ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Εορτασμοί για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου!

Από την Παρασκευή, και για 2 ή 3 μέρες, όλα τα καταλύματα στην Αιγιάλεια (ξενοδοχεία και συγκροτήματα) είναι σολντ άουτ.

sineleusi vostitsas 1821

Η Αιγιάλεια στο πόδι! Στις επάλξεις. Για την ακρίβεια, σε επαναστατικές επάλξεις! Για ένα 4ήμερο, από τις 26 Γενάρη, από την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή, μέχρι και τις 29, την Κυριακή, το Αίγιο, και όλη η Αιγιάλεια, φοράνε τα γιορτινά τους και τιμούν, παρουσία πολλών καλεσμένων απ’ όλη την Ελλάδα, την ιστορική επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, του κορυφαίου πολιτικού γεγονότος που οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα του Ελληνικού Έθνους κατά του Οθωμανικού Ζυγού.

Κεντρική ημέρα των εκδηλώσεων, η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ημέρα αργίας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε όλο τον δήμο Αιγιαλείας.

Από την Παρασκευή, και για 2 ή 3 μέρες, όλα τα καταλύματα στην Αιγιάλεια (ξενοδοχεία και συγκροτήματα) είναι σολντ άουτ, κλεισμένα! Και πολλοί από τους καλεσμένους και επισκέπτες για τις εορταστικές εκδηλώσεις «αναγκάζονται» ήδη να κλείνουν δωμάτια στην Πάτρα και στα Καλάβρυτα!

«Θα είναι μια πραγματικά γιορτινή εβδομάδα για την Αιγιάλεια, αυτή που ξεκινάει από τη Δευτέρα, και θα κορυφωθεί την Κυριακή. Θα ζωντανέψει όλη η περιοχή, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Ελλάδας. Ολα τα φώτα για 4 μέρες θα πέσουν πάνω στην Αιγιάλεια. Ειδικά, το ερχόμενο σαββατοκύριακο, στην κορύφωση των εκδηλώσεων, περιμένουμε ότι θα βουλιάξει το Αίγιο από επισκέπτες. Κυρίως για την εντυπωσιακή νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο το βράδυ». Αυτά τόνισε ο κ. Βαρδάκης, που όπως μάθαμε, έχει αφιερώσει εδώ και καιρό «άπειρες» ώρες ασχολίας για να είναι όλα στην εντέλεια.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις επίσημες εκδηλώσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Ως γνωστόν, με Προεδρικό Διάταγμα του 2017, που υπέγραψε ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ορίστηκε η 26η Ιανουαρίου ως τοπική εορτή εθνικής σημασίας για τον Δήμο Αιγιαλείας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 4ΗΜΕΡΟΥ

Αναλυτικά, το πρόγραμμα:

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

– Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, ΝΠΔΔ, Οργανισμών, Τραπεζών, οικιών, καταστημάτων και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από ώρα 08:00΄ π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ής Ιανουαρίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του ΔΙΛ Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών
Καταστημάτων, των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης
27ης, 28ης & 29ης Ιανουαρίου.

– Πραγματοποίηση Ομιλιών στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ωρα 08:00: Επαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Ωρα 10:30΄: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου.

Ωρα 10:50:  Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  Φωκίωνα Ζαΐμη, εκπρόσωπο Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 – αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Χαιρετισμός  από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτριο Καλογερόπουλο

Ωρα 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

Ωρα 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821» με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών. Οδός Μητροπόλεως (κάθοδος).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ωρα 21.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή της επετειακής πολεμικής ταινίας ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια  «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» (Α΄ μέρος-Η απόφαση και η οργάνωση του Αγώνα), του αιγιώτη κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ωρα 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Αγίου Γεωργίου» Τεμένης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από τη Βάνα Μπεντεβή, πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (ΙΛΕΑ).

Ωρα 19.00: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών. Πορεία στην οδό Μητροπόλεως, από την Ανδρέου Λόντου μέχρι τα Υψηλά Αλώνια Αιγίου (άνοδος).

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ωρα 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων  στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Λόντου.

Ωρα 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως (κάθοδος).

Ωρα 19.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή του πολεμικού ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

You may also like

Comments are closed.