Του Αχιλλέα Ροδίτη
«Μπορώ να σας πω από τώρα πόσο θα ‘χει το αρνί το Πάσχα» αναφέρει πατρινός έμπορος ζωοτροφών στην «Πολιτεία», κάνοντας λόγο για αυξήσεις που θα είναι, όπως λέει, το αποτέλεσμα της μείωσης παραγωγής εξαιτίας της εκρηκτικής ακρίβειας στις ζωοτροφές και το γάλα.
Είναι ενδεικτική μία τιμή που μας δίνει: «σακί σιτάρι για ζωοτροφή που πέρυσι τέτοια εποχή πωλούνταν προς 7,80 ευρώ, φέτος κοστίζει… 22,5 ευρώ»! Επίσης, σακί με θήραμα, πέρυσι τον Ιανουάριο κόστιζε για κτηνοτρόφους 14 με 15 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή του εκτινάχτηκε στα 25 με 26 ευρώ!
Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς την «έκρηξη» τιμών στην πραγματική αγορά. Και κατ’ επέκταση, το αδιέξοδο κτηνοτρόφων αλλά και όσα, αλυσιδωτά, μπορεί να προκαλέσει αυτό, στην τσέπη του καταναλωτή στο τέλος της «διαδρομής».
ΟΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η αιτία κακού είναι γνωστή. Όλο τον προηγούμενο χρόνο οι άνθρωποι του κτηνοτροφικού κλάδου της χώρας, και στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της Αχαΐας, βρέθηκαν μπροστά σ’ ένα ζοφερό τοπίο, αφού κλήθηκαν να διαχειριστούν τις ολέθριες συνέπειες εξωγενών παραγόντων.
Στην αρχή η πανδημία, που έπληξε τον πλανήτη κατά τα προηγούμενα έτη, εν συνεχεία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Όλα μαζί δημιούργησαν ένα «κοκτέιλ» ανατιμήσεων με μορφή «ντόμινο». Αρχής γενομένης από τα καύσιμα και την ενέργεια – έτσι εκτινάχτηκε το κόστος παραγωγής – και διολισθαίνοντας έπειτα στις «τσουχτερές» αυξήσεις στα πιο άμεσα και αναγκαία αγαθά για τους κτηνοτρόφους.
Δηλαδή στις ζωοτροφές, που οι τιμές τους, (όπως περιγράψαμε παραπάνω), έχουν εκτοξευτεί οδηγώντας σε δύο δυσμενή αποτελέσματα: πρώτον, στη μείωση της παραγωγής και δεύτερον, στην άνοδο των τιμών κρέατος.
Είναι χαρακτηριστικά επ’ αυτού τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πως το 2022 οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είδαν τις τιμές που πλήρωναν για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για τις εκμεταλλεύσεις τους να έχουν αυξηθεί κατά 25% με 30%, σε σχέση με το 2021, ποσοστό που δεν μένει στάσιμο ούτε βαίνει μειούμενο αλλά βρίσκεται αντιθέτως σε ανοδική πορεία.
ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές αλλά και στο ρεύμα έχει αναγκάσει πολλούς κτηνοτρόφους είτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, είτε να μειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, που έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη παραγωγή γάλακτος.
Κτηνοτρόφος με σχετικά μεγάλη μονάδα προβάτων, στο Ριόλο Αχαΐας, δήλωσε στην «Πολιτεία»: «Πέρυσι κρατούσα τα αρνιά για το Πάσχα, φέτος κοιτάζω να τα δώσω όσο – όσο, ακόμα και 5,50 ευρώ, για να τα… διώξω από πάνω μου. Επειδή η διατροφή και συντήρηση έχει δυσβάσταχτο κόστος».
Κι αναλύει την κατάσταση ως εξής: «Δεν σας βάζω το ρεύμα που τον περασμένο μήνα μου ήρθε 5.500 ευρώ. Ούτε το πετρέλαιο, ούτε τα δικά μου καύσιμα για να πηγαινο-έρχομαι καθημερινά και να φροντίζω τα ζώα, ούτε τα φάρμακα και την ιατρική φροντίδα. Θα σας πω μόνο ότι ο υπερδιπλασιασμός των ζωοτροφών και του γάλακτος με ανάγκασε με το που γεννιέται ένα αρνί, να… παρακαλάω για να το πουλήσω στη φθηνότερη τιμή». Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι σαν κι αυτόν κάνουν το ίδιο με συνέπεια να οδηγούμαστε σε τεράστια μείωση παραγωγής.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Πράγματι, αυτό δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ενώ το πρώτο 6μηνο του 2021 παρέδιδαν αγελαδινό γάλα σε μηνιαία βάση περίπου 2.160 άτομα, την ίδια χρονική περίοδο του 2022 ο αριθμός των παραγωγών έφτανε μόλις τους 1.950. Και ο αριθμός αυτός είναι ήδη πιο μειωμένος στις αρχές του 2023.
Ίδια η εικόνα και στο αιγο-πρόβειο γάλα. Το πρώτο 6μηνο του 2022 παραδόθηκαν 517.840 τόνοι πρόβειου γάλακτος έναντι 527.784 τόνων το πρώτο 6μηνο του 2021. Μειωμένο κατά 1,88%. Το πρώτο 6μηνο του 2022 παραδόθηκαν επίσης 113.606 τόνοι γίδινου γάλακτος έναντι 120.380 τόνων το πρώτο 6μηνο του 2021. Μείωση 5,62%.
ΠΟΣΟ ΘΑ «ΦΤΑΣΕΙ» ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΑΡΝΙ;
Μιλούσαμε για ακρίβεια στο αρνί το 2020 όταν το Πάσχα έφτασε να πωλείται τότε προς 9 με 9,5 ευρώ το κιλό. Αλλά αποδείχθηκε φθηνότερο από το Πάσχα του 2021 όταν η τιμή του έφτασε τα 11 ευρώ το κιλό. Και πιο φθηνό, και τότε, από πέρυσι το Πάσχα που βάλαμε θετικό πρόσημο στο ότι η τιμή του αμνοεριφίου δεν ξεπέρασε τα 12 ευρώ το κιλό.
Με βάση όμως όσα περιγράφονται παραπάνω, δηλαδή τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, αναμένεται ακόμα και η περυσινή τιμή να μοιάζει «τίποτα» μπροστά σε αυτή που θα δούμε φέτος. Αν υπολογίσουμε ότι ήδη το αρνί στη σε κρεοπωλείο στη Βαρβάκειο αγορά στην Αθήνα βρήκαμε ολόκληρο αρνί 7 kg να πωλείται 84 ευρώ, δηλαδή, στα 12 ευρώ το κιλό! Και ερευνώντας τιμές σε σούπερ μάρκετ εντοπίσαμε αλλού το αρνί από 7 έως και 10,95 ευρώ το κιλό, και αλλού προς 10,90 ευρώ το κιλό.
Όταν ακόμα, βέβαια, είμαστε ακόμα στον Γενάρη και απέχουμε πολύ από το Πάσχα της 16ης Απριλίου φέτος.
«ΜΑΧΗ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους

Για μέχρι σήμερα ήταν προγραμματισμένο να καταβληθεί σε πάνω από 50.000 κτηνοτρόφους η ενίσχυση για τις ζωοτροφές, ύψους 89 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους που το σύστημα τους απορρίπτει λόγω ΚΑΔ και μένουν εκτός ενίσχυσης, ο υπουργός τόνισε πως εξετάζει να διορθώσει περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών, που τυχαίνει να έχουν βγει εκτός, επειδή φαίνονται στην εφορία με γεωργικό εισόδημα (π.χ. ελαιόλαδο), ανώτερο του κτηνοτροφικού.
Για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι έχει ακριβώς τα ίδια χρήματα τα οποία είχε και η προηγούμενη, συμπληρώνοντας ότι η χώρα πέτυχε το ίδιο ποσό ενώ άλλες χώρες είχαν μείωση και πως η διαφορά θα είναι στο ότι «οι αγρότες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές για να μπορέσουνε να εισπράξουν αυτά που εισέπρατταν πριν».
Είναι γεγονός, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε από την πρώτη στιγμή σειρά μέτρων που είχαν ως αποκλειστικό στόχο να «φρενάρουν» οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους παραγωγής στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Μέτρα όπως η ανωτέρω ενίσχυση ( 89 εκατ. ευρώ) για την αγορά ζωοτροφών, αλλά και η μείωση της φορολογίας κατά 50% στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, με απόφαση που είχε άμεσα υπογράψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς μαζί με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργού Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλου.
Με την προϋπόθεση όμως ο παραγωγός να διαθέτει τουλάχιστον το 75% της παραγωγής του σε αγοραστές- επιχειρήσεις με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ΥΠ.Α.Α.Τ. αποφάσισε τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές απ’ το 13% στο 6% αλλά και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 4% επί των φορολογητέων εκροών του 2021.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: