ΑΘΛΗΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Aετός Ρίου 1928: Αθλητική στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες

aetos riou
Σημαντικός αριθμός Μικρασιατών προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και τις γύρω περιοχές, μετά το 1922. Όπως ήταν επόμενο με δεδομένη την ανεπτυγμένη πολιτιστική και αθλητική κουλτούρα που είχαν στους τόπους από τους οποίους ξεριζώθηκαν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αθλητικών συλλόγων και στην περιοχή της Αχαΐας.

Ο Αετός Ρίου έχει τέτοια προέλευση και ρίζα στο 1928, με ιδιαίτερα έντονο το Ποντιακό στοιχείο. Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση του συλλόγου για να καταγράψουμε την ιστορία της ομάδας.

-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος και ποιο ρόλο έπαιξε η έλευση Μικρασιατών προσφύγων που είχαν ανεπτυγμένη αθλητική κουλτούρα στην ίδρυση; Ποιες ήταν οι κοινωνικές συνθήκες στην περιοχή που αποτέλεσε τον τόπο γέννησής του και αν η ομάδα έπαιξε ρόλο στην κοινωνικοποίηση και την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνική ζωή της Πάτρας;β-Περί το 1923 εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, στο Αίγιο και στο Ρίο της Πάτρας χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Κύζικο, τον Πάνορμο και την Κωνσταντινούπολη.
Επρόκειτο για ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τις κατοικίες τους έχοντας μαζί τους ελάχιστα υπάρχοντα, ήταν συνεπώς σε άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.
Τοποθετήθηκαν σε καταυλισμούς, που μέχρι και σήμερα αναφέρονται ως «προσφυγικά» στην Πάτρα αλλά και στο Ρίο που μέχρι σήμερα υπάρχει μια ζωντανή γειτονιά αυτή των προσφυγικών. Η εργατικότητά των προσφύγων αυτών βοήθησε να ξεπεράσουν τις μεγάλες αντιξοότητες και σύντομα έδωσαν οι ίδιοι ζωή στις περιοχές της Πάτρας, στις οποίες εγκαταστάθηκαν με τη συμμετοχή τους σε οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες μαζί με τους ντόπιους.Logo
Το Αθλητικό Σωματείο Αετός Ρίου ιδρύθηκε το 1928 από μια παρέα προσφύγων και ντόπιων που έπαιζαν μαζί ποδόσφαιρο ανεπίσημα, καθώς εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστες οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην περιοχή και τα θεσμοθετημένα σωματεία και πρωταθλήματα.1928

– Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες στο ξεκίνημα του συλλόγου, σε ποιο γήπεδο έπαιζε στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ο σύλλογος και ποια είναι η σημερινή του έδρα;

-Χαρακτηριστικό της εποχής είναι το γήπεδο που αγωνιζόταν η ομάδα και ήταν στο «Βάλτο» τοποθεσία ήμερα πλησίον της εξόδου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου όπου τη χειμερινή περίοδο πλημμύριζε με νερά από τη βροχή και τη θάλασσα με αποτέλεσμα αναγκαστικά η ομάδα να αγωνίζεται στη Πάτρα. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε μια σημαντική έκταση από τον γνωστό ευεργέτη της περιοχής κ. Ζωγράφο, στο κέντρο του Ρίου, πλησίον των σχολείων και της εκκλησίας σήμερα του Αγίου Χριστοφόρου, στο οποίο μέχρι σήμερα υφίσταται η έδρα του σωματείου. Η παραχώρηση της έκτασης έγινε ταυτόχρονα για δημιουργία γηπέδου, γυμνασίου σχολείου και εκκλησίας στην κοινότητα.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές σε αγώνες ποδοσφαίρου της ομάδας του Αετού εναντίον της ομάδας των Άγγλων στρατιωτών και ναυτικών που παρέμεναν στην περιοχή και βοηθούσαν τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πάτρα 6 1 1929 εφημ. Προσφυγικός Κόσμος
6-1-1929 εφημ. Προσφυγικός Κόσμος

aetos-Σε ποιες κατηγορίες αγωνίστηκε τη μεταπολεμική περίοδο;

-O ΑΕΤΟΣ ΡΙΟΥ μεταπολεμικά αναπτύχθηκε ως ομάδα περιφερειακού ενδιαφέροντος αφού τις δεκαετίες 1960 & 1970 έπαιζε με ομάδες, όπως η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος, αφού η ομάδα του Αετού ήταν εκ των πλέον ανταγωνιστικών της Αχαΐας, Ηλείας και Ιονίων Νήσων.

Το 1980 η ομάδα αγωνιζόταν στο Α’ τοπικό επίπεδο ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Αχαΐας, ενώ τη περίοδο 1990-2010 έχει αδιάκοπη παρουσία στο Β’ τοπικό επίπεδο ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Αχαΐας.

-Πόσα αθλήματα έχει ο σύλλογος;

rio
       Η συγκεκριμένη εκδήλωση του Σαββάτου 11-12-2021 αναβλήθηκε λόγω καιρού.

δ-Καθαρά για λόγους ανάπτυξης επιπλέον αθλημάτων μετονομάζεται σε ΑΕΤΟΣ ΡΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ και δημιουργεί τμήματα ΜΠΑΣΚΕΤ, ΧΑΝΤΜΠΟΛ & ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ με επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο και το 1994 αποκτά τη σημερινή του ονομασία ΑΕΤΟΣ ΡΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ και διατηρεί μόνο το τμήμα του ποδοσφαίρου.1938
Σε όλες τις φάσεις του και διαδρομή του δεν λείπει το προσφυγικό στοιχείο σε αγαστή συνεργασία με το πολιτιστικό σύλλογο Ζωοδόχος πηγή που έχει έδρα στα προσφυγικά του Ρίου μα και με συμμετοχή αθλητών του με προσφυγική καταγωγή συνεχίζει να υπηρετεί τον αθλητισμό.

-Λειτουργούν τμήματα υποδομών; Πόσα ενεργά δελτία έχει ο σύλλογος;

γ-Πάνω από 150 ενεργά δελτία κάνουν τον Αετό Ρίου αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία στην Αχαΐα με την ανδρική ομάδα να αγωνίζεται στην Α κατηγορία των Πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Αχαΐας ενώ στα τμήματα υποδομής έχει συμμετοχή στα πρωταθλήματα κ16 έως και κ8 και παράλληλα φιλόδοξα επιχειρεί να δημιουργήσει και γυναίκεια τμήματα.film aetosΗ δράση του Αετού Ρίου δεν μένει μόνο μέσα στις γραμμές του γηπέδου, αλλά εξελίσσεται και σε άλλους τομείς, χρήσιμους και αναγκαίους για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των αθλητών, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Δράσεις Πολιτισμού, εθελοντικών αιμοδοσιών, φιλανθρωπικά τουρνουά με σκοπό τη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού, δράσεις υποστήριξης της μάχης ενάντια στις παιδικές νεοπλασίες, παρεμβάσεις για το περιβάλλον με υποστήριξη της ανακύκλωσης, προώθηση αντιλήψεων όπως «RESPECT -ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε ικανότητες, θρησκεία, έθνος, φύλο»

Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα ο Αετός να είναι η σχολή του ΠΑΟ στην Πάτρα.

 

 

 

 

 

πηγή: ertnews.gr

You may also like

Comments are closed.