ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η Ομογένεια γιορτάζει τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης

omogeneia maxi tis kritis
Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Ήταν το κορυφαίο γεγονός της Αντίστασης.

Οι εορτασμοί για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, ήδη άρχισαν αυτές τις ημέρες, στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα, γιατί οι Κρήτες της Αυστραλίας είχαν προγραμματίσει να πάνε στην Κρήτη τον Μάιο, για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου. Ένα ταξίδι που λόγω της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Έτσι στη Μελβούρνη οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 17 Απριλίου. Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης διοργάνωσαν τις επετειακές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα των Κρητικών σωματείων της Μελβούρνης. Τα τιμώμενα πρόσωπα των φετινών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Μανώλης Κακαβελάκης.

Αντίστοιχα, εκδηλώσεις για την επέτειο της 80ης Μάχης της Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και στο Σίδνεϊ, όπου συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσκεκλημένων, αξιωματούχων και εκπροσώπων από ελληνικές κοινότητες σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία.

Τέλος, την επέτειο τίμησε και ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Scott Morrison, αναφέροντας στο μήνυμά του ότι «τώρα είναι μια εποχή που ο Έλληνας, μπορεί να αντλήσει δύναμη από την πλούσια ιστορία του. Μετά από μια μάχη που διεξήχθη με τιμή, σφυρηλατήθηκε μια βαθιά φιλία. Το ρεκόρ των ημερών και των εβδομάδων που ακολούθησαν είναι ένα κεφάλαιο γενναιότητας και ανιδιοτέλειας που έχει ενώσει την Αυστραλία με την Κρήτη από τότε».

You may also like

giannopoulos didaktor ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Την Παρασκευή  σε επίσημη τελετή στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα ...

Comments are closed.