ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγρίνιο – Αποθήκες Παπαπέτρου: Δύο χρόνια νωρίτερα το Διαχρονικό Μουσείο

apothikes papapetrou agrinio
Πίσω από την απόφαση απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης της μελέτης για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου των παλιών καπναποθηκών Παπαπέτρου, που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, φαίνεται πως υπάρχει μια πολύ θετική εξέλιξη ως προς την εκτέλεση του συνολικού έργου, με επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, για να κατασκευαστεί αρκετά νωρίτερα σε σχέση με το αρχικά προβλεπόμενο.

Συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τρίτη, δημοσιεύτηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, για την απόρριψη της χρηματοδότησης της μελέτης για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο ,για την δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου και Πολιτιστικού Χώρου»» με κωδικό ΟΠΣ 5092225 και συνολική δημόσια δαπάνη 3.697.678,50 ευρώ.

Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στον έλεγχο πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης, γιατί η προτεινόμενη πράξη δεν εμπίπτει στις δράσεις της πρόσκλησης. Η  πράξη συγκεκριμένα, αφορούσε στην μελέτη για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, για την δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου και Πολιτιστικού Χώρου, χωρίς να ακολουθεί υποέργο για την κατασκευή.

Μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, θα υπάρξει νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Αγρινίου, για τα έργα της μελέτης αλλά και της ανακατασκευής του κτιρίου των καπναποθηκών.

Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με την Υπουργό  Λίνα Μενδώνη ώστε οι υπογραφές να “πέσουν” σύντομα και η ένταξη να γίνει, στο τρέχον ΕΣΠΑ. Επειδή φυσικά το έργο είναι μεγάλο και θα χρειαστεί χρόνο για την εκτέλεση του, θα πάει ως έργο – γέφυρα και στο επόμενο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, 2021-2027 (ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας).

Ένα έργο που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, θα το δημοπρατήσει-επιβλέψει το υπουργείο ενώ κύριος του θα είναι ο δήμος Αγρινίου. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντί να αναζητείται χρηματοδότηση για την κατασκευή, τόσο η μελέτη όσο και κατασκευή θα πάνε  μαζί και το έργο θα ολοκληρωθεί πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Με εξασφαλισμένη πάντα χρηματοδότηση.

“Κερδίζουμε δυο χρόνια περίπου με την εξέλιξη αυτή. Μετά από πολλά χρόνια εισερχόμαστε στη τελική ευθεία, ώστε ένα έργο – ορόσημο για τον Πολιτισμό στο  Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, να υλοποιηθεί”, λένε οι ίδιες πηγές από την Διαχειριστή Αρχή της Περιφέρειας.

You may also like

Comments are closed.