Αυτά είναι δώδεκα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο

Facebook
Twitter
food

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι τρώμε. Κάποιες φορές όμως χρειάζεται λίγη προσοχή, καθώς κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, αν δεν είναι σωστά μαγειρεμένα με δυσάρεστες συνέπειες, ακόμα και θανατηφόρες. Βέβαια, αρκετά εξαρτώνται και από τις διατροφικές συνήθειες κάθε λαού. Για παράδειγμα το ψάρι Puffer, η αλλιώς η ιαπωνική λιχουδιά fugu. Περιέχει το δηλητήριο τετροδοτοξίνη, το οποίο είναι περίπου 1200 φορές πιο θανατηφόρο από το υδροκυάνιο. Το δηλητήριο ενός μόνο ψαριού είναι αρκετό για να σκοτώσει 30 άτομα. Μόνο οι σεφ που έχουν ειδική άδεια επιτρέπεται να προετοιμάζουν τα συγκεκριμένα ψάρια. Ποια άλλα τρόφιμα είναι καλό να προσέχετε, αν τυχόν και βρεθούν μπροστά σας.

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα

Akee: Το Akee πιθανότατα προέρχεται από τη Δυτική Αφρική και είναι τώρα το εθνικό φρούτο στην Τζαμάικα, αν και είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες. Το αμινοξύ υπογλυκίνη που περιέχει μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, από έμετο έως υπογλυκαιμία. Στη χειρότερη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή. Επομένως, δεν πρέπει να τρώγεται ολόκληρο, μόνο το σαρκώδες στρώμα του σπόρου είναι βρώσιμο. Άγευστο ή υπερβολικό, είναι επίσης δηλητηριώδες. Το φρούτο Akee πρέπει να τρώγεται μόνο όταν έχει ανοίξει μόνο του.

Sannakji: Η κορεατική λιχουδιά αποτελείται από φρεσκομαγειρεμένα χταπόδια με μακρύ χέρι. Τα πλοκάμια του είναι τόσο φρέσκα που εξακολουθούν να κινούνται όταν τρώγονται. Μπορεί επομένως να συμβεί ότι τα κομμάτια κολλάνε στο στόμα ή τον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία

Πράσινα φασόλια: Τα πράσινα φασόλια δεν πρέπει να τρώγονται ωμά. Τα πράσινα φασόλια και τα κόκκινα φασόλια περιέχουν τη φασεολίνη λεκτίνης. Ένα δηλητήριο που τα έχει όλα και μπορεί ακόμη και να είναι απειλητικό για τη ζωή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από έξι ωμά φασόλια θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να δηλητηριάσουν σοβαρά τα παιδιά. Μαγειρεμένα, ωστόσο, τα φασόλια είναι βρώσιμα επειδή η φασολίνη λεκτίνης καταστρέφεται σε ζεστό νερό

Αφρικανικός ταυροβάτραχος: Στη Γαλλία, τα βατραχοπόδαρα θεωρούνται λιχουδιά. Σε μέρη της Αφρικής, το κρέας του αφρικανικού bullfrog θεωρείται γκουρμέ rave. Υπάρχει δηλητήριο στο δέρμα και τα σπλάχνα του. Η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια

Πικρά αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα θεωρούνται υγιεινά, περιέχουν πολύ ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Τα πικρά αμύγδαλα, από την άλλη πλευρά, είναι δηλητηριώδη για τον άνθρωπο. Τα συστατικά των πικρών αμυγδάλων μετατρέπονται σε υδροκυάνιο κατά τη διάρκεια της πέψης. Αν και το υδροκυάνιο είναι ευαίσθητο στη θερμότητα, γι ‘αυτό υπάρχει μικρός κίνδυνος σε θερμαινόμενα πιάτα με πικρά αμύγδαλα, η κατανάλωση ακατέργαστων πικρών αμυγδάλων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ακόμη και πέντε έως δέκα πικρά αμύγδαλα μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα δηλητηρίαση στα παιδιά. Στους ενήλικες, αυτό δεν συμβαίνει τόσο γρήγορα και σπάνια εμφανίζεται σοβαρή δηλητηρίαση – αλλά συμβαίνει

Casu Marzu: Ίσως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο προέρχεται από τη Σαρδηνία και έρχεται με ζωντανό ένθετο: σκουλήκια. Τα ζώα θεωρούνται ραφιναρίσματα τυριού από τους ντόπιους. Πρέπει να είναι ακόμα ζωντανά όταν τρώγονται. Αλλά αυτό είναι επικίνδυνο. Τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και τρύπες στα έντερα του σώματος, μεταξύ άλλων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει πλέον απαγορεύσει την παραγωγή του Casu Marzu και κήρυξε την πώλησή του παράνομη.

Μανιτάρια: Όσοι τα αναζητούν οι ίδιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Περίπου 120 ιθαγενή είδη μανιταριών είναι δηλητηριώδη και μερικά δηλητηριώδη μανιτάρια είναι πολύ παρόμοια με τα μη δηλητηριώδη. Η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και να αποβεί μοιραία. Μεταξύ των πιο επικίνδυνων είναι: κονδυλώδες μανιτάρι φύλλων, πορτοκαλί foxy roughhead, μανιτάρι πάνθηρα και δηλητηριώδες δέρμα.

Hákarl: Κατάγεται από την Ισλανδία. Είναι ζυμωμένο κρέας του καρχαρία της Γροιλανδίας, επίσης γνωστό ως σάπιος καρχαρία. Χωρίς ζύμωση, το κρέας δεν θα ήταν βρώσιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρχαρίας δεν έχει ουροποιητικό σύστημα, γεγονός που οδηγεί σε υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέος στο κρέας. Η ζύμωση απελευθερώνει σταδιακά αυτές τις τοξίνες.

Elderberries: Φαίνεται όμορφο και έχει υπέροχη γεύση ως σιρόπι ή μαρμελάδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να τσιμπολογάτε ωμά. Τα φύλλα, τα κλαδιά και οι σπόροι των φραγκοστάφυλων μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Το άψητο φραγκοστάφυλο μπορεί να προκαλέσει ναυτία και διάρροια. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή ανακοπή

Pufferfish: Πόσο επικίνδυνο είναι το δηλητήριο του pufferfish είναι γνωστό. Στην Ιαπωνία, το μυϊκό κρέας του pufferfish – επίσης γνωστό ως fugu – θεωρείται ωστόσο λιχουδιά. Παρόλο που ακόμη και μη τοξικά pufferfish εκτρέφονται τώρα, εξακολουθούν να συμβαίνουν θάνατοι λόγω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος pufferfish

Μανιόκα: Ο αμυλούχος ριζικός κόνδυλος ονομάζεται επίσης «πατάτα των τροπικών» επειδή αποτελεί βασική τροφή σε πολλές τροπικές περιοχές. Το άμυλο που εξάγεται από αυτό είναι γνωστό ως ταπιόκα. Αλλά η ακατέργαστη μανιόκα είναι επίσης δηλητηριώδης. Όπως και το πικρό αμύγδαλο, ο ριζικός κόνδυλος περιέχει επίσης υδροκυάνιο, η κατάποση περισσότερων από 70 γραμμαρίων μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η μανιόκα είναι ακίνδυνη όταν θερμαίνεται – είτε μαγειρεύεται, ψήνεται ή τηγανίζεται

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό, αλλά πρέπει να το απολαμβάνετε μόνο με μέτρο. Το μοσχοκάρυδο περιέχει δηλητήρια. Το συστατικό μυριστικίνη μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις. Και η Elmeicin και η Safrol έχουν επίσης μεθυστικό αποτέλεσμα. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο, πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι και ταχυκαρδία. Το μοσχοκάρυδο είναι συνήθως αλεσμένο, οπότε η υπερβολική δόση είναι δύσκολη. Ωστόσο, ολόκληροι ξηροί καρποί δεν πρέπει να τρώγονται σε καμία περίπτωση και να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή