της διάβρωσης των ακτών, λόγω της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των ανθρώπινων επεμβάσεων, «έκρυβε» μια επιπλέον είδηση πέραν των στοιχείων που αφορούσαν στα ποσοστά διαβρωμένου εδάφους στα παράλια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Και δεν είναι άλλο απ’ το γεγονός ότι πάνω που πήγαν να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης, αυτομάτως σταμάτησαν με αφορμή προσφυγές κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί ότι θίγονται οι ιδιοκτησίες τους.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την προσφυγή που έγινε από κατοίκους της περιοχής των Τσουκαλεϊκων για τα έργα αποκατάστασης που έσπευσαν να πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Δ.Ε. καθ’ υπόδειξη των ακαδημαϊκών οι οποίοι διενήργησαν επιστημονική έρευνα για να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής, τις ακριβείς συνθήκες, αλλά και να προσδιορίσουν το τι έπρεπε να γίνει για την προστασία του εδάφους και των ακτών από την επαπειλούμενη περαιτέρω διάβρωση.

Όπως είχε τονίσει στην εφημερίδα ένας εκ των επιστημόνων που είχαν την ευθύνη της έρευνας και καταγραφής, και συγκεκριμένα, ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αθανάσιος Δήμας, είχε γίνει η αποτίμηση της κατάστασης σε όλη την ακτογραμμή από τον Άραξο μέχρι το Ρίο, κι όχι μόνο, και υπήρξε προγραμματική σύμβαση με την Π.Δ.Ε. για τα έργα προστασίας που έπρεπε να γίνουν στα Βραχνέικα και τα Τσουκαλέικα.

 

Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

1 ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΕΝΘΕΤΗ 1

Εν ολίγοις, οι επιστήμονες υπέδειξαν κάνοντας το χρέος τους αλλά η προσφυγή ματαίωση οποιαδήποτε υπόδειξη. Με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινούν σχεδόν πάλι από την αρχή. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Χαράλαμπο Μπονάνο, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων έχει ξεκινήσει η επανεξέταση στα τεύχη δημοπράτησης του έργου που αποσκοπεί στην διάσωση της κατάστασης.

Μάλιστα ο κ. Μπονάνος τονίζει με νόημα σε δηλώσεις του στην «Πολιτεία», ότι: «Η επικαιροποίηση της μελέτης Ρόγκαν από τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Δήμα είναι αξιόπιστη και πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα τέτοιο μεγάλο έργο πρέπει να έχει την εγκυρότητα των εξειδικευμένων επιστημόνων τους οποίους έχουμε χρέος να ακολουθούμε. Νομίζω πως είμαστε στην σωστή κατεύθυνση».

 

ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

1 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ 1
Το θέμα αυτό όμως φέρνει στην επιφάνεια το μόνιμο «εμπόδιο» που υπάρχει στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των αλλαγών που προκαλεί η καλπάζουσα κλιματική κρίση. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες που προβαίνουν σε ενστάσεις δεν έχουν κι εκείνοι το δίκαιο με το μέρος τους. Είναι όμως κάτι που επιτάσσει την περαιτέρω εξέταση του προβλήματος, σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να διασφαλιστούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούν οι φορείς να επεμβαίνουν ανεμπόδιστα και άμεσα όταν κρίνεται απαραίτητο.

 

ΠΟΣΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΜΑΣ
Τα τελευταία χρόνια η παράκτια ζώνη πιέζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, µε σηµαντικότερο το πρόβληµα της διάβρωσης των ακτών, που εντείνεται από την κλιµατική αλλαγή. Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι ήδη εμφανές και η επιστημονική κοινότητα το έχει εντοπίσει κρούοντας εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου.

Για να κατανοήσουμε αυτό το μέγεθος, αρκούν τα στοιχεία έρευνας από το 2019 που είχαν δείξει πως οι ακτογραμμές στην Ελλάδα έχουν διαβρωθεί σε ποσοστό του 28,6%. Και για την Δυτική Ελλάδα ειδικότερα, τα στοιχεία της ίδιας έρευνας είναι ανησυχητικά. Διότι δείχνουν ότι από τα συνολικά 859,3 χλμ ακτογραμμών που διαθέτει η Περιφέρεια μας τα 198 χλμ βρίσκονταν (το 2019) υπό καθεστώς διάβρωσης, δηλαδή, ποσοστό της τάξης του 23%!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

6 e1677859209879

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top