ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αχαΐα: Το άλλοτε «Κάστρο», στόχος και των τεσσάρων

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Αν και ο Δεκέμβριος δείχνει να ‘ναι ακόμα μακριά, όμως για τις εσωκομματικές εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, σημερινού ΚΙΝΑΛ, αλλά και το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, δεν είναι παρά μόνο «μια… ανάσα δρόμος» ως τις κάλπες.

Με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς Φώφη Γεννηματά, Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη, να έχουν ήδη εγκατασταθεί στις θέσεις μάχης και τα «στρατόπεδα» που τους ακολουθούν να έχουν ξεκινήσει δυναμικά το άνοιγμα σε δυο κατευθύνσεις:

  • Πρώτον, σε επίπεδο μαζικής δημόσιας επικοινωνίας και
  • Δεύτερον, σε επίπεδο διεργασιών και κατά πρόσωπο προσέλκυσης υποστηρικτών μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ…

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ εισηγήθηκε την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών μέσα στον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή εισηγήθηκε ο πρώτος γύρος να γίνει στις 5/12 και ο δεύτερος-αν χρειαστεί, με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους- στις 12/12.

Η ΕΔΕΚΑΠ συνεδρίασε χθες Κυριακή όπου συζητήθηκε εκτενώς και ελήφθησαν οι αποφάσεις όχι μόνο για τον χρόνο στησίματος κάλπης αλλά και για όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε επίπεδο ψηφοφορίας αλλά και συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων.

Οι εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ προγραμματίζονταν για τον Οκτώβριο ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο μετακινήθηκαν χρονικό πιο πέρα αφού σύμφωνα με όσα ακούγονται στην κομματική «πιάτσα» η εταιρία που ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών ζήτησε τουλάχιστον ένα δίμηνο προετοιμασίας.

Θυμίζουμε ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου η Φώφη Γεννηματά έχει ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές και στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων.

2 4

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα Γιώργος Αθανασόπουλος επανέλαβε την άποψη ότι στον νομό δεν έχει «φουντώσει» ακόμα το κύμα δημόσιας εκδήλωσης των ψηφοφόρων προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, παρά μόνον όσων ανήκουν στον στενό φιλικό ή συνεργατικό κύκλο κάποιου υποψήφιου και έχουν αναλάβει μερίδιο της ευθύνης του αγώνα υπέρ της υποψηφιότητας του.

Σε γενικές γραμμές, όμως, τονίζει, επικρατεί -προς το παρόν- επιφυλακτικότητα από τη συντριπτική πλειονότητα των κομματικών οπαδών οι οποίοι δείχνουν να θέλουν να ακούσουν και να διαβάσουν προτάσεις και σχέδιο για την επόμενη μέρα του κόμματος και κατόπιν να συγκρίνουν και να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους, αναλόγως με το ποιος υποψήφιος εκφράζει τον καθένα.

Φυσικά υπάρχει και η τακτική του «περιμένω πού θα κάτσει η… μπίλια», δηλαδή, ορισμένοι που θέλουν πρώτα να διαπιστώσουν προς τα πού υπάρχει μεγαλύτερο ρεύμα ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν. Και βέβαια, ένας ακόμα πιο καθοριστικός παράγοντας είναι και το τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, αφού οι «Παπανδρεϊκοί» στην Αχαΐα διατηρούν αυξημένες δυνάμεις και το τι θα «δείξει» ο «πρόεδρος» είναι ο βασικότερος παράγοντας για πολλούς από τους κομματικούς οπαδούς.

Πάντως, για τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Αχαΐας το ζητούμενο είναι η διατήρηση της ενότητας και η συστράτευση ΟΛΩΝ την επόμενη μέρα των εκλογών. Κάτι που εκφράζει με την παρακάτω δήλωση: «Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ είναι το πολιτικό κόμμα που εκφράζει την Κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας.

Είναι το κόμμα που οι πολίτες παρακολουθούν συστηματικά ως το μοναδικό, πλέον, πολιτικό φορέα που μπορεί να εκφράσει και πάλι με επάρκεια και υπευθυνότητα, τους στόχους και τα οράματα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που διαχρονικά εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ αλλά και λοιπά αριστερά ή κεντροαριστερά προοδευτικά κόμματα.

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ  έχοντας πλήρη συναίσθηση των απαιτήσεων και της ευθύνης απέναντι στη χώρα συνολικά, πορεύεται ενωμένο και συντεταγμένα θα προχωρήσει σύμφωνα με το Καταστατικό στις διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Το ζητούμενο είναι τόσο η διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών όσο και η ενότητα και η συστράτευση όλων των στελεχών ή υποψηφίων μετά την εκλογή προέδρου και η ενεργός στήριξη του κόμματος στη νέα του πορεία. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Αυτό απαιτούν τα μέλη μας, οι φίλοι μας, οι πολίτες συνολικά».

ΤΟ ΑΛΛΟΤΕ «ΚΑΣΤΡΟ» ΜΕ ΤΟ «ΒΑΡΥ» ΟΝΟΜΑ

Είναι γεγονός ότι άπαντες οι υποψήφιοι έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην Αχαΐα. Είναι το «Κάστρο του ΠΑΣΟΚ» και ως τέτοιο έχει έντονη σημειολογική σημασία. Έχει όμως και πρακτικό ενδιαφέρον για κάθε υποψήφιο που επιδιώκει τη νίκη.

Διότι πολλά από τα κομματικά στελέχη απηχούν κύρος όχι μόνο με τοπική αλλά και πανελλαδική εμβέλεια, άρα μπορούν να επηρεάσουν και γενικότερα. Το ότι οι υποψήφιοι έχουν βάλει ψηλά στην ατζέντα την Αχαΐα διαπιστώνεται ακόμα και από τις προσωπικές τηλεφωνικές κλήσεις που εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι-κι όχι κάποιοι συνεργάτες τους-σε πολλά από τα τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Θέλοντας έτσι να τους δείξουν την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν και ως εκ τούτου να τους κινητοποιήσουν υπέρ της δικής τους υποψηφιότητας. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι αρκετά στελέχη δεν έχουν θέσει σε στάση αναμονής τους υποψηφίους δηλώνοντάς τους πως δεν είναι έτοιμοι ακόμα για «ανοιχτό» αγώνα.

Είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κανείς το ποιος υποψήφιος υπερτερεί έναντι κάποιου άλλου στο νομό Αχαΐας. Το μόνο που είναι σίγουρο -και γνωστό- είναι ότι από νωρίς οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος έχουν κινητοποιήσει ομάδες υποστήριξης που κάνουν πολλή δουλειά στο παρασκήνιο.

Εκτός όσων βγήκαν δημοσίως να υποστηρίξουν τον έναν ή τον άλλον. Βέβαια ανάλογες ομάδες εργασίας έχουν αναπτυχθεί για την απερχόμενη Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που άλλωστε διαθέτει και τον «μηχανισμό» αλλά και για τον έτερο συνυποψήφιο Χάρη Καστανίδη.

3 2

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top