ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αίγυπτος: Μία νέα πρωτεύουσα αναδύεται μέσα στην έρημο – Δείτε video

Facebook
Twitter

Οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται και θα συνεχίζονται, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022. Την επόμενη χρονιά, αν όλα πάνε καλά, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναμένεται να «μετακομίσει» από το Κάιρο, τη γιγαντιαία πόλη των 20 εκατομμυρίων, στην αναδυόμενη νέα πρωτεύουσα της χώρας, ένα φουτουριστικό οικιστικό σύνολο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, που φέρει το απέριττο όνομα «Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα». Το νέο Μέγαρο του Κοινοβουλίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως και τα κτίρια που θα στεγάσουν τα υπουργεία, αλλά και περιοχές κατοικίας για τα στελέχη των κρατικών υπηρεσιών.

Ενθουσιασμός από τον νεαρό Αιγύπτιο αρχιτέκτονα, Χάνι Μοχάμεντ: «Θα είναι ένας φάρος για ολόκληρη την Αίγυπτο, όλοι θα θέλουν να έρθουν σε αυτή την πόλη, έστω και για μία μέρα…», λέει χαρακτηριστικά. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απασχολούνται κάθε μέρα στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αιγύπτου. Σε περίπου είκοσι ουρανοξύστες έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτιρίου.

«Σαν να μην βρίσκεσαι στην Αίγυπτο»

Το πιο επιβλητικό κτίριο της πόλης θα είναι ο πύργος Iconic Tower, 385 μέτρων, το πιο ψηλό οικοδόμημα της αφρικανικής ηπείρου. Το κτίριο στεγάζει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το οποίο από το 2023 θα δέχεται τους πρώτους επισκέπτες, αλλά και πολυτελή διαμερίσματα, τα οποία θα πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από 350.000 ευρώ. Από την κορυφή του κτιρίου, στον 78ο όροφο, οι κατασκευαστές υπόσχονται μία μοναδική θέα στα τοπόσημα της Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας: το Κοινοβούλιο, την πολυτελή κεντρική λεωφόρο των υπουργείων, το νέο μουσουλμανικό τέμενος, αλλά και τον καθεδρικό Ναό της Γέννησης του Ιησού, τον μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο. Θα είναι η μητρόπολη της Κοπτικής Εκκλησίας στη νέα πρωτεύουσα.

«Όποιος ζει σε αυτή την πόλη, θα αισθάνεται σαν αν μην βρίσκεται καν στην Αίγυπτο», λέει ο νεαρός αρχιτέκτονας Χάνι Μοχάμεντ. Ο ίδιος πάντως λέει- και ελπίζει- ότι «όλη η Αίγυπτος θα περάσει από εδώ». Προς το παρόν, πάντως, η «Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα» δίνει μάλλον την εικόνα στοιχειωμένης πόλης. Δεν υπάρχουν καταστήματα, ούτε εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα παραμένουν άδεια ενώ η σκόνη από την έρημο αρχίζει να καλύπτει τις επιβλητικές προσόψεις.

Πρώτοι ένοικοι, πρώτα προβλήματα…

Στο οικοδομικό συγκρότημα με την ονομασία R3 έχουν ωστόσο εγκατασταθεί οι πρώτοι ένοικοι. Μόνο που δεν λειτουργούν ακόμη τα ασανσέρ. Και αυτό προφανώς δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Ένας από τους ενοίκους κάνει λόγο για κακοτεχνίες και ανεβάζει σχετικό βίντεο με τα σχόλιά του στο διαδίκτυο: «Τα απόνερα τρέχουν στο υπόγειο γιατί οι σωλήνες δεν έχουν καλή μόνωση», λέει. «Όταν ποτίζουν στον κήπο, το νερό αρχίζει να διαβρώνει τους τοίχους…» Αλλά τί να περιμένει κανείς, όταν η διαφθορά έχει επεκταθεί παντού, λέει ο ανώνυμος ένοικος…

hit

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top