ΑΧΑΪΑ: Παράσταση αγροτών σήμερα και συμμετοχή στην απεργία της 20ης Νοέμβρη

Facebook
Twitter
agrotes_ethniki___2__2
Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Όλα με αγώνες κατακτιούνται!

Απευθύνουμε κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς, σε όλους τουςαγρότες της περιοχής να μπουν στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, την ΚΑΠ και την ΕΕ που μας στερούν σήμερα όλα αυτά που έχουμε ανάγκη.Ύστερα από κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε το Σάββατο 9/11στην Πάτρα αποφασίσαμε ότι δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα προϊόντα που παράγουμε.

Πέρυσι η ακαρπία, φέτος η ξηρασία καταστρέφουν τα ελαιόδεντρα μας, μειώνουν την παραγωγή, διαλύουν το εισόδημα μας.

Μάλιστα αυτή η ξηρασία και η έλλειψη άρδευσης έχει επηρεάσει και μια σειρά άλλες καλλιέργειες όπως η πατάτα, η μαύρη σταφίδα που καλλιεργείται στις περιοχές μας, προβλήματα θα έχουν σε λίγο και οι κτηνοτρόφοι για βασικές ζωοτροφές όπως καλαμπόκια, τριφύλλια που καλλιεργούσαν οι ίδιοι.

Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το εισόδημα μας, να μην αποζημιωνόμαστε για καταστροφές στην παραγωγή μας, να μην έχουμενερό για να ποτίσουμε τα χωράφια μας.Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να μας διαμηνύει ότι δεν υπάρχουνχρήματα, αλλά από την άλλη να δίνειεκατοντάδες εκ. ευρώ για επενδύσειςμεγαλοπαραγωγών σε θερμοκήπια, να δίνειζεστόχρήμα για ΑΠΕ που θα εκμεταλλεύονταιμονοπωλιακοίόμιλοι.

Δεν αντέχουμε άλλο με το τεράστιο κόστος παραγωγής, με τα λιπάσματα και εφόδια να έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής κυρίως στη βρώσιμη ελιά. Με ασθένειες όπως ο δάκος, το γλοιοσπόριο, ο πυρηνοτρήτης κ.α. που απειλούν την παραγωγή μας, απαιτούν νέα μεγαλύτερα έξοδα, μιας και το κράτος δεν μας προστατεύει επαρκώς.

Απορρίπτουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες που καλλιεργεί ηΠεριφερειακήαρχήΔυτικήςΕλλάδας, όπου στα λόγια «είναι στο πλευρό μας», όμως δεν έχεικάνει το παραμικρόέργο για να έχουμε σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο με περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση. Ενώ τάσσεται υπερ της ΚΑΠ και είναι πάντα το κατάλληλο στήριγμα του υπουργείου για να σουλατσάρουν«αγκαζέ» οι εντεταλμένοι του.

Πρώτος σταθμός της δράσης μας η Πέμπτη 14 Νοέμβρη όπου θα πραγματοποιήσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα τοπικά υποκαταστήματα ΕΛΓΑ στην Πάτρα και στο Αγρίνιο και στην Διεύθυνση Γεωργίας Ηλείας

Η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Κάθε αγρότης να κάνει δικιά του υπόθεση την επιβίωση του. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων και μπλόκων. Η δύναμη μας πολλαπλασιάζεται όταν παλεύουμε χερι-χερι με τους εργαζομένους, τον λαό της περιοχής που βιώνει τις συνέπειεςόσωνζούμε στο χωράφι, αγοράζοντας σε τριπλάσια και τετραπλάσιατιμή το λάδι από όσαπουλάμε ως παραγωγοί.

Δεν σταματάμε εκεί! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη δράση μας

Συμμετέχουμε στην απεργία 20/11 στις συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων της περιοχής.

Οργανώνουμεμεγάλασυλλαλητήρια την Παρασκευή 29 Νοέμβρη:

  • Στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στον Πύργο
  • Στην έδρα της ΠεριφέρειαςΔυτικήςΕλλάδας στην Πάτρα
  • Στην κεντρικήπλατείαστο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας

Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας

Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακοπουλος-Ντρινιας», Ερυμάνθου, Ωλενίας, Καινούργιου, Αγρινίου, Κατούνας, Βόνιτσας, Αμαλιάδας, Αλφειούσας, Χειμαδιου-Σοπίου, Ζαχάρως, Καρδαμά, Πελοπίου και περιχώρων.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση αποζημίωση από τις φετινές ζημιές ξηρασίας που οδηγούν σε σοβαρή μείωση της παραγωγής, να δοθούν άμεσα προκαταβολές σε όσους πλήττονται.
  • Να εκσυγχρονιστεί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Χωρίς κόφτες και κανένα πλαφόν αποζημίωσης. Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Μείωση κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, με εξασφαλισμένο πλαφόν. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για κάθε είδος ελιάς και ελαιόλαδου, που θα καθορίζονται ετησίως ανάλογα και με το κόστος παραγωγής και θα επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας. Οι τιμές για την επιτραπέζια ελιά θα καθορίζονται για όλα τα μεγέθη της. Για το 2024, διεκδικούμε 1,50€/κιλο (το 200αρι) για την ελιά Καλαμών.
  • Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυομε περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση, μόνιμο τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα, εγγειοβελτιωτικά έργα, αξιοποίηση υπάρχουσας σύγχρονης τεχνολογίας για άρδευση με όλα τα συστήματα άρδευσης, κατακλυσης, αυλάκια, τεχνητή βροχή. Βασικό σύστημα η στάγδην άρδευση με κλειστό δίκτυο.
  • Άμεσα έργα αγροτικής οδοποιίας σε όλο το εύρος των εκτάσεων.
  • Σύγχρονο σύστημα δακοπροστασίας, ώστε να είναι άμεση ευθύνη του υπουργείου, με ενιαίο πανελλαδικό επιστημονικό τρόπο και έγκαιρη διαδικασία υλοποίησης, ξεχωριστή ανά περιοχή, χωρίς επιβάρυνση του ελαιοπαραγωγού, αλλά αποκλειστικά του κρατικού προϋπολογισμού, με ταυτόχρονη αύξηση του κονδυλίου του.
  • Εκπόνηση αντίστοιχου προγράμματος ψεκασμού των ελαιώνων για το γλοιοσπόριο.
  • Πλήρης στελέχωση των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  για να πραγματοποιούνται φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι, έλεγχοι και παρακολούθηση ασθενειών κλπ.
  • Πρόγραμμα της εκμηχάνισης των ελαιοπαραγωγών με νέα σύγχρονα μηχανήματα (τρακτέρ, καινοτόμα ελαιοραβδιστικα, θρυμματιστικάκλπ) με κρατική ενίσχυση 70% έως 50 στρέμματα και 50% για εκμεταλλεύσεις άνω των 50 στρεμμάτων (και όριο τα 150). Για το υπόλοιπο 30% με άτοκο 20ετες δάνειο. Ειδικά για τα τρακτέρ, να υπάρχει πρόβλεψη ότι θα τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για την ασφάλεια του αγρότη (καμπίνες) από ατυχήματα αλλά και φυτοφάρμακα.
  • Ορθολογική διαχείριση υπολειμμάτων ελαιοκαλλιέργειας χωρίς την επιβάρυνση του ελαιοπαραγωγού. Από την πώληση του ελαιόλαδου να επιστρέφει στον παραγωγό λίπασμα σε ανάμειξη με κομποστ από τα κλαδιά ελιάς με πιστοποιητικά υγιεινής. Αντίστοιχα να επιστρέφει στον παραγωγό τα κέρδη από την αξιοποίηση του πυρήνα, που μέχρι τώρα τα κλέβει επί της ουσίας μεγάλες βιομηχανίες που τα επεξεργάζονται.

Ειδικά για τους νέους αγρότες:

  • Καθορισμός ανώτερου ορίου οικονομικού μεγέθους όχι πάνω από 20.000 ευρώ για την ένταξη στο μέτρο. Να εφαρμοστεί βαθμολόγηση που να εξασφαλίζει την κατά προτεραιότητα ένταξη των εκμεταλλεύσεων μεγέθους από 8.000 έως 20.000 ευρώ. Να μην είναι υποχρεωτική η μεγέθυνση της εκμετάλλευσης.
  • Επιπλέον ισχυρά κίνητρα εγκατάστασης με επιπρόσθετη στήριξη του εισοδήματος, ιδιαίτερα των αγροτών που αναπτύσσουν δενδρώδεις καλλιέργειες με πολυετή αναμονή για την απόδοση ικανής παραγωγής. Πρόσβαση σε άτοκα δάνεια.
  • Στελέχωση των γεωτεχνικών κρατικών υπηρεσιών ώστε να παρέχεται δωρεάν όλη η απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη.
  • Εξασφάλιση, με τη στήριξη του κράτους, της δυνατότητας ανέγερσης σύγχρονων κατοικιών και όλων των απαραίτητων υποδομών της αγροτικής εκμετάλλευσης.
  • Συνθήκες διαβίωσης που να επιτρέπουν την ικανοποίηση των αναγκών των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο (π.χ. παιδικοί σταθμοί, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, Κέντρα Υγείας, κ.λπ.).
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top