Του Αχιλλέα Ροδίτη
Το πρόβλημα της αφόρητης ζέστης που ταλαιπωρεί εργαζόμενους και επιβάτες, στο πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου, ήταν ένα από τα πρώτα στοιχεία που καταγράψαμε όταν επισκεφθήκαμε προ ημερών τον χώρο. Ειδικά στους χώρους εργασίας, οι υπάλληλοι κυριολεκτικά «βράζουν» εν μέσω κυμάτων καύσωνα. Προσφέρουν όμως με τον ίδιο ζήλο τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, στα γκισέ όπου συνωστίζονται επιβάτες για έλεγχο διαβατηρίων και που και εκείνοι, με τη σειρά τους, στέκονται υπό συνθήκες ταλαιπωρίας κι όχι αναψυχής.
Την έντονη ύπαρξη του προβλήματος παραδέχθηκε στην «Πολιτεία» ο κεντρικός αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας επισημαίνοντας ότι έχει προηγηθεί η αποστολή σειράς εγγράφων που αφορούσαν σε αιτήματα για εγκατάσταση κλιματιστικών σωμάτων.
Ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες της «Πολιτείας» από τον χώρο των ξενοδόχων αναφέρουν ότι υπεύθυνοι τουριστικών καταλυμάτων της Αχαΐας αλλά και της Ηλείας θέλησαν να παρέμβουν, είτε με πιέσεις για την εγκατάσταση κλιματιστικών, είτε με διάθεση χορηγίας σωμάτων κλιματισμού, σε μια λογική του ότι όσα δεν κάνει το κράτος, ας τα κάνουν οι ιδιώτες!
Ο κλιματισμός έχει φτάσει στα όρια του και χρειάζεται αντικατάσταση και επισκευές, όπως μάθαμε. Στην αίθουσα VIP υπάρχει πρόβλημα, σε άλλες αίθουσες αναμονής το σύστημα είναι στα όρια του ή δεν λειτουργεί, πάντα, «ενώ στους χώρους εργασίας είναι ανύπαρκτος», σημειώνει ο κ. Γκουβίτσας.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Αλλά δεν είναι μόνο ο κλιματισμός. Είναι και πολλά άλλα λειτουργικά θέματα της καθημερινότητας του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα με τα κακώς κείμενα του αερολιμένα. Είναι εκ πρώτης εμφανές πως υπολειτουργούν οι αυτόματες πόρτες εισόδου-εξόδου. Επίσης, δεν λειτουργούν σε όλη την ισχύ οι ΗΖ, δηλαδή, τα Ηλεκτροπαράγωγα Ζεύγη, που πρέπει να θέσουν σε λειτουργία την γεννήτρια σε περίπτωση μιας διακοπής ρεύματος.
Επίσης εμφανές είναι ότι δεν λειτουργούν όλοι οι πυλώνες φωτισμού. Τουλάχιστον οι μισοί εξ αυτών είναι off και το βράδυ στο αεροδρόμιο ο φωτισμός είναι ελάχιστα επαρκής. Όπως μας ενημερώνει ο κεντρικός αερολιμενάρχης, για όλες τις ελλείψεις έχουν σταλεί κατ’ επανάληψη γραπτά αιτήματα, αλλά ουδεμία επίλυση υπήρξε, όπως φαίνεται. Χαρακτηριστικά λέει: «δεν υπάρχει τίποτα που να είναι προβληματικό και να μην λειτουργεί σωστά στο αεροδρόμιο και για το οποίο να μην έχουν υποβληθεί επανειλημμένα αιτήματα επιδιόρθωσης του».
ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ… ΑΜΑΖΟΝΙΟ
Το πιο αξιοπερίεργο όλων είναι ότι δεν έχει γίνει αποψίλωση στον χώρο και σε ακτίνα 250 στρεμμάτων γύρω από το αεροδρόμιο. Τα χόρτα έχουν φτάσει και ξεπεράσει σε ύψος τα δύο μέτρα, με κάτοικο της περιοχής να δηλώνει καθ’ υπερβολή: «Δεν τα βλέπετε; Ένας ολόκληρος Αμαζόνιος είναι γύρω από το αεροδρόμιο». Πρόσθετο χαρακτηριστικό είναι το μισο-κατεστραμμένο κιόσκι rent a car, όπου ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές τις οποίες υπέστη στην κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου!
Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
Θυμίζουμε ότι η «Πολιτεία» στις αρχές Ιουνίου είχε κάνει εκτενές ρεπορτάζ για τις ελλείψεις και την προβληματική υποδομή πέριξ του αεροδρομίου. Μάλιστα έναν μήνα αργότερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επιδεικνύοντας ισχυρά αντανακλαστικά, έδωσε εντολή να ξεκινήσει μελέτη διάρκειας τεσσάρων μηνών, που θα ιεραρχεί τα προβλήματα και τις ανάγκες του χώρου. Θα περιγράφει σαφείς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, αλλά και θα παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις – κατευθύνσεις για περαιτέρω προσέλκυση επιβατικού κοινού, μέσω συνεννοήσεων με ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού. Προφανώς η μελέτη είναι ακόμα σε εξέλιξη, αφού δεν έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο των τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση της.
Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας: