ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Νικόλαος Σπάτων: Το οικοτροφείο που έγινε στέγη για τις κακοποιημένες γυναίκες

agios nikolaos spata
Ένα οικοτροφείο που αποτέλεσε την ζεστή αγκαλιά για εκατοντάδες παιδιά της Ηλείας και της Αχαΐας προσφέροντας τους και γνώση αφού  τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο. Ένα ίδρυμα που τα παλαιότερα χρόνια από το έσοδά του παρείχε κοινωνικό έργο και στήριζε και τα άλλα ιδρύματα της Ι.Μ.. Τα τελευταία χρόνια όμως λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και των άλλων αρνητικών συγκυρίων στηρίζεται από την μητρόπολη για να βρίσκουν εκεί καταφύγιο κακοποιημένες γυναίκες.

«Από το Σάββατο το μεσημέρι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος,  που ήταν και ο Πατήρ Ηλίας με επιτροπή από εδώ τον Πύργο εκεί και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ Αθανάσιος, έως και την Κυριακή το μεσημέρι τα έσοδα ήταν 1150 ευρώ. Και από την Κυριακή το μεσημέρι έως και την Δευτέρα το μεσημέρι του Αγίου Πνεύματος έφθασαν 2.820 ευρώ, όταν τα έξοδα το διήμερο αυτό ξεπέρασαν τις 20.000 ευρώ. Και αυτό γιατί είναι τα φαγητά και των μονίμων υπαλλήλων  αλλά και του επιπλέοντος  προσωπικού που προσλαμβάνεται τις μέρες αυτές για τα μαγειρεία, το παγκάρι και καθαριότητα.

AGIOS NIKOLAOS 04

Υπάρχουν πενήντα κοινές τουαλέτες που θέλουν τακτικά καθάρισμα το τριήμερο αυτό λόγω της χρήσης τους από  το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που έχουμε καθόλη την διάρκεια των τριών ημερών φρόντιζε το προσωπικό για την απομάκρυνση των χαρτιών και των φύλων που είχαν πέσει  τριγύρω από τον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ηλείας κκ Γερμανός

Στήριγμα για τα άλλα ιδρύματα

Τα πρώτα  χρόνια της λειτουργίας του το ίδρυμα από τα έσοδά του βοηθούσε και τα άλλα της Μητρόπολης Ηλείας ενώ φιλοξένησε εκατοντάδες παιδιά των δύο γειτονικών νομών  μέχρι να τελειώσουν και το εξατάξιο γυμνάσιο στου Λάππα.

«Πράγματι άλλοτε το ίδρυμα του Αγίου Νικολάου στου  Σπάτα βοηθούσε και το οικοτροφείο της Βάρδας οικονομικά καθώς και τα άλλα ιδρύματα. Διότι είχε περίπου 180.000 ευρώ εισπράξεις από τότε που θυμάμαι και εγώ. Βέβαια από το 1960-1961 είχε στου Σπάτα περί τα 90 παιδιά τροφίμους με ένα μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο. Όταν έγινε Μητροπολίτης ο Αθανάσιος έκανε καινούριες πτέρυγες και βελτίωσε τις υποδομές που ήδη υπήρχαν. Τότε βρήκε στην Βάρδα σε μία παλιά επιτροπή δύο τσάντες από αφιερώματα.

AGIOS NIKOLAOS 03

Οικοτροφείο

Δύο με τρία χρόνια μετά την λήξη του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου δημιουργείται οικοτροφείο αρένων μέσα στο οποίο λειτουργεί και Δημοτικό Σχολείο.

«Το 1947 με το 1948,  όταν ήρθε εδώ πλέον μητροπολίτης ο Γερμανός ο Γκούμας με τον αείμνηστο Στέφανο Στεφανόπουλο που τότε ήταν υπουργός οικονομικών, κατάφερε και έκανε το ίδρυμα ορφανοτροφείο αρένων της περιοχής. Και έτσι τα έσοδα από τον Άγιο Νικόλαο  πήγαιναν εκεί  και συνέβαλλαν στην συντήρησή του . Είχαμε δημόσιο Δημοτικό Σχολείο, είχαμε τον ιερέα είχαμε τα παιδιά κλπ. Τα πρόλαβα και εγώ. Είχαμε 80-90 παιδιά.

AGIOS NIKOLAOS 01

Ο Αθανάσιος τα ανακαίνισε. Όμως τα παιδιά άρχισαν να μειώνονται και έφθασαν επί Αθανασίου να είναι καμιά 15αριά, λόγω του ότι άρχισε να μειώνεται η παιδοποιία από τις οικογένειες.  Τότε πήραμε ένα πουλμανάκι που το έχουμε ακόμη και σήμερα  για να μεταφέρουμε τα παιδιά στου Λάππα ώστε να πηγαίνουν σε ένα πολυθέσιο σχολείο και να μην παραμείνουν σε ένα μονοθέσιο όπου θα φοιτούσαν 10 ή 11 παιδιά.

Επίσης για να φεύγουν και λίγο έξω από το ίδρυμα να πηγαίνουν με τα άλλα τα παιδιά να συγχρωτίζονται. Μόλις τελείωναν το Δημοτικό πήγαινα και στο Γυμνάσιο εκεί», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ηλείας.

Η έλλειψη παιδιών οδήγησε την μητρόπολη να μετατρέψει το ίδρυμα σε στέγη για κακοποιημένες γυναίκες.

«Όταν το 1981 ήρθα εγώ στη Μητρόπολη δεν είχαμε παιδιά για να μένουν στο ίδρυμα. Τώρα το έχουμε μετατρέψει σε ίδρυμα   Προστασίας Κακοποιημένων Γυναικών  και των παιδιών τους αν και συνεχίζουμε να το λέμε ορφανοτροφείο.  Συνήθως έχουμε τρεις-τέσσερις-πέντε γυναίκες με ένα δύο και τέσσερα παιδιά μερικές φορές. Και από την Ηλεία και από την Πάτρα όπου συνήθως μας στέλνουν.

Τώρα έχουμε και  ένα κορίτσι  από εδώ από την περιφέρειά μας που επειδή έμεινε έγκυος  χωρίς να έχει παντρευτεί  και την έδιωξαν από το σπίτι. Έτσι διατηρείται τώρα με  λίγο προσωπικό και κυρίως με τους προσκυνητές.

AGIOS NIKOLAOS 02

Τώρα όμως τα έσοδα του ιδρύματος των Σπάτων δεν επαρκούν για να συντηρηθεί και για αυτό το ενισχύει η μητρόπολης με 40,50 και με 60.000 ευρώ κάθε χρόνο.  Διότι έχει τέσσερις πέντε ψάλτες που τους ενισχύουμε για να έχουν χορωδία και για να μαθαίνουν μουσική εκεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ηλείας…

Δεν επαρκούν τα έσοδα  

Λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην χώρα μας τα έσοδα που έχει ο Άγιος Νικόλαος των Σπάτων δεν επαρκούν για να μπορέσει να συντηρηθεί το ίδρυμα.

«Το ίδρυμα θέλει περίπου 10.000 ευρώ το μήνα λόγω του ότι διαθέτει και προσωπικό τεσσάρων ατόμων. Βρίσκεται εκεί βέβαια και ο ιερέας ο οποίος όπως είναι φυσικό το επιβλέπει. Τα έσοδα που τώρα έχει δεν ξεπερνούν τις 4000 ευρώ το μήνα.

Τα έσοδά του προέρχονται από τον κόσμο που έρχεται τις Κυριακές , μερικές δωρεές, από ανθρώπους που στέλνουν επιταγές  άλλος 200 άλλος 100 ευρώ. Έχουμε επίσης τρία τέσσερα ακίνητα στην Πάτρα που παίρνουμε ενοίκιο. Έχουμε ένα κληροδότημα Πολυτέκνων της Πάτρας από όπου παίρνουμε το 1/10 των εσόδων τους βάση δωρεάς. Άλλοτε μας δίνουν άλλοτε δεν μας δίνουν και αυτοί.

Ευτυχώς έχει τώρα η Μητρόπολη καθώς και τα άλλα ιδρύματα που βοηθούσε παλαιότερα ο Άγιος Νικόλαος στα Σπάτα, τα οποία συμβάλλουν για να  λειτουργεί τώρα άριστα διότι έχουμε και σοβαρά περιστατικά. Φέτος είχαμε μία κατάκλιση. Δηλαδή έπεσαν αρκετά χώματα στα κτίρια του ιδρύματος με τα νερά που είχαμε.

Ο δήμος δεν βοηθούσε ποτέ και τους δρόμους. Εμείς τους επισκευάζαμε και χαλάγαμε κάθε χρόνο 5000-6000  για να τους συντηρούμε να βγάζουμε τις γράνες. Είναι αλήθεια ότι έφερε ένα μηχάνημα ο Δήμος Κάτω Αχαΐας όπου υπαγόμαστε. Πήρε όλα τα χώματα και τα πέταξε.

GERMANOS

Άφησε ελεύθερο τον τοίχο του ιδρύματος αλλά έχει μείνει έτσι τώρα και πρέπει να κάνουμε ένα τοίχο αντιστήριξης για να μην ξαναπέσουν τα χώματα  με την πρώτη βροχή.   Ρώτησα ένα τεχνικό που βοηθάει στο Δήμο και μου είπε πως θέλει καμία 15000 ευρώ. Το σκέφτεται ο Δήμος. Γιατί όλοι λένε έχει το ίδρυμα στα  Σπάτα», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Ηλείας κ Γερμανός.

Πηγή: Patrisnews.com

You may also like

Comments are closed.