ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Αγώνας για να λάμψει η αλήθεια»

Facebook
Twitter
Θα μπορούσε κανείς να γράφει με τις ώρες αλλά τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τον Κυριάκο Ευαγγελάτο. Το 23χρονο παλικάρι από την Κεφαλονιά που πήρε την απόφαση να υπηρετήσει τη μαμά-πατρίδα διακόπτοντας τα σχέδια γάμου με την αγαπημένη του και τη δουλειά που έριχνε στο νησί, έως ότου απολυθεί αλλά κατέληξε στο… αιώνιο ταξίδι πέφτοντας με το αυτοκίνητο που οδηγούσε σε γκρεμό της Κεφαλονιάς.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η οικογένειά του εξ αρχής μίλησε για αυτοκτονία αποδίδοντάς την στην πίεση που του ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, πρώτα στον Έβρο και στη συνέχεια στην Πάτρα, στο ΚΕΤχ όπου υπηρετούσε ο 23χρονος.

Έτσι ο τραγικός πατέρας που έμεινε πίσω, Μάκης Ευαγγελάτος, αγωνίζεται πια για το ύστατο, το ελάχιστο: Την απόδοση Δικαιοσύνης. Την ηθική μετά θάνατον δικαίωση του γιου του. Αλλά και την ανάδειξη της αλήθειας που, όπως λέει, μπορεί να προλάβει το κακό για άλλα παιδιά σαν το δικό του.

euaggelatos kext 4

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ. ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ»

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ

Κατ’ αρχάς τον ισχυρισμό της αυτοκτονίας επιβεβαίωσε και ο πραγματογνώμονας της οικογένειας Αναστάσιος Δέδες καθώς στην έκθεσή του αναφέρει: «Από την ανάλυση που έγινε σε συνδυασμό με την εύρεση των κλειδιών έναυσης κινητήρα σε θέση εκκίνησης, καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο όχημα ήταν σε στάση στο σημείο μεταξύ δένδρου και δίπλα στο εκκλησάκι και κατόπιν εκκίνησε και κατέπεσε στον γκρεμό με ταχύτητα περί τα 7 χλμ/ώρα».

Απομένει να αποφανθούν και οι υπόλοιποι τρεις πραγματογνώμονες του δημοσίου. Ωστόσο, ο Μάκης Ευαγγελάτος, σε έναν «ποταμό» ανθρώπινης εξομολόγησης στην «Πολιτεία» δηλώνει πεπεισμένος για το που οφείλεται το κακό. Υποστηρίζει: «Το παιδί μου, μού είχε πει τι γινόταν στο στρατόπεδο με το μπούλινγκ. Αλλά μας το είπε μια-δυο μέρες πριν. Δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα».

euaggelatos kext 2

«ΟΛΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ»

Και το μήνυμα που στέλνει, αιτιολογώντας τον αγώνα που υπόσχεται να δώσει μέχρι τέλους, είναι: «Αυτό που θέλω είναι να μιλήσουν. Γιατί το παιδί μου, μου είχε πει ότι… όλο το στρατόπεδο γνώριζε τι γινόταν. Και είναι κρίμα να χάνουμε παλικάρια εν καιρώ ειρήνης. Είναι κρίμα οι Έλληνες να βιώνουμε αυτά τα χάλια…».

Αυτό που ο ίδιος περιμένει είναι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που έχει ξεκινήσει στο στρατόπεδο ώστε να κινηθεί αναλόγως και μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η ΕΔΕ που αρχικά ξεκίνησε με επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό του ίδιου στρατοπέδου, γεγονός που είχε προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση του τραγικού πατέρα προς το ΓΕΣ, με αποτέλεσμα τελικά να τοποθετηθεί άλλος αξιωματικός επικεφαλής. «Αλλά και πάλι. Κάλεσαν, έμαθα, για κατάθεση 6 πατρινούς φαντάρους και άλλους 4 που μόλις γύρισαν από την άδεια προσαρμογής. Τι να τους πουν; Πώς πέρασαν στην άδειά τους;…», λέει γεμάτος εύλογη απορία.

Την ίδια ώρα, το θέμα έχει ξεσηκώσει και πολιτική αντιπαράθεση αφού συνολικά 35 ερωτήσεις βουλευτών όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων έγιναν για το θέμα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο οποίος απάντησε εν τέλει μόλις λίγες ημέρες πριν, αρκούμενος σε μια «στεγνή» τοποθέτηση του ότι… «διενεργείται ΕΔΕ». «Προφανώς… κρυβόμαστε πίσω από το άβατο…», σχολιάζει με νόημα ο κ. Ευαγγελάτος.

«Στο στρατόπεδο υπάρχουν φαντάροι δύο ταχυτήτων. Όσοι κατοικούν κοντά και όσοι προέρχονται από πιο μακρινές περιοχές. Η πρώτη κατηγορία περνά καλά και η δεύτερη όχι», λέει στην «Πολιτεία» ο Μάκης Ευαγγελάτος.

euaggelatos kext 3

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Εξιστορώντας τα όσα διαδραματίστηκαν, ο Μάκης Ευαγγελάτος αναφέρει ότι το παιδί του δέχθηκε μπούλινγκ στο ΚΕΤχ επειδή άρχισε να διαμαρτύρεται για τις απανωτές βάρδιες που υποχρεωνόταν να κάνει με όπλο. Όταν από τον Έβρο όπου βρισκόταν πριν, είχε απαλλαγεί από οπλισμό (Ι4) με ιατρική γνωμάτευση που του έγινε κατόπιν τραυματισμού του στη διάρκεια πεζοπορίας με βαρύ οπλισμό.

«Όμως, στο στρατόπεδο υπάρχουν φαντάροι δύο ταχυτήτων. Όσοι κατοικούν κοντά και όσοι προέρχονται από πιο μακρινές περιοχές. Η πρώτη κατηγορία περνά καλά και η δεύτερη όχι. Εντωμεταξύ στο στρατόπεδο επικρατεί νοοτροπία τσιφλικιού σε ορισμένους αξιωματικούς, αφού μεταξύ Λοχαγού και Ταξίαρχου δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι. Όποιος και να εμφανιστεί τον στέλνουν απόσπαση. Έτσι, όταν κάποιος αξιωματικός αισθάνεται ή συμπεριφέρεται ως τσιφλικάς επί δεκαετία και πλέον, χωρίς κανείς να του λέει τίποτα, κάπως έτσι ξεκινά το μπούλινγκ», αναφέρει ο πατέρας του 23χρονου νεκρού.

Για προσθέσει με νόημα ότι ο γιος του δεν ήταν κάποιος αδύναμος χαρακτήρας. Απεναντίας. Όπως λέει: «Εγώ τα παιδιά μου τα έμαθα να δουλεύουν από τα 13 τους χρόνια. Για να δουν πώς βγαίνουν τα λεφτά και να τα εκτιμήσουν και για να μάθουν να εργάζονται. Έτσι μεγάλωσαν,. Δεν ήταν τίποτα… μαμμόθρεφτα».

Μετά από όλα αυτά απευθύνει έκκληση να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ. Ώστε μαζί με όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του να ολοκληρωθεί ο φάκελος που θα παραπεμφθεί στην Εισαγγελία, προκειμένου η Δικαιοσύνη να αποφανθεί. «Δεν θα σταματήσω ποτέ αυτόν τον αγώνα. Το χρωστώ στον Κυριάκο και σε όλα τα παιδιά που υπηρετούν…», καταλήγει.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top