Αυστραλία: Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου ανακαλύφθηκε στα Νησιά του Σολομώντα (εικόνες)

Facebook
Twitter
1000_e5915434-7ee8-4c64-a337-b70022e77ca6

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο, κοντά στα Νησιά Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ένα κοράλλι που είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από αυτό που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ.

Μολονότι πιστεύαμε ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτα να ανακαλύψουμε στον πλανήτη Γη, βρήκαμε ένα τεράστιο κοράλλι που αποτελείται από σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μικρούς πολύποδες και σφύζει από ζωή και χρώματα“, δήλωσε ο Ενρίκ Σάλα, οικολόγος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το κοράλλι βρέθηκε σε περιοχή που είναι γνωστή με την ονομασία “Three Sisters”, στα νοτιοανατολικά των Νησιών Σολομώντα, από ομάδα του National Geographic, η οποία μετείχε σε ειστημονική αποστολή στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυτόνομη αυτή δομή αναπτύχθηκε σε περίοδο περίπου 300 ετών, από ένα “περίπλοκο δίκτυο” μικροσκοπικών πολυπόδων κοραλλιών.

Το τεράστιο κοράλλι που βρέθηκε διαφέρει από έναν κοραλλιογενή ύφαλο, που αποτελείται από πολλές ξεχωριστές αποικίες, εξήγησαν.

Κοράλι - Αυστραλία

(Πηγή φωτογραφίας: New Scientist)

Με πλάτος 34 μέτρα και μήκος 32, το νέο κοράλλι των Νησιών Σολομώντα είναι το τριπλάσιο σε μέγεθος από το προηγούμενο που κατείχε το ρεκόρ το οποίο βρίσκεται στην Αμερικανική Σαμόα και ονομάζεται “Big Momma”.

Ενώ το Big Momma έμοιαζε με μια τεράστια μπάλα πάγου πάνω στον ύφαλο, το κοράλλι αυτό που ανακαλύφθηκε τώρα είναι σαν ο πάγος να έχει αρχίσει να λιώνει και να απλώνεται στο άπειρο πάνω στον θαλάσσιο βυθό“, δήλωσε η Μόλι Τίμερς, η βασική επιστήμονας της αποστολής.

Το νέο κοράλλι που ανακαλύφθηκε είναι μεγαλύτερο από μια γαλάζια φάλαινα και είναι “τόσο κολοσσιαίο” που θα μπορούσε να είναι ορατό ακόμη και από το διάστημα, σημείωσε.

Η οξίνιση και η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζουν αρνητικά τα οικοσυστήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του πολύ γνωστού Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας.

Κοράλι - Αυστραλία

(Πηγή φωτογραφίας: EFE Noticias)

Μολονότι οι γειτονικοί ύφαλοι σε μικρότερο βάθος έχουν υποβαθμιστεί από την υπερθέρμανση των θαλασσών, αυτή η μεγάλη, υγιής όαση κοραλλιών σε λίγο πιο βαθιά νερά είναι μια ακτίδα ελπίδας“, σημείωσε παράλληλα ο Έρικ Μπράουν, ειδικός στα κοράλλια.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top