ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχαΐα: Τα 40 λεπτά που «φούντωσαν» τα σενάρια εκλογών

ΕΚΛΟΓΕΣ
Αρκούσαν μόνο 40 λεπτά για να επανέλθει πλήρως στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.

Μέσα στον Αύγουστο ο πολιτικός-κομματικός μηχανισμός της Αχαΐας, πήρε «φωτιά». Εκεί που όλα έδειχναν πως το προεκλογικό σκηνικό είχε «μετακομίσει» για την Άνοιξη, εκεί που όλοι ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για τις θερινές διακοπές, όλα άλλαξαν.

Οι παραιτήσεις της Παρασκευής (Δημητριάδης, Κοντολέων), αρκούσαν για να «ανάψουν» τα τηλέφωνα στα κόμματα και τα πολιτικά γραφεία με ένα και μόνο ερώτημα να διατυπώνεται: «Εκλογές το Φθινόπωρο»;

Η απάντηση καταφατική. Αν και η Κυβέρνηση το ξέκοψε άμεσα, η διαβάθμιση της προεκλογικής ετοιμότητας «κοκκίνισε» ανέβηκαν και ήδη όλοι προετοιμάζονται.

Πληροφορίες της «Πολιτείας» αναφέρουν» πως οι τοπικοί κομματικοί μηχανισμοί ήδη σχεδιάζουν τις κινήσεις τους, από περιοδείες ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, έως και συμπλήρωση καταλόγων εκλογικών αντιπροσώπων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑΣ…

Η αλήθεια είναι πως η προετοιμασία είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Τότε που τα σενάρια των πρόωρων εκλογών είχαν «φουντώσει» για τα καλά. Ήταν τέλη Μαΐου και αρχές καλοκαιριού, όταν όλοι ήσαν πεπεισμένοι πως η ημερομηνία των εκλογών ήταν καθορισμένη για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όμως μία και μόνο δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρκούσε για να λήξει η όποια συζήτηση.

Όμως οι ραγδαίες εξελίξεις της 4ης Αυγούστου του 2022, επανέφεραν και όπως φαίνεται εγκαθίδρυσαν τις συζητήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα προετοιμάζονται πυρετωδώς για αυτό το ενδεχόμενο. Στόχος, όπως πληροφορείται η «Πολιτεία», δεν είναι μόνο η προετοιμασία των μηχανισμών για την ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σε αυτή τη φάση αναμένεται, πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της υπό διερεύνηση υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, να υπάρξει εσωτερικός διάλογος στα κόμματα σε σχέση με το πολιτικό σκηνικό και τις συνεργασίες που θα προκύψουν μετεκλογικά.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν αμφίπλευρα προκειμένου να υπάρξει προεκλογικά ξεκάθαρη θέση από τον Ν. Ανδρουλάκη σε συγκεκριμένο ερώτημα: «Με ποιόν θα συνεργαστείς την επόμενη των εκλογών»;

Φυσικά  απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί. Ωστόσο αυτό θα είναι ένα σημαντικό διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Αχαΐα.

Εκτός από τα κόμματα, οι τοπικοί βουλευτές και πολιτευτές ξαναβάζουν τις βαλίτσες των διακοπών στις ντουλάπες. Ακόμη και οι μικρές αποδράσεις για λίγη δροσιά, περιχαρακώνονται πια μέσα στα όρια του Νομού.

Η μάχη του σταυρού αναμένεται να είναι σκληρή μιας και ο ανταγωνισμός των προσώπων είναι ισχυρός και οι βουλευτικές έδρες μειωμένες κατά μία.

Η στόχευση της ΝΔ είναι να διατηρήσει δύο έδρες στην απλή αναλογική και στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών με την νέα ενισχυμένη να τις κάνει τρεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσμετρούν τα νέα δεδομένα, επιχειρούν να μετρήσουν αν και κατά πόσο θα υπάρξουν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ και να διατηρήσουν τις τρεις βουλευτικές είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη αναμέτρηση.

Στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ο στόχος είναι η μία έδρα, αλλά το «κρυφό όνειρο» (για την Αχαΐα μιλάμε άλλωστε), είναι και η δεύτερη.

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25 θα κυνηγήσουν τη μία έδρα με το Κομμουνιστικό κόμμα να θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση αλλά και για τα άλλα δύο κόμματα τουλάχιστον με την απλή αναλογική να συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.

Όπως και να έχει οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις. Και ένα είναι βέβαιο. Πώς κομματικά στελέχη και υποψήφιοι «μαγειρεύουν ήδη για να μην πεινάσουν».

You may also like

Comments are closed.