του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Αιγιώτης αρτοποιός Δημήτρης Μπομποτσιάρης είναι λάτρης του ταξιδιού σε δυο τροχούς. Και μοιράζεται με την «Πολιτεία» εμπειρίες, γνώσεις και συμβουλές για όποιον ονειρεύεται να το δοκιμάσει. Είναι εύκολο; Είναι ακριβό; Τι πρέπει να ξέρεις; Οι απαντήσεις, και πολλά περισσότερα, στις 9 ερωτήσεις – απαντήσεις που ακολουθούν:
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- Πότε αλλά και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια με τα ταξίδια πάνω σε μια μηχανή;
Αν και από πολύ μικρός, από τα 15 μου, είχα παπάκι, το αμέσως επόμενο μηχανάκι το πήρα γύρω στα 20, ένα on-off στα 400 κυβικά, αλλά την πρώτη μεγάλη μηχανή, το 2013. Τότε άρχισα να ταξιδεύω σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, με το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό να έρχεται το 2016, σε Τουρκία – Βουλγαρία. Απ’ τα 15 εργάζομαι αδιάκοπα στο αρτοποιείο του πατέρα μου κι όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την αρτοποιία, απαιτεί αφοσίωση, ατέλειωτες ώρες εργασίας και πολλές δεσμεύσεις. Ο αρτοποιός είναι τρόπος ζωής που απαιτεί να ξυπνάς πριν την αυγή, να εργάζεσαι σκληρά για φρέσκο ψωμί και αρτοσκευάσματα, να προσαρμόζεσαι σε πρόγραμμα που σπάνια αφήνει χώρο προσωπικού χρόνου.
Παρ’ όλα αυτά ένιωσα την ανάγκη για μια διέξοδο και αποφάσισα να ξεκινήσω τα ταξίδια, καθώς ήταν τρόπος απόδρασης για να ζήσω εμπειρίες πέρα απ’ την καθημερινότητα του αρτοποιείου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο γεμάτο περιπέτεια. Βρήκα, λοιπόν, την ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματικές ευθύνες και την ανάγκη προσωπικής ελευθερίας, με την αγαπημένη μου σύζυγο, φυσικά, που είναι ενεργός συνέταιρος στην επιχείρηση, να γίνεται ο πολύτιμος πυλώνας στήριξης, αφού χάρη στη συμβολή της έχω τη δυνατότητα υλοποίησης των ταξιδιωτικών μου ονείρων!
- Δεν είναι, όμως, ένα …ακριβό σπορ; Μία εμπειρία που μόνο λίγοι μπορούν να ζήσουν; Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;
Τα ταξίδια δεν είναι σπορ, είναι τρόπος ζωής! Δεν χρειάζεται να ‘χεις μεγάλο μπάτζετ για να εξερευνήσεις τον κόσμο. Με τα εργαλεία που μας προσφέρει το διαδίκτυο, μπορείς πλέον να βρεις οικονομικές λύσεις διαμονής, μετακίνησης, διατροφής. Πολλές φορές, η σκηνή κι ο εξοπλισμός camping κάνουν το κόστος πιο προσιτό, δίνοντάς σου μια πιο αυθεντική εμπειρία. Άρα, όχι! Τα ταξίδια δεν είναι μόνο για λίγους, είναι για όποιον έχει τη διάθεση να ανακαλύψει…
- Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ‘θελε να ταξιδέψει με μηχανή;
Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει τα ταξίδια σε δυο τροχούς, η καλύτερη συμβουλή είναι: ‘Ξεκίνα απλά και οργανώσου σωστά’! Ξεκίνα με μικρές διαδρομές, κάνε μικρότερα ταξίδια στην αρχή, για να συνηθίσεις τον τρόπο οδήγησης, την διαχείριση αποσκευών και την αντοχή. Χρησιμοποίησε εφαρμογές πλοήγησης, έλεγξε τις καιρικές συνθήκες , βρες σημεία για στάσεις, αλλά άφησε και χώρο για αυθόρμητες αλλαγές. Μην κουβαλάς περιττά πράγματα. Όσο πιο ελαφριά η μηχανή, τόσο πιο άνετο το ταξίδι. Το πιο σημαντικό: Μην φοβάσαι να ξεκινήσεις. Το πρώτο σου ταξίδι θα σε διδάξει περισσότερα από οποιονδήποτε οδηγό. Και τέλος, βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μαθήματα σε εξειδικευμένους δασκάλους.
- Τι πρέπει να προσέχει κάποιος πριν ξεκινήσει; Υπάρχουν κίνδυνοι; Θυμάσαι κάτι;
Κίνδυνοι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Η πιο συχνή αιτία είναι η υπερβολική ταχύτητα στον δρόμο, η κούραση, η απροσεξία. Αν παραμένεις συγκεντρωμένος, μπορείς να τους μειώσεις αισθητά. Γι’ αυτό, να έχεις πάντα αμυντική οδήγηση, να κρατάς αποστάσεις και να ‘σαι συγκεντρωμένος στο δρόμο. Δυστυχώς, κι εγώ είχα δυστύχημα από απροσεξία, στο οποίο μετά από υπερβολική ταχύτητα σε ‘στροφιλίκια’ βγήκα στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να έχω πλαγιομετωπική σύγκρουση με αυτοκίνητο, να σπάσω το χέρι μου και να μείνω εκτός εργασίας τουλάχιστον για ενάμιση μήνα.
- Μ’ άλλα λόγια, η προετοιμασία τι απαιτεί;
Κάποια απλά «βήματα» που αν τα προσέξεις θα ‘χεις ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι:
- Έλεγχος μηχανής, (φρένα, λάστιχα, φώτα, μπαταρίες, αλυσίδα ή διαφορικό ή ιμάντα)
- Ο αναβάτης πρέπει να φέρνει μπουφάν και παντελόνι με τις απαραίτητες προστασίες, (γάντια, μπότες, φυσικά κράνος, μπαφ για το λαιμό – χειμώνα και καλοκαίρι, επειδή δεν θες να σε τσιμπήσει κάτι στο λαιμό – κι αν μπορείς να έχεις και ενδοεπικοινωνία για να επικοινωνείς με οποιονδήποτε χρειαστεί ή με τους φίλους σου που πηγαίνετε παρέα.
- Να ‘χεις πάντα μαζί σου φαρμακείο, εργαλεία, αδιάβροχα. Να μην οδηγείς κουρασμένος, να κάνεις στάση κάθε 1μιση με 2 ώρες, να πίνεις πολλά υγρά, γιατί η αφυδάτωση δημιουργεί πονοκέφαλο και λιποθυμία.
- Ποια θεωρείς ιδανική μηχανή;
Η καλύτερη μηχανή δεν είναι απαραίτητα η πιο ακριβή ή η πιο γρήγορη. Είναι αυτή που έχεις και οδηγάς… Αυτή που σε ταξιδεύει, που σε κάνει να χαμογελάς κάθε φορά που ανοίγεις το γκάζι. Ό,τι κι αν έχεις, αν σου δίνει ελευθερία και σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, τότε είναι η καλύτερη για σένα.
- Πού έχεις φθάσει, ποια σημεία είναι τα πιο αξέχαστα μέχρι στιγμής;
Έχω ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, (Πελοπόννησο, Στερεά και Βόρεια Ελλάδα), σε ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές. Εξωτερικό έχω ταξιδέψει: Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία Ουγγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Σλοβενία, Τυνησία, Γερμανία ,Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Όλες οι χώρες έχουν κάτι διαφορετικό να σου προσφέρουν. Αλλά αν θα ‘πρεπε να διαλέξω στα ταξίδια που έχω κάνει, απ’ τα αγαπημένα μου είναι το τελευταίο ταξίδι στην Τυνησία και οι μαγευτικές Άλπεις (αυστριακές) της Ιταλίας και της Ελβετίας.
- Ποιο είναι το ταξίδι που δεν έχεις κάνει ακόμα;
…Αμέτρητα! Μακάρι να μ’ αξιώσει ο Θεός να μπορέσω να πραγματοποιήσω όσα έχουμε σκεφτεί. Και λέω ‘έχουμε’ γιατί δεν συνηθίζω να ταξιδεύω μόνος μου, έχω μία παρέα στο Αίγιο, φίλους και κουμπάρους, που ταξιδεύουμε μαζί. Στα πλάνα μας, λοιπόν, είναι να… κατακτήσουμε όλη την Ευρώπη. Βόρεια, ανατολική και δυτική. Κι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Αφρικής. Επίσης, χώρες, όπως Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν.
- Υπάρχει τρόπος και διάθεση πληροφόρησης για αρχάριους;
Υπάρχουν ‘έτοιμα’ ταξίδια που έχω στήσει και οργανώσει και όποιος αναγνώστης θέλει πληροφορίες μπορώ να του δώσω ευχαρίστως. Η γνώση πρέπει να μοιράζεται. Τα περισσότερα απ’ τα ταξίδια μου μπορεί κανείς να τα δει και να αντλήσει πληροφορίες μέσα απ’ το κανάλι μου στο YouTube: ‘Moto Adventurers Aigio’. Εκεί, μοιράζομαι διαδρομές, εμπειρίες, στιγμές απ’ τις περιπέτειές μας, δίνοντας έμπνευση και χρήσιμες συμβουλές σ’ όσους αγαπούν τα ταξίδια με μοτοσυκλέτα.
Κι αν καταφέρω να σηκώσω έστω και έναν αναγνώστη απ’ τον καναπέ, για εμένα θα είναι επιτυχία. Και κάτι τελευταίο: Στα ταξίδια, αν και ξοδεύεις χρήματα, στην πραγματικότητα γίνεσαι πιο πλούσιος. Όχι σε υλικά αγαθά, αλλά σε εμπειρίες, εικόνες και αναμνήσεις. Οι δρόμοι που διασχίζεις, οι άνθρωποι που γνωρίζεις, οι στιγμές που ζεις αξίζουν περισσότερο από οποιοδήποτε κόστος. Το ταξίδι δεν είναι έξοδο, είναι επένδυση στη ζωή!
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ:


Στο Top Mountain TOP MOUNTAIN Μotorcycle Μuseum, το υψηλότερο μουσείο στον κόσμο

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ