ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αίγιο: Πόλη – φάντασμα τις καθημερινές πριν τα μεσάνυχτα…

Facebook
Twitter
Φθινόπωρο, λίγο μετά τις 11 το βράδυ στο κέντρο του Αιγίου. Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο την οδό Μητροπόλεως και με πολύ αργή ταχύτητα, κόβοντας κίνηση, παρατηρούμε την ροή της νύχτας, έχοντας στο μυαλό τα αγκάθια -ακρίβεια κακή ψυχολογική διάθεση.

Η πόλη πλέον θυμίζει μικρό χωριό. Δεν έχει “χρώματα” και “εικόνες” και δεν ακούγονται από τους γύρω δρόμους παρέες νεαρών να γελούν ή να μιλούν. Ούτε υπάρχει κάτι που να… καθυστερεί την πορεία του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να μας αναγκάσει να… αλλάξουμε ταχύτητα.

Το Αίγιο δείχνει και… είναι, ένα φθινοπωρινό μέρος. Τα λιγοστά σημεία – καταστήματα αναψυχής που συναντήσαμε καθ’ οδόν, με μετρημένους πελάτες και ρυθμική ξένη μουσική, δεν μας “πείθουν” ότι η πόλη έχει διάθεση και τρόπο να διασκεδάσει, όπως άλλοτε.

Κάναμε την ίδια “βόλτα” ημέρα Τετάρτη, πέντε ημέρες αργότερα και με τις ίδιες συνθήκες, για να διαπιστώσουμε τη… διαφορά.

Το πρώτο που νιώσαμε ήταν πως… αγριευτήκαμε σε ένα γκρίζο τοπίο μιας κεντρικής αγοράς που κάποτε, είχε ζωή και ελπίδα. Είχε κίνητρο. Είχε περισσότερη νεολαία. Αυτή ήταν η πρώτη αίσθηση: Ότι διασχίζουμε μια πόλη – φάντασμα ή ένα σκοτεινό μέρος ενός πλάνου της ταινίας… “Resident Evil”.

Μοναδική “ένδειξη ζωής” αποτελούν ορισμένες επιχειρήσεις της οδού Μητροπόλεως

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής ή εστίασης, η φυγή των φοιτητών από το Αίγιο προς την γειτονική Πάτρα, έχει στοιχίσει όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο την επιβίωση της νυχτερινής διασκέδασης και ζωής στο κέντρο της πόλης, αλλά πολύ περισσότερο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή από τις 11 το βράδυ και έπειτα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μοναδική “ένδειξη ζωής” αποτελούν ορισμένες κεντρικές επιχειρήσεις της οδού Μητροπόλεως, οι οποίες… μαζεύουν ό,τι κινείται, δίδοντας την αίσθηση ότι τελικά, το “παιχνίδι” της τοπικής διασκέδασης και αναψυχής δεν έχει χαθεί ακόμα, τελείως. Τα άγχη των ιδιοκτητών καταστημάτων όμως έχουν τριπλασιαστεί.
Στις συνεχείς αυξήσεις των καθημερινών αγαθών που παρέχουν από το κράτος, ήρθε να προστεθεί να η… απουσία των φοιτητών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Αιγίου, που με την φυγή τους “ερήμωσε” η περιοχή και μειώθηκε στο μισό ο τζίρος των επιχειρήσεων που στήριζαν αυτοί, αλλά και προτιμούσαν στο κέντρο της πόλης.

«Η πόλη έχει “σκοτεινιά” και μοιάζει άγονο τοπίο»

Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει και ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στο κέντρο της πόλης Γιώργος Τσινάκης, ο οποίος τονίζει για το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε καθημερινή βάση: “Η πόλη έχει “σκοτεινιάσει” τις τελευταίες ημέρες και δυστυχώς, αυτό το τοπίο έχει επηρεάσει όλο τον επιχειρηματικό κόσμο στο κέντρο της πόλης. Εάν κάποιος κυκλοφορήσει μετά τις 12.30 τη νύχτα και περιηγηθεί στους δρόμους, θα το διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος. Από την στιγμή που έφυγαν οι φοιτητές της Σχολής της Φυσικοθεραπείας, το Αίγιο μαραζώνει. Αυτά τα “πηγαδάκια” που έφτιαχναν τα παιδιά αυτά, η πρόθεση τους να περάσουν μια όμορφη φοιτητική ζωή, ήταν το κίνητρο τους να βγουν και ταυτόχρονα, το κίνητρο μιας ολόκληρης πόλης να “βαδίζει” με τους ρυθμούς των φοιτητών και τις διαθέσεις τους για διασκέδαση και ψυχαγωγία” εξηγεί στο protionline.gr ο επαγγελματίας.

Η νύχτα και η σιωπή της νύχτας… αγριεύει τους περιηγητές της βραδινής διασκέδασης

Η νυχτερινή ζωή της πόλης το τελευταίο δεκαήμερο είναι μία πλήρως απογοητευτική εικόνα που σαν επαγγελματίας, συνδυαστικά, δεν έχω ξαναζήσει. Υπάρχουν μερικές παρέες παιδιών που βγαίνουν μέχρι κάποια ώρα τις καθημερινές, έπειτα έρχονται οι δικοί τους τα “μαζεύουν” για το σπίτι και εκεί, κάθε δραστηριότητα και κάθε “ζωή” σταματάει αυτόματα. Οι πρώτες ημέρες της εβδομάδας, μία Τρίτη ή μία Τετάρτη δηλαδή, είναι… απαγορευτικές ημέρες.

Μιλάμε για το απόλυτο σκοτάδι. Σε σημείο δηλαδή που μερικές φορές… αγριεύομαι από την παρατεταμένη ησυχία και το γκρίζο σκηνικό γύρω μου…” ανέφερε ο κ. Τσινάκης, ο οποίος λειτουργεί καθημερινά το περίπτερο, επτά ημέρες την εβδομάδα και το διατηρεί ανοικτό μέχρι και λίγο μετά τη 1 τη νύχτα. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη της αγοράς για ψυχολογική και οικονομική ανάπτυξη και υποστήριξη από τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής, ενώ δεν λησμόνησε να αναφέρει πόσο μεγάλο “κακό” έχει κάνει η εικόνα της πλατείας Αγίας Λαύρας, σε ηθικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κ.Σωτηρόπουλος: «Η φυγή των φοιτητών κοστίζει πολύπλευρα στην πόλη»

Μιλώντας για το θέμα ο επιχειρηματίας Κώστας Σωτηρόπουλος και σχολιάζοντας την εικόνα της περιοχής σε σχέση με την κίνηση που επικρατεί, τόνισε χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση δυστυχώς. Ειδικά τις καθημερινές, υπάρχουν μόνο κάποια ζωάκια, που κυκλοφορούν. Η “ζωή” στο κέντρο της πόλης τις νυχτερινές ώρες, είναι λίγες ώρες το βράδυ της Παρασκευής και ένα πεντάωρο το Σαββατόβραδο και αυτό, σε κάποια από τα μαγαζιά της περιοχής, όχι όλα”.

Μάλιστα ο έμπειρος ιδιοκτήτης του καταστήματος “Vostizza Psitocafe” των Υψηλών Αλωνίων, επισήμανε ότι αυτή η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει τον επερχόμενο χειμώνα, ενώ κατέληξε να πει: “Η φυγή των φοιτητών κοστίζει πολύπλευρα στην πόλη. Μαζί με τους φοιτητές, έβγαιναν και πολλοί ντόπιοι κάθε ηλικίας, για διάφορους λόγους και έτσι η κίνηση ήταν σαφώς πιο αυξημένη. Τώρα χάθηκε και αυτό το κίνητρο για τον μέσο Αιγιώτη.

Αν σε αυτό λοιπόν, συνυπολογίσουμε και την τεράστια ακρίβεια που υπάρχει, το υψηλότατο κόστος της καθημερινότητας σε όλα τα είδη ανεξαρτήτως, τότε αυτόματα ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης που δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει.

Αυτή η εικόνα που βιώνουμε δεν μπορεί να δώσει σε οποιονδήποτε επαγγελματία της πόλης μια ελπίδα φωτός ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, φέτος. Ας είμαστε ρεαλιστές…” σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαήμερο και πιο συγκεκριμένα από τότε που η σχολική χρονιά έκανε “επανεκκίνηση”, η κίνηση στο κέντρο του Αιγίου από τις 11 το βράδυ και μετά έχει πέσει σχεδόν 40% σε σχέση με πέρσι, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες που θεωρούνται “ενεργές” το ποσοστό αυτό είναι πτωτικό, της τάξεως του 20%.

Πηγή Protionline.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top