ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Γνωρίστε τους πατρινούς των αιθέρων | Δείτε πώς η Αερολέσχη Πατρών μας προστατεύει…

φωτ 1

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

logo

 

Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για το πολύτιμο κοινωνικό έργο που μας προσφέρει η Αερολέσχη Πάτρας. Εκτελώντας πολύωρες πτήσεις πάνω από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και νησιά, για τον εντοπισμό εστιών φωτιάς και την άμεση ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Τα πληρώματα αφήνουν σπίτια και δουλειές, για να γίνουν το άγρυπνο «μάτι» της Εθνικής Πυρασφάλειας!

 

Κεντρική 1

 

Η Αερολέσχη Πάτρας μετρά 42 χρόνια «ζωής» και της έχουν γίνει πολλά αφιερώματα από συναδέλφους. Όμως σήμερα «Πολιτεία» αγγίζει πτυχές που ή δεν είχαν θιγεί ή είχαν περάσει στα ψιλά. Σε μια συνέντευξη που αποτελεί το απόσταγμα απόψεων όλων των μελών του ΔΣ.

Το κάνουμε όχι τόσο για να προβάλλουμε τα κατορθώματα όσο για να «φωτίσουμε» το δρόμο για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν στιγμές ελευθερίας στους αιθέρες αλλά δεν ξέρουν πώς, πού και πότε… Αλλά και να διαπιστώσουμε κατά πόσον η τοπική κοινωνία στηρίζει αυτούς τους συμπολίτες που κάθε τόσο… πετούν πάνω απ’ τα κεφάλια μας!

 

DSC 30645 1

 

Η συμμετοχή στην Αερολέσχη είναι… «σπορ» για λίγους και για πιο χοντρά πορτοφόλια ή μήπως αυτή η αντίληψη είναι τελικά προϊόν παρεξήγησης;

Όπως όλα τα σπορ έτσι  και το συγκεκριμένο έχει κάποιο κόστος. Ωστόσο η αγάπη κάποιου για την αεροπορία και με ένα σωστό οικονομικό προγραμματισμό, κάνει το κόστος αυτό διαχειρίσιμο και όταν διαμοιράζεται μεταξύ των συμμετεχόντων σε μια πτήση είναι προσιτό για όλους.

 

φωτ 3

 

Πόσο «δένονται» μεταξύ τους οι άνθρωποι που πετούν μαζί; Να υποθέσω ότι εκτός από συνεργάτες έχετε εξελιχθεί σε «οικογένεια» όλα τα μέλη μεταξύ σας; Πώς είναι οι καθημερινές σας σχέσεις εκτός αεροδρομίου και αέρα;

Το αεροπλάνο μας είναι το κοινό μας σημείο. Η αγάπη για την πτήση και την αεροπορία, μας δένει πάρα πολύ τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Είμαστε μια μεγάλη αεροπορική οικογένεια όπου όλα τα μέλη της στηρίζουν ο ένας τον άλλον γιατί υπάρχει κοινός στόχος.

Αλήθεια, πόσα μέλη είστε και ποιων ηλικιών;

Ο αριθμός των μελών πλησιάζει τα 160. Ωστόσο, ο πυρήνας του σωματείου είναι οι ενεργοί χειριστές (πιλότοι) που είναι 20. Τα υπόλοιπα μέλη είναι όλων των ηλικιών από 18 έως και 80!

 

φωτ 2

 

Στην Πάτρα δεν υπάρχει Σχολή Πιλότων. Όμως στην ιστοσελίδα σας προσκαλείτε συμπολίτες να ενταχτούν, να γίνουν μέλη της Αερολέσχης. Αν δεν διδάσκονται να πετούν, τι άλλο μπορούν να ζήσουν μπαίνοντας στην ομάδα σας; Και με τι κόστος;

Η σχολή χειριστών της Αερολέσχης Πατρών σταμάτησε να λειτουργεί το 2004, λόγω αλλαγής κανονισμών λειτουργίας,ωστόσο δεν αποκλείεται η επαναλειτουργία της στο μέλλον.

Οποιοσδήποτε που επιθυμεί να γίνει μέλος της αεροπορικής μας οικογένειας μπορεί να απολαμβάνει πτήσεις αναψυχής καθώς και να παίρνει μέρος σε αποστολές δασο-επιτήρησης τους καλοκαιρινούς μήνες, συμμετοχή σε αγώνες γενικής αεροπορίας και σε έρευνες όταν ζητηθούν.

 

DSC 30843 1

 

Σας απασχολεί το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης των πιλότων σε βάθος χρόνου, μιας και οι εποχές δεν είναι τόσο εύκολες για τον καθένα, όπως όταν εσείς ξεκινήσατε; Εκτιμάτε πως υπάρχει ο κίνδυνος λειψανδρίας σε βάθος χρόνου στις Αερολέσχες; Κι αν ναι πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί;

Θα σας φανεί παράξενο, αλλά τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση πιλότων. Κάτι που οι αεροπορικές εταιρείες, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δίνοντας ελκυστικά οφέλη για τον μελλοντικό επαγγελματία πιλότο.

Οι αερολέσχες πάντα θα έχουν μεγάλη βαρύτητα στη συγκέντρωση των μελλοντικών πιλότων, είτε πρόκειται για στρατιωτική καριέρα, είτε πολιτική. Έχουμε δώσει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στα socialmedia, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε την παρουσία μας και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο.

Πιστεύουμε ότι δεν θ’ αντιμετωπίσουμε έλλειψη μελών στο μέλλον και ότι με την κατάλληλη προβολή και υποστήριξη θα συνεχιστεί η διάδοση της αεροπορική ιδέας.

 

φωτ 4

296011469 10221179910192433 2975650920551417577 n

 

Διαπίστωσα επίσης στην ιστοσελίδα σας ότι προβάλλετε τους χορηγούς σας. Πόσο δύσκολα ή εύκολα ανταποκρίνεται ένας χορηγός;

Υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία παροχής οποιασδήποτε βοήθειας προς την Αερολέσχη.
Για την εύρεση χορηγιών όμως, υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες και συμπολίτες μας οι οποίοι ανταποκρίνονται για το σκοπό αυτό και πραγματικά τους ευχαριστούμε γι’ αυτό που κάνουν.

Όπως, για παράδειγμα, ο κ. Σπύρος Δήμος, των πρατηρίων υγρών καυσίμων WESTENERGY της πόλη μας, γιατί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (2020-2021-2022) στηρίζει το εθελοντικό έργο της Αερολέσχης, με οικονομική βοήθεια για την αγορά καυσίμου, συμβάλλοντας στη μείωση κόστους των πτήσεων της εναέριας πυρασφάλειας για τους χειριστές.

Ή όπως ο κ. Σταύρος Τσαντζαλής, επαγγελματίας και συνεργάτης της Αερολέσχης, που μας έχει στηρίξει για την καλοκαιρινή περίοδο 2021.

 

Frame 10

 

Δεν απολαμβάνετε μόνο τις πτήσεις σας, παρεϊστικα, αλλά προσφέρετε κοινωνικό και πατριωτικό έργο. Πυρασφάλεια, Έρευνες στη θάλασσα κ.λπ. Πείτε μας για αυτές τις αποστολές σας…

Η προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας μας είναι υπόθεση όλων. Η Αερολέσχη Πατρών διεξάγει πτήσεις εναέριας πυρασφάλειας – δασοεπιτήρησης περισσότερο από 20 στο νομό Αχαΐας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συμμετέχουμε στο εθελοντικό πρόγραμμα ΣΥΝΔρω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επεκτείνοντας τον χώρο ευθύνης πτήσεων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς και στα νησιά, (Ύδρα, Αίγινα, Σπέτσες, Ελαφόνησο, Κύθηρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά). Στο παρελθόν η Αερολέσχη Πατρών έχει πάρει μέρος και σε εντοπισμό αγνοουμένου αλλά και σε εντοπισμό ιστιοφόρου που είχε κλαπεί. Με άλλα λόγια, η Αερολέσχη Πατρών είναι διαθέσιμη για οποιαδήποτε παροχή βοήθειας, στο μέτρο του δυνατού και της ασφάλειας πτήσεων.

 

Frame 11

 

Το κράτος «εισπράττει» το πολύτιμο κοινωνικό σας έργο. Εσείς όμως τι «εισπράττετε» απ’ το κράτος…; Μια και μιλούσαμε πριν για «χορηγούς» άραγε το κράτος σας στηρίζει με κάποιον τρόπο…;

Είναι αλήθεια ότι εδώ και χρόνια, το κράτος μας είχε ξεχάσει. Τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεκινήσει κινήσεις στήριξης. Επιγραμματικά να αναφέρουμε την επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την επιχορήγηση από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων. Τα ποσά μπορεί να μην είναι αρκετά για το σύνολο του εθελοντικού έργου της κάθε καλοκαιρινής περιόδου, αλλά υπάρχει διάθεση συνεργασία και από τις δυο πλευρές.

DSC 29024 1

295804095 10221179910272435 6024426246135811560 n

 

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ…

Ποιο είναι το Δ.Σ. της Αερολέσχης Πατρών:

Πρόεδρος: Λιακόπουλος Αναστάσιος,

Αντιπρόεδρος:  Ρικάς Πέτρος,

Γ. Γραμματέας: Βαλής Χρήστος,

Ταμίας: Παξιμάδης Κωνσταντίνος,

Έφορος Υλικού: Κατσιγιάννης Χρήστος,

Ασφάλεια Πτήσεων: Παππάς Δημήτριος,

Δημόσιες Σχέσεις: Μπαχράς Θεόδωρος

Περισσότερα για τις δράσεις της Αερολέσχης Πάτρας μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και στις διευθύνσεις:

Facebook: PatrasAeroclub  /  PatrasAeroclub Friends

YouTube: PatrasAeroclub Official Channel

Web Sitewww.patrasaeroclub.gr

 

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.