Αυξάνεται ο κίνδυνος για τσουνάμι στη Μεσόγειο

Facebook
Twitter
wave-sea-pixabay-768x514

Ο κίνδυνος εμφάνισης τσουνάμι φαντάζει πολύ μακρινός για τους κατοίκους της Ευρώπης, ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να προκληθεί το καταστροφικό φαινόμενο ακόμα και σε παράκτιες ευρωπαϊκές πόλεις.

Αυτό εξετάζουν σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports και το Elsevier και αναλύουν τις πιθανές συνέπειες των τσουνάμι, οι οποίες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 10-30% τα επόμενα 50 χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο το πρόγραμμα που παρουσίασε η UNESCO για την προστασία από τσουνάμι, το οποίο επεκτείνεται στις ακτές της Μεσογείου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί, μεταξύ άλλων, να επηρεάσει την άνοδο της στάθμης των υδάτων τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες που ανέλυσαν τον κίνδυνο για τις πυκνοκατοικημένες μεσογειακές ακτές, οι οποίες «είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε πλημμύρες από τσουνάμι».
Αμφότερες οι μελέτες συμφωνούν πως σε συνδυασμό με γεωλογικούς παράγοντες, το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει περισσότερους από 150 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου.

«Ενώ οι υποθαλάσσιοι σεισμοί είναι οι κύριες πηγές πρόκλησης τσουνάμι στην περιοχή, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι υποθαλάσσιες/υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν τσουνάμι. Επιπλέον, η ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να προκαλέσει “μετεο-τσουνάμι” που προκαλούνται από μετεωρολογικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τη στάθμη της θάλασσας και, κατά συνέπεια, μπορούν να επιδράσουν στις επιπτώσεις των τσουνάμι στις ακτές», αναφέρει μία εκ των δύο μελετών που διεξήχθη από ερευνητές του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, του Τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν στην Ολλανδία.

Για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μοντέλων ικανών να προβλέψουν τον κίνδυνο που συνδέεται με τα τσουνάμι, τα ευρωπαϊκά συστήματα Savemedcoasts2 και Tsumaps-Neam εξετάζουν τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των υδάτων, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 4 χιλιοστά ετησίως αλλά η τάση αποκαλύπτει επιτάχυνση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι παράκτιοι πληθυσμοί από την ανατολική Σικελία έως τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, μέχρι το δέλτα του Πάδου, όπου ένα κύμα τσουνάμι στο μέλλον θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ πιο σοβαρή ζημία σε σχέση με σήμερα.

Όπως είπε ο Αντζιντέι οι ερευνητές δεν δίνουν λύσεις, παρά μόνο -έμμεσα- δίνοντας την ελπίδα για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top