ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Kάτω από 1€/κιλό η σταφίδα!

Facebook
Twitter
Σε τιμές κάτω του κόστους εμπορεύεται πλέον η κορινθιακή -μαύρη- σταφίδα, ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συγκέντρωσης και συλλαλητηρίου που πραγματοποίησε, το απόγευμα προχθές Τρίτη στο Αίγιο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» και κυριάρχησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θοδωρή Βασιλόπουλου, ιδιωτών εξαγωγέων και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος προχθές το απόγευμα έξω από τα γραφεία της ΠΕΣ στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την σταφίδα, ο πρόεδρος του Α.Σ. «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, σημείωσε σχετικά «έχουν προηγηθεί αλισβερίσια για το ‘απόθεμα’ που έχει δημιουργηθεί, έχουν γίνει κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μποδιώτη, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και του Δήμος Αιγιαλείας, «προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για το ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Παίζουν παιχνίδια μαζί με τους μεγαλέμπορους πίσω από την πλάτη των σταφιδοπαραγωγών, με στόχο να δημιουργούνται συγχύσεις και να αποτραπούν οι οργανωμένες κινητοποιήσεις που στοχεύουν τον πραγματικό υπεύθυνο». Της συγκέντρωσης, ακολούθησε αυτοκινητοπορεία και κλείσιμο δρόμων σε οδούς του Αιγίου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΚΟΣ

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Πάτρα αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση για απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας ενώ δεσμεύτηκαν όλες οι πλευρές να αγοράσουν με την περσινή τιμή παραγωγού (1,5 €/κιλό). Ο Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην ΠΕΣ, ανέφερε ότι «η κατάσταση στην αγορά της κορινθιακής σταφίδας είναι δραματική επειδή δεν έγινε η απόσυρση των αποθεμάτων. «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν στις 20.000 οικογένειες που ασχολούνται με την καλλιέργεια» σχολίασε σχετικά.

«Σήμερα η τιμή παραγωγού που δίνει η αγορά για τη σταφίδα είναι στα 1 ευρώ το κιλό και υπάρχει μια πτωτική τάση το επόμενο διάστημα αν δεν αλλάξει κάτι. Τα αποθέματα πιέζουν την αγορά και κανείς δεν θέλει να αγοράσει. Ιδιώτες και συνεταιριστικές οργανώσεις στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα απόσυρση αποθεμάτων. Το ΥπΑΑΤ έκανε έλεγχο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν υψηλά αποθέματα. Δεσμευτήκαμε ιδιώτες και συνεταιριστικές οργανώσεις όταν γίνει η απόσυρση αποθεμάτων να αγοράζουμε το προϊόν στις περσινές τιμές (1,55 – 1,60 ευρώ το κιλό)» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την ΠΕΣ, η απόσυρση των αποθεμάτων πρέπει να γίνει με εθνικούς πόρους. «Αν δεν φύγουν οι ποσότητες και δεν ανέβουν οι τιμές τον επόμενο χρόνο κανείς δεν θα θέλει να καλλιεργήσει σταφίδα καθώς το κόστος ανέρχεται στα 1,30 – 1,40€/κιλό.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top