ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η προσωπική μας υπερδύναμη για τη μνήμη, την καρδιά και την τεστοστερόνη

GettyImages 167358374 2048x1365 1

“Οι άνδρες που κοιμούνται μόνο τέσσερις με πέντε ώρες τη νύχτα παρουσιάζουν επίπεδα τεστοστερόνης παρόμοια με κατά 10 χρόνια μεγαλύτερων ανδρών”. Έτσι ξεκινά την ομιλία του με τίτλο “Ο ύπνος είναι η υπερδύναμή σου” ο Matthew Walker, ειδικός στη μελέτη ύπνου και καθηγητής νευροεπιστημών και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, ενώ έχει ήδη κάνει μία εισαγωγή στο κοινό για την αρνητική επιρροή του ύπνου στην αναπαραγωγική υγεία ανδρών αλλά και γυναικών. “Τα ανθρώπινα όντα είναι το μόνο είδος που στερούνται εσκεμμένα τον ύπνο τους χωρίς κανένα εμφανές κέρδος”, προσθέτει. O Walker έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές ερευνητικές μελέτες σχετικά με την επίδραση του ύπνου στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και το βιβλίο “Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams“.

Αυτή είναι η προσωπική μας υπερδύναμη για τη μνήμη, την καρδιά και την τεστοστερόνη

 

Εκτός από την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σώμα, ο Matthew έχει εξετάσει επίσης τον ρόλο του ύπνου στη νόσο του Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη, το πώς μπορεί να διευκολύνει τη μάθηση και, ενδεχομένως, να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.
Σε ομιλία του για το TED, ο Walker, επισήμανε ότι η έλλειψη ύπνου -που ορίζεται ως έξι ώρες ή λιγότερες- μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό και τη συνολική υγεία και ευεξία. “Κάθε θανατηφόρα ασθένεια που σκοτώνει στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αιτιολογική και σημαντική σχέση με την έλλειψη ύπνου», λέει. «Επομένως, αυτό η κλασική ατάκα που ίσως έχετε ακούσει ότι θα κοιμηθείτε όταν πεθάνετε, είναι στην πραγματικότητα μια θανάσιμα παράλογη συμβουλή από μία πολύ σοβαρή σκοπιά”.

Ο Walker επικεντρώνεται και στο καρδιαγγειακό σύστημα, κάνοντας σαφές πως ακόμα και μία ώρα μπορεί να κάνει διαφορά και χρησιμοποιεί το παγκόσμιο πείραμα που γίνεται σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 70 χώρες δύο φορές το χρόνο, με την αλλαγή ώρας. “Την άνοιξη όπου και χάνουμε μια ώρα ύπνου, βλέπουμε μια επακόλουθη αύξηση 24% στα εμφράγματα ήδη από την επόμενη μέρα. Το φθινόπωρο, όταν κοιμόμαστε μια ώρα επιπλέον, παρατηρούμε μείωση 21% των καρδιακών προσβολών” περιγράφει κι αφήνει άφωνο το κοινό.

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος;
Η έλλειψη ύπνου γερνάει έναν άνδρα κατά μια δεκαετία
-Χρειαζόμαστε ύπνο για να αποθηκεύσει ο εγκέφαλος νέες αναμνήσεις και πληροφορίες
-Η στέρηση ύπνου λειτουργεί σαν εμπόδιο στα εισερχόμενα της μνήμης σας
-Οι διαταραχές ύπνου είναι παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στην εξασθένηση της μάθησης ή της μνήμης
-Ακόμα και μία ώρα ύπνου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην καρδιαγγειακή υγεία

Ο ύπνος είναι σημαντικός γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να θεραπευθούμε σωματικά, να αναρρώσουμε από ασθένειες, να αντιμετωπίσουμε το άγχος, να λύσουμε προβλήματα, να εδραιώσουμε τις αναμνήσεις και να βελτιώσουμε τις κινητικές δεξιότητες. Ένας καλός βραδινός ύπνος δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες ώρες κοιμόμαστε, αλλά και με την ποιότητα αυτού του ύπνου.

Αυτή είναι η προσωπική μας υπερδύναμη για τη μνήμη, την καρδιά και την τεστοστερόνη

 

Υπάρχουν δύο βασικά είδη ύπνου: ο ύπνος χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (NREM) και ο ύπνος με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM).
Ο ύπνος NREM βοηθά το σώμα μας να χαλαρώσει και να πέσει σε βαθύ ύπνο, το απαραίτητο στάδιο για να αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι το πρωί. Ο ύπνος REM από την άλλη ενισχύει τη μαθησιακή απόδοση και τη μνήμη. Επηρεάζει τη διάθεση και βοηθά τον εγκέφαλό να ρυθμίσει τις συνάψεις που σχετίζονται με την κινητική μάθηση. Είναι η φάση του ύπνου που βρίσκεται πιο κοντά στην εγρήγορση και όπου συμβαίνει το μεγαλύτερο μέρος των ονείρων μας.
Περίπου κάθε 90 λεπτά, περνάμε από έναν κύκλο ΝREM σε έναν κύκλο REM. Αυτό που αλλάζει είναι η αναλογία μη-REM προς REM κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε το πρώτο μισό της νύχτας, η πλειονότητα αυτών των κύκλων των 90 λεπτών να αποτελείται από βαθύ ύπνο και πολύ λίγο ύπνο REM. Αλλά καθώς προχωράμε στο δεύτερο μισό της νύχτας, η ισορροπία αλλάζει και επικρατεί ο ελαφρύς ύπνος.

Ο Walker εξηγεί ότι δεν μπορούμε απλώς να πάμε στον βαθύ ύπνο. “Δεν μπορείς να το χακάρεις αυτό. Δεν μπορείς να πεις, λοιπόν, κοιμήθηκα τέσσερις ή πέντε ώρες”.
Ο ύπνος ακολουθεί μία συγκεκριμένη σειρά απαραίτητων διεργασιών και σταδίων. Σε έναν ύπνο λιγότερο από επτά ώρες, μπορούμε να αρχίσουμε να μετράμε αντικειμενικές βλάβες στον εγκέφαλό και στο σώμα. “Όσο πιο σύντομος ύπνος, τόσο μικρότερη είναι η ζωή σας. Ο σύντομος ύπνος προβλέπει τη θνησιμότητα όλων των αιτιώνOταν πολεμάς τη βιολογία, συνήθως χάνεις. Και όταν χάνεις, αυτό που συνήθως αποκαλύπτεται είναι η ασθένεια. Και δυστυχώς, αυτό βλέπουμε με τον ανεπαρκή ύπνο” συμπληρώνει.

Στη μελέτη που παρουσίασε στο TED ο Walker εξηγεί ότι δοκιμάστηκαν δύο πειραματικές ομάδες -μια ομάδα ύπνου και μια ομάδα στέρησης ύπνου. Η ομάδα ύπνου -κοιμήθηκε οκτώ ώρες- και η ομάδα στέρησης -που οι συμμετέχοντες έμειναν ξύπνιοι όλο το βράδυ- ήταν υπό πλήρη επίβλεψη. Την επόμενη μέρα, μέσα από τον μαγνητικό τομογράφο τους ζητήθηκε να απομνημονεύσουν μια σειρά από νέα γεγονότα καθώς ο τομογράφος απεικονίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σε εκείνους τους ανθρώπους που είχαν κοιμηθεί μια ολόκληρη νύχτα, οι επιστήμονες είδαν πολλές υγιείς δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μάθηση. Τα άτομα που είχαν έλλειψη ύπνου, δεν είχαν κανένα σημαντικό σήμα. “Όπως φαίνεται δεν υπάρχει κανένα σημαντικό φυσιολογικό σύστημα του σώματος ή σημαντική λειτουργία του εγκεφάλου που να μην βελτιώνεται από τον ύπνο ή να εξασθενεί όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής” λέει ο Walker. “Ο ύπνος είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής σας και η καλύτερη προσπάθεια της Μητέρας Φύσης προς την αθανασία“, λέει ο Matt Walker.

Φαίνεται τελικά ότι ο ύπνος δεν είναι μια προαιρετική πολυτέλεια ζωής αλλά μια αδιαπραγμάτευτη βιολογική αναγκαιότητα και στο ίδιο video προτείνει την αξία της ρουτίνας και της κανονικότητας, του να πηγαίνει δηλαδή κανείς την ίδια ώρα κάθε βράδυ για ύπνο, αλλά και της σωστής θερμοκρασίας του δωματίου αφού σε ένα δροσερό δωμάτιο ο ύπνος έρχεται πιο εύκολα.

You may also like

psomi ΥΓΕΙΑ

Το ψωμί τείνει να είναι ένα απαραίτητο είδος στο τραπέζι αρκετών οικογενειών. Η μεγάλη απήχηση που έχουν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν μετατρέψει το ψωμί σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης αναφορικά με την υγιεινή διατροφή. Τελικά το ψωμί είναι πραγματικά καλό για εσάς ή όχι; Μήπως η καθημερινή κατανάλωση θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας; Ευτυχώς, το ψωμί παραμένει σύμμαχος ορισμένων ανθρώπων προκειμένου να επιτύχουν τους διατροφικούς τους στόχους. Σύμφωνα με το Grains Food Foundation, το ψωμί μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμινών Β και πολλών άλλων. Ωστόσο, η κατανάλωση ψωμιού μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κόψετε εντελώς αφού πολλοί διατροφολόγοι το εντάσσουν σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Διατροφικά στοιχεία για το ψωμί Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια φέτα (32 γραμμάρια) ψωμί ολικής αλέσεως παρέχει: Θερμίδες: 82 Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια Ολικό λίπος: 1 γραμμάρια Κορεσμένα λιπαρά: 0 γραμμάρια Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια Ζάχαρη: 1 γραμμάρια Τα 2 οφέλη από την κατανάλωση ψωμιού Αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών Είτε πρόκειται για λευκό, είτε για σιτάρι ή ακόμα και προζύμι, το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για καλύτερη πέψη, την υγεία του εντέρου και ακόμη και διαχείριση βάρους. Ωστόσο, ορισμένα είδη ψωμιού, όπως το 100% ψωμί ολικής αλέσεως και το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από άλλα. «Ως διαιτολόγοι, συνιστούμε συχνά ψωμί ολικής αλέσεως επειδή παραδοσιακά περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει η διατροφολόγος, Kristi Ruth. Μία μόνο φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με το USDA. Αυτό είναι περίπου το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Το ψωμί ολικής αλέσεως θα προσφέρει φυτικές ίνες περίπου μεταξύ 4 και 5 γραμμαρίων ανά φέτα. Έτσι, με ένα ολόκληρο σάντουιτς (δύο φέτες ψωμί), μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών. Εάν το συνοδεύσετε και με μία μικρή σαλάτα τότε αυξάνεται ακόμη περισσότερο η διατροφική αξία του. «Το 40% της πρόσληψης φυτικών ινών προέρχεται από τρόφιμα με δημητριακά. Εάν κόψετε τα δημητριακά, όπως το ψωμί, αυτό θα αφαιρούσε τις φυτικές ίνες που χρειάζονται και λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα δημητριακά», λέει η Elana Natker. Σίγουρα, είναι δυνατόν να λάβετε επαρκείς φυτικές ίνες από άλλα τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Ωστόσο, εάν κόψετε εντελώς το ψωμί από την διατροφή τότε περιορίζετε μία εύκολη πηγή φυτικών ινών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine το 95% των Αμερικανών δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες από την διατροφή τους. Λαμβάνετε μία ποικιλία από άλλα θρεπτικά συστατικά Όλα τα είδη ψωμιού, συμπεριλαμβανομένου και του λευκού ψωμιού, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή ενός ανθρώπου. Μαζί με την υψηλή ποσότητα σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμινών Β, το ψωμί περιλαμβάνει επίσης μια εκπληκτικά υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου, θειαμίνης, μαγγανίου και ψευδαργύρου. Το λευκό ψωμί θεωρείται επίσης σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν συνιστάται να λαμβάνετε τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια την ημέρα. «Οι γυναίκες [που τεκνοποιούν] που περιορίζουν τους υδατάνθρακες έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μωρά με ελαττώματα του νευρικού σωλήνα επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό φυλικό οξύ», λέει ο Natker. Πιθανοί κίνδυνοι Το ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους Αν και είναι απαραίτητο να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών από διατροφικές πηγές, δεν μπορούν όλοι να αντέξουν τα 25 έως 38 γραμμάρια κάθε μέρα που συνιστώνται από τις αμερικανικές αρχές για τους πολίτες των ΗΠΑ. Μερικοί γιατροί προτείνουν ακόμη και να ακολουθήσετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας εάν έχετε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Επίσης προτείνεται μια πολύ χαμηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες προκειμένου να εντοπιστούν τα τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα κάποιων ανθρώπων. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς διάγνωση, η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να τα τρώτε) μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστο φούσκωμα, αέρια και κράμπες. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση λευκού ψωμιού ή προζύμης που έχουν λιγότερες φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει. Το σάκχαρό μπορεί να αυξηθεί Αν και η κατανάλωση ψωμιού κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτούς τους στόχους θρεπτικών συστατικών για την ημέρα, εξακολουθεί να είναι μια τροφή που περιέχει υδατάνθρακες. Γι’ αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όταν μια τροφή με υδατάνθρακες καταναλώνεται, το πεπτικό σύστημα διασπά αυτή την τροφή σε ζάχαρη, η οποία στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, το σώμα θα απελευθερώσει ινσουλίνη ώστε τα κύτταρα να απορροφήσουν το σάκχαρο του αίματος για ενέργεια ή αποθήκευση. Ο γλυκαιμικός δείκτης, ο οποίος βαθμολογεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο αργά ή γρήγορα θα τα αφομοιώσει το σώμα και πώς θα επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να προγραμματίσετε τα γεύματα για σταθερό σάκχαρο στο αίμα. Όσο λιγότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει ένα συγκεκριμένο ψωμί, τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης. Ωστόσο, για να μειώσετε την πιθανότητα απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα από τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί, μπορείτε να τα φάτε με ένα υγιές λίπος ή άπαχη πρωτεΐνη για να επιβραδύνετε την πέψη και τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Μπορεί να αισθάνεστε νωθροί Το ψωμί μπορεί να παρέχει στο σώμα σας γρήγορη ενέργεια από υδατάνθρακες. Ωστόσο εάν δεν το συνοδεύετε μες υγιές λίπος, πηγή πρωτεΐνης ή πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα για παρατεταμένο κορεσμό και διαρκή ενέργεια, θα νιώσετε την ενέργεια σας να μειώνεται. «Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια κάθε μέρα, επομένως θα πρέπει να την τροφοδοτούμε για να καλύψουμε την ζήτηση. Ενώ η ενέργεια μπορεί να προέλθει από μια ποικιλία τροφών, νομίζω ότι οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να τρώνε ψωμί κάθε μέρα επειδή είναι ένα εύκολο, βολικό και σχετικά φθηνό φαγητό στο σερβίρισμα και υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να φτιάξετε με αυτό», ανέφερε η Kristi Ruth. Και πάλι, το κλειδί είναι να τρώτε ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες και να το συνδυάζετε με τροφές που θα επιβραδύνουν την πέψη και θα σας προσφέρουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη και η επάλειψη φυστικοβούτυρου σε φρυγανιές θα ωφελήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρέχοντάς σας παράλληλα μια οικονομική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών. «Το να χορταίνεις μόνο με ψωμί δεν είναι ιδανικό. Είναι καλύτερο να τρως μια ποικιλία φαγητών. Γίνετε δημιουργικοί με ό,τι φτιάχνετε με το ψωμί και πώς το σερβίρετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε συνηθίσει να έχετε μερικά κομμάτια τοστ ως το μοναδικό σας πρωινό, δοκιμάστε να έχετε μόνο μία ή δύο φέτες και να το γεμίσετε με θρυμματισμένο αβοκάντο και ένα βραστό αυγό κομμένο σε φέτες», σημείωσε η Kristi Ruth. Tip: Παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες με χαμηλές ποσότητες υδατάνθρακα είναι δημοφιλείς, αυτό δεν σημαίνει ότι το ψωμί είναι κακό για εσάς. Η κατανάλωση ψωμιού κάθε μέρα παρέχει εύκολα στον οργανισμό σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενώ εξακολουθεί να έχει καλή γεύση. Μπορεί να είναι μία εύκολη λύση για την κατανάλωση και άλλων τροφών, όπως υγιή λιπαρά (όπως φυστικοβούτυρο ή θρυμματισμένο αβοκάντο) και πρωτεΐνη (άπαχη γαλοπούλα, αυγά και άλλα). «Δεν μου αρέσει να βλέπω κανένα φαγητό ως «καλό» ή «κακό». Αντίθετα, οι καταναλωτές θα πρέπει να καταλάβουν γιατί αγοράζουν το ψωμί καθώς και να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες για τα διατροφικά στοιχεία, ώστε να μπορούν να επιλέξουν το προϊόν που είναι καλύτερο για τους ίδιους», τόνισε η Kristi Ruth.

Το ψωμί τείνει να είναι ένα απαραίτητο είδος στο τραπέζι αρκετών οικογενειών. Η μεγάλη απήχηση που έχουν ...

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ