ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΑΕ: Τι ψάχνει στην ΕΥΠ και στις υπηρεσίες που έχουν μηχανήματα παρακολουθήσεων

shutterstock 2038865780 768x512 1
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα Ντογιάκου για διαρροή απόρρητων πληροφοριών εκ μέρους υπαλλήλων της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ σχετικά με την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Την απόφαση για διεξαγωγή ελέγχων στην ΕΥΠ, αλλά και σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, έλαβε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών(ΑΔΑΕ). Έτσι αποφάσισε η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της που εκδόθηκε χθες . Παρότι η ανεξάρτητη αρχή έχει προφανώς αυτή τη θεσμική δυνατότητα, η χρονική συγκυρία και κυρίως το γεγονός ότι εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση με την απόφαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, προκάλεσε ένα μάλλον σκωπτικό σχόλιο από κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ανέφεραν πως είναι «θεσμικά προβλεπόμενοι και απολύτως καλοδεχούμενοι οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ»

Τι ψάχνει η ΑΔΑΕ

Πρόκειται δηλαδή για τις υπηρεσίες που έχουν δικαίωμα παρακολούθησης και στόχος προφανώς είναι να ερευνηθούν όλες οι νόμιμες επισυνδέσεις που έχουν διαταχθεί είτε για διακρίβωση ποινικών αδικημάτων ή άλλων.

Η ΑΔΑΕ έχει σκοπό «την προστασία του απορρήτου των επιστολών, της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθώς και την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών.»

Οι κύριες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ είναι:

  • Η διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων σε εγκαταστάσεις δημόσιων υπηρεσιών ή και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες.
  • Ο έλεγχος από πλευράς νομιμότητας σε ό,τι αφορά τους όρους και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την εφαρμογή των διατάξεων για άρση του απορρήτου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
  • Η διενέργεια ακροάσεων παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για πιθανές παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  • Η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση που διαπιστώνεται παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών.
  • Η έκδοση κανονιστικών και άλλων αναγκαίων πράξεων αναφορικά με τα εφαρμοστέα μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  • Η έκδοση γνωμοδοτήσεων, συστάσεων και υποδείξεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της Αρχής.
  • Η εξέταση καταγγελιών για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών ή επικοινωνιών μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Πηγή Dikastiko.gr

You may also like

Comments are closed.