του Αχιλλέα Ροδίτη
Σε αρκετά καλά επίπεδα παραμένουν για αυτή την εβδομάδα οι τιμές στα αμνοερίφια καθώς οι τιμές του αρνιού στη Βαρβάκειο κυμαίνονται από 6,99 ευρώ έως και 8,99 ευρώ.
Όμως οι επιβαρύνσεις από τις τροφές, που είναι τεράστιες και έχουν αυξήσει σημαντικά το συνολικό κόστος εκτροφής, συμπεριλαμβανομένης και της ακριβής ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε μείωση αρνιών και σε αυξημένο κίνδυνο παράνομων ελληνοποιήσεων ώστε να διατηρηθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα, όπως τονίζουν στην «Πολιτεία» κτηνοτρόφοι της Αχαΐας.
Βέβαια, από τις αρμόδιες υπηρεσίες έγινε ήδη γνωστό ότι αυτές τις μέρες ξεκινά «σαφάρι» ελέγχων σε όλους τους χώρους, με ορίζοντα την περίοδο του Πάσχα, οπότε η ζήτηση θα αυξηθεί. Το ερώτημα πάντως παραμένει, ως προς το πού θα φτάσει η τιμή των αμνοεριφίων φέτος το Πάσχα, δεδομένων των ελλείψεων ελέω ακριβού κόστους παραγωγής.
ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση σε σχέση με πέρυσι πάνω από 1 με 1,5 ευρώ το κιλό. Όταν το 2020 πωλούνταν προς μόλις 9 με 9,5 ευρώ το κιλό, πρόπερσι έφθασε η τιμή του στα 11 ευρώ το κιλό και πέρυσι το Πάσχα η τιμή του αμνοεριφίου άγγιξε τα 12 ευρώ το κιλό. Άρα φέτος αναμένεται τιμή της τάξης του 13 με 13,5 ευρώ το κιλό.
Θυμίζουμε ότι σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η «Πολιτεία» έκανε λόγο για αυτήν την αύξηση, από τον περασμένο Ιανουάριο, επικαλούμενη υπολογισμούς και δηλώσεις κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι περιέγραφαν το «εκρηκτικό κοκτέιλ» των πανάκριβων ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι ένα σακί σιτάρι για ζωοτροφή που το 2022 πωλούνταν προς 7,80 ευρώ, φέτος κοστίζει… 22,5 ευρώ! Και ένα σακί με θήραμα, πέρυσι τον Ιανουάριο κόστιζε για κτηνοτρόφους 14 με 15 ευρώ, αλλά φέτος η τιμή του εκτινάχτηκε στα 25 με 26 ευρώ!
ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ»
Για το θέμα μίλησε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι:
«Δεν σκοπεύω να βάλω στο ‘καλάθι του Πάσχα’ στα σούπερ μάρκετ το αρνί και το κατσίκι. Ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το καλάθι ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω. Η τιμή που φαίνεται να διαμορφώνεται από τον παραγωγό είναι στα 7,5 – 8 ευρώ στο αρνί και το κατσίκι. Είναι 1-2 ευρώ πιο ακριβό από πέρσι. Θα κάνουμε ‘καλάθι για το αρνί’ στη Βαρβάκειο, όπως έγινε με τα θαλασσινά, διότι λειτουργεί ως φράγμα για τις τιμές, γιατί μετά από λίγο ακολουθούν και τα σούπερ μάρκετ».
20% ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι αυξήσεις στο κρέας στη χώρα μας άγγιξαν το 20% σε σχέση με πέρυσι την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%. Ειδικότερα:
- Το μοσχάρι στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 21% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση ήταν 12,9%
- Το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά 23,1%, όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές ανέβηκαν 12,8%
- Το χοιρινό αυξήθηκε 20,8% στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, το 41,3% των πολιτών μπορεί να καταναλώνει κρέας μία φορά την εβδομάδα. Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: