ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ… ΜΕ ΤΗ ΣΕΣΟΥΛΑ: Φόβος και τρόμος για τους πατρινούς το φθινόπωρο!

Facebook
Twitter

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται χιλιάδες Πατρινοί. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για εκτίναξη των τιμών ενέργειας στα 1000 ευρώ την μεγαβατώρα, φέρνει τα πάνω κάτω. Ο φόβος έχει αρχίσει να κυριαρχεί τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που άλλωστε στην αγορά με τη μείωση της ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω εκπτώσεων, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,6% τον Ιούλιο πατώντας φρένο σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία, από 12,1% τον Ιούνιο, με τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα να συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών! Το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση τιμής κατά 178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, το ηλεκτρικό ρεύμα 55,8%, τα τελικά προϊόντα πετρελαίου κατά 33% και τα στερεά καύσιμα κατά 9%. Μόνο οι ανατιμήσεις των καυσίμων συνετέλεσαν στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούλιο κατά 6,43%. Εκτός όμως από τα καύσιμα, αυξήσεις μεγαλύτερες από τον γενικό ΔΤΚ καταγράφουν μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής κατανάλωσης. Αυξήσεις καταγράφονται κατά 27,3% στα έλαια και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά, 11,4% στη ζάχαρη, τον καφέ και το τσάι, 9,3% τις σοκολάτες και 5,3% στα ψάρια.

 

Για τον μήνα του Αυγούστου σημειώθηκε αύξηση από 4% έως 20% σε αρκετά προϊόντα, όπως:

 

  • Αλλαντικά
  • Τυροκομικά
  • Γαλακτοκομικά
  • Στιγμιαίος καφές
  • Αυγά
  • Χαρτικά

 

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας τον Σεπτέμβριο σε:

 

– κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως και 20%

– τυριά έως 12%

– σαπούνια & υγρά πιάτων έως 9%

– ζυμαρικά έως 8%

– καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%

– ρύζι 5%

– βούτυρο έως 5%

 

Στα fast food και τα εστιατόρια

Οι ανατιμήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα fast food και εστιατόρια της Πάτρας. Υπάρχει εστιατόριο για μεσημβρινό φαγητό που ακόμη και στο delivery ξεκινά … από τα 5 ευρώ τη μερίδα ακόμη και αν το συγκεκριμένο πιάτο είναι… φακές ή φασολάκια! Τα παραδοσιακά πατρινά σάντουιτς έχουν «τσιμπήσει» από 20 έως και 50 λεπτά, το απλό! Όπως και τα χάμπουργκερ. Τα πιτόγυρα στο κέντρο πωλούνται πως 3 ευρώ το ένα, ενώ στις γειτονιές 2,80. Το σουβλάκι κοτόπουλο ή χοιρινό ξεκινά από 1,80 ευρώ. Στη Ζάκυνθο για παράδειγμα το σουβλάκι κοστίζει 2,50 ευρώ και η πίτα με σουβλάκι 3,5. Πατρινοί που επισκέφτηκαν την Κρήτη μας πληροφόρησαν πως η τιμή του πιτόγυρου στα «Λιοντάρια» (κεντρική πλατεία) του Ηρακλείου είναι 4,5 ευρώ!

 

Στα καύσιμα

Οι καταναλωτές τις επόμενες ημέρες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα αυξήσεων, καθώς τη  Πέμπτη 25/8 το brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι (101,8 δολάρια). Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε στα 315€/MWh από 25€/MWh που ήταν πέρσι τέτοια εποχή. Μέσα σε έναν χρόνο έχει σημειώσει αύξηση κατά 1.066%.

Η βενζίνη (95 οκτ.) που τις τελευταίες ημέρες κινούνταν μεταξύ 1,90-2 ευρώ, αναμένεται να φτάσει στα 2,10 ευρώ έως 2,15 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, το πετρέλαιο κίνησης που το τελευταίο διάστημα κινούνταν από 1,70 με 1,75 ευρώ, θα φτάσει κοντά στο 1,90 ευρώ το λίτρο.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top