ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αιγιάλεια: Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τον XYTA της Παπανικολού

xuta papanikolou 873x432.jpg
Νέο «όχι» στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση «Παπανικολού» της Μυρόβρυσης, διατυπώνουν πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, σύλλογοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Συμπολιτείας – Ερινεού, χωρίς ωστόσο να συνυπογράφουν ονομαστικά, αν και ως αποστολέας της δημόσιας έγγραφης παρέμβασής τους φέρεται το ενεργό μέλος της κοινωνίας των Καμαρών Αγγελική Σαμπάνη και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που το έργο εκεί δεν αφορά ΧΥΤΑ, αλλά Χώρο Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Θυμίζουν τους αγώνες του 2003, εναντίον της κατασκευής του για λόγους υγείας και περιβάλλοντος, τονίζοντας την ακαταλληλότητα του μέρους, απόψεις που δικαιώθηκαν το 2013 από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ως χώρος που δεν κάνει διότι διαθέτει πολλά νερά και βρίσκεται επί ρέματος και πλησίον οικισμών, ενώ το 2014 επεβλήθη πρόστιμο στον εργολάβο (96.500 ευρώ) για 12 παραβάσεις αυτές. Το 2013 σε επιστημονική του μελέτη το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο υπογραμμίζει ότι το σημείο είναι ακατάλληλο γεωλογικά λόγω πηγών.

Όμως παρότι το 2015 έγινε ανάκληση (από την Αποκεντρωμένη) της άδειας και σταμάτησε το έργο,τον περασμένο Οκτώβριο, εκδόθηκε νέα άδεια.

«Θεσπίστηκε νέα νομοθεσία, όπου ο κάθε Φορέας και ο Δήμος υποχρεούνται να υποβάλουν ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, ωστόσο, τέτοιο με δράσεις ανακύκλωσης αποβλήτων στο ΧΥΤΥ, το ανώτερο 10%, δεν υπάρχει. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η άδεια, για όλους αυτού τους λόγους» λέγεται από την πλευρά τους.

You may also like

Comments are closed.