ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΙΓΙΟ | Μήνυσαν τον Δήμο για τα δένδρα που έκοψε στην Αλυκή!

Facebook
Twitter

Το θέμα έχει στα χέρια της ήδη η Εισαγγελία Αιγίου μετά από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον Δήμου και παντός υπευθύνου

 

του Αχιλλέα Ροδίτη |

Στα δικαστήρια θα φθάσει η διαμάχη πολιτών με τον Δήμο της Αιγιάλειας, ακόμα και με το ίδιο το Δασαρχείο της περιοχής, εξαιτίας της απόφασης να κοπούν έξι ευκάλυπτοι που δέσποζαν από τη δεκαετία του 1920 στην Αλυκή του Αιγίου.

Το χειρότερο δε όλων είναι ότι η κοπή των δένδρων χαρακτηρίστηκε «ήπια παρέμβαση» αφού μόνο τέτοιες επιτρέπονταν να γίνουν στο πλαίσιο ενός έργου που έχει ξεκινήσει για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της  βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου, διαμέσου επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας που ξεκινά από το 2014!

 

1 Αλυκή. με δένδρα 1 1
Αλυκή… με δένδρα!

1 Αλυκή. χωρίς δένδρα 1 1

Αλυκή… χωρίς δένδρα 

Πρώτος το «χορό» της δημόσιας καταγγελίας έσυρε ο Πρέσβης επί Τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, εγγονός του ανθρώπου που έφερε τα συγκεκριμένα δένδρα, όταν ήταν κι εκείνος Πρέσβης στην Αυστραλία, κατά παραγγελία του ελληνικού κράτους που ήθελε να αντιμετωπίσει την Ελονοσία που μάστιζε περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών, και το Αίγιο. «Τα έφερε ο παππούς μου, φυτεύτηκαν παντού, και στο Αίγιο, και τώρα μετά από τόσα χρόνια τα έκοψαν.

 

1 χρυσανθόπουλος πρέσβης 1

Αυτό είναι ένα αδικαιολόγητο οικολογικό έγκλημα», τονίζει ο κ. Χρυσανθόπουλος.

Όμως ο ίδιος ήταν αυτός που έδωσε δημοσιότητα στο θέμα. Διότι υπάρχει και η πλευρά της μήνυσης που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αιγίου, σε βάρος των υπευθύνων του Δήμου και παντός άλλου υπευθύνου.

Μήνυση την οποία υπέβαλε η κα Μαρία Αλεξανδροπούλου, εκπρόσωπος της Οικολογικής οργάνωσης «ΔΙΑΛΛΑΓΗ», με έδρα το Αίγιο.

1 αλεξανδροπούλου 1

 

Όπως εξηγεί, προχώρησε στη χρήση νομικών μέσων, ως ιδιώτης και ευαίσθητη σε θέματα περιβάλλοντος και οικοσυστήματος, ενώ παράλληλα, φρόντισε να προβεί και σε επίσημη καταγγελία προς την Ειδική Εποπτεύουσα Αρχή της εκτέλεσης του έργου, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Είναι αδιανόητο που έκοψαν δένδρα. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για τέτοια ενέργεια και μάλιστα να την χαρακτηρίζουμε ως… ‘ήπια παρέμβαση’ και κανείς να μην αντιδρά», επισημαίνει η κα Αλεξανδροπούλου υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τέλους την υπόθεση.

 

ΤΑ 3 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αιγιάλειας φαίνεται να επικαλείται την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου αλλά και την παρουσία υπαλλήλων του στην κοπή των δένδρων. Και να προβάλλει το επιχείρημα ότι τα δένδρα αυτά δεν ταίριαζαν με το οικοσύστημα (ως ξένα που ήταν) ενώ προκαλούσαν και διατάραξη του οικοσυστήματος με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, υποστηρίζεται ότι ο ευκάλυπτος αποτελεί είδος το οποίο εισήχθη στην Ελλάδα για την αποξήρανση ελών και η παρουσία του στην παρόχθια ζώνη του υγροτόπου δεν θεωρείται κατάλληλη διότι το συγκεκριμένο είδος έχει την ικανότητα να απορροφά τεράστιες ποσότητες νερού, άρα κινδυνεύει η λίμνη! Μάλιστα σε Έκθεση που συντάχτηκε αναφέρεται ότι η παρουσία των δένδρων εκεί είναι «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ».

Επίσης, ότι ο ευκάλυπτος είναι είδος που μπορεί να φθάσει έως και τα 80 μέτρα ύψος και παρουσιάζει μεγάλη ευθραυστότητα στους κλάδους, ως εκ τούτου απαιτούνται συνεχείς επεμβάσεις με κλαδέματα προς άρση της επικινδυνότητας!

Και τέλος, ότι έχει παρατηρηθεί πως τα εν λόγω δένδρα αποτελούν ορμητήριο των θηρευτών, (κοράκια, καρακάξες κ.λπ.), των ειδών της άγριας πανίδας που διαβιούν στην λιμνοθάλασσα!

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έρχονται όμως αποστομωτικές απαντήσεις εκ μέρους του κου Χρυσανθόπουλου. Πρώτον, ότι «η Αλυκή είχε στεγνώσει στα τέλη του ’50 επειδή είχε διακοπεί η σύνδεση με τη θάλασσα. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Αλυκη έχει νερό, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα νερού…».

Για το δεύτερο επιχείρημα σημειώνει ότι: «Εάν η Δημαρχία βαριέται να κλαδεύει τα δένδρα και προτιμάει να τα κόβει, νομίζω ότι ακολουθεί επικίνδυνα βήματα…».

Και τρίτον: «Τόσα χρόνια δεν είδαμε επιθέσεις κορακιών και καρακαξών στα πτηνά της Αλυκής. Αντιθέτως, οι θηρευτές κατοικοεδρεύουν και στις λεμονιές και τις πορτοκαλιές. Δηλαδή, πρέπει να τις κόψουμε κι αυτές;».

Προειδοποιεί τέλος: «Ας μην ξεχνάμε ότι η επανάσταση στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, που παραλίγο να ρίξει τον Ερντογάν, άρχισε από κοπή δένδρων…».

 

Χ.Υ._ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΧΑΪΑΣ_3

Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. και Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0016 e1700043132172

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top