ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Οι 41 νεκροί της ΜΕΘ Covid ακόμη ζητούν δικαίωση…

Οι συγγενείς εκλιπόντων, που έχουν κινηθεί νομικά, ακόμα περιμένουν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες θανάτου…

nosokomeio agriniou
Έχουν περάσει 15 μήνες, από την εισαγγελική εντολή για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, που θα αφορά στα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Ωστόσο, οι συγγενείς εκλιπόντων, που έχουν κινηθεί νομικά, ακόμα περιμένουν απαντήσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες θανάτου των δικών τους ανθρώπων. Μεταξύ των -συνολικά- 40 ατόμων ηλικίας 37 – 65 ετών που εισήχθησαν, νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ και κατέληξαν, υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που θρηνούν περισσότερα από ένα μέλη.

Η εισαγγελική παρέμβαση, στις 7 Ιουνίου 2021, προήλθε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πατρινού ποινικολόγου Θανάση Διαμαντόπουλου – που εκπροσωπεί συνολικά 18 οικογένειες θυμάτων – στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, με την οποία ζητείται η άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο διοικητής του νοσοκομείου υπέβαλε την παραίτησή του, με το υπουργείο Υγείας να την κάνει αποδεκτή. Παρά το γεγονός πως η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Πάτρα, από τα μέσα Μαΐου ζητούσε ενημέρωση για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων στη ΜΕθ Αγρινίου, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Η εισαγγελικΗ εντολή

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, ο εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδης Νικολάου, με έγγραφη παραγγελία του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ζήτησε να ερευνηθεί η υπόθεση, σε επίπεδο διοικητικών και νοσοκομειακών παραγόντων, αλλά και ιατρών, για τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί θνητότητας σε ποσοστό 100% στο τοπικό νοσοκομείο και εάν έχουν υπάρχουν παραλείψεις από τους εμπλεκομένους ή έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

Γιατροί αρνΟΥνται πραγματογνωμοσύνη

Θολό παραμένει, όμως, και το τοπίο σχετικά με τη διενέργεια Ιατρικής Πραγματογνωμοσύνης των φακέλων των ασθενών που απεβίωσαν. Οι φάκελοι με εντολή του Πταισματοδικείου Αγρινίου – αρμόδιο για τη διεξαγωγή της Προκαταρκτικής Εξέτασης – αρχικά εστάλησαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας «Παναγία η Βοήθεια», ωστόσο με καθυστέρηση μηνών επεστράφησαν, με τους καθηγητές Ιατρικής να επικαλούνται αδυναμία λόγω φόρτου εργασίας.

Σε δεύτερο χρόνο απεστάλησαν σε ιατρούς Νοσοκομείου της Αττικής και μέχρι σήμερα (σχεδόν 5 μήνες μετά), άγνωστο παραμένει, εάν δέχονται ή όχι ν’ αναλάβουν την πραγματογνωμοσύνη.

Αποκαλυπτική η μηνυτΗρια αναφορά

Το επίμαχο χρονικό διάστημα, απανωτών θανάτων – όπως έχει γίνει γνωστό – δεν υπήρξε αίτημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου για ενίσχυση της ΜΕΘ Covid -19 με εξειδικευμένο προσωπικό, αντιθέτως εκεί – αν και αποτελούσε το πιο νευραλγικό Τμήμα – στέλνονταν Επικουρικοί και Ανειδίκευτοι Ιατροί. Στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς  αναφέρεται ξεκάθαρα σε διοικητικές και ποινικές ευθύνες της Διοίκησης του Νοσοκομείου της Αιτωλοακαρνανίας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα αδικήματα κακουργηματικής φύση – αποκαλύπτοντας σύμφωνα με πληροφορίες– ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας διαχειρίστηκε το νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό με κριτήρια προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Περιλαμβάνει, επιπλέον, δημοσιεύματα για σοβαρότατες ευθύνες και παραλείψεις της διοίκησης του ΓΝ Αγρινίου και επί λέξει σημειώνεται: «…τίθεται εν αμφιβόλω, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου αυτού, καθώς και η επιστημονική επάρκεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

You may also like

Comments are closed.