
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η «Πολιτεία» προσφάτως αποκάλυψε ότι η επέλαση των air bnb έχει πλήξει και την Πάτρα, με αποτέλεσμα την μη επάρκεια διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση και την ως εκ τούτου άνοδο των τιμών στα ενοίκια. Κάτι που παρατηρείται ακόμα και στα φοιτητικά διαμερίσματα μερικών μόνο τετραγωνικών μέτρων.
Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς την αλλαγή που έχει συντελεστεί, περπατώντας στην πόλη. Διώροφες κατοικίες ή ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ανεγείρονται τους τελευταίους μήνες, με σκοπό όμως όχι την κατασκευή διαμερισμάτων για οικογένειες, ούτε την διαμόρφωση φοιτητικών κατοικιών, αλλά την δημιουργία καταλυμάτων διανυκτέρευσης τύπου air bnb.
Μόνο στο κέντρο της Πάτρας την τελευταία διετία έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον τέσσερα συγκροτήματα air bnb, στην οδό Κορίνθου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Ανδρέου και Μαιζώνος ως απόρροια επιχειρηματικής δραστηριότητας ξένων ομίλων, κυρίως από το Ισραήλ αλλά και την Γερμανία.
Και φυσικά δεν είναι μόνο τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ αλλά και τα μικρότερα, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με συμπολίτες να μετατρέπουν σε air bnb ένα διαμέρισμα τους από το να το νοικιάσουν σε φοιτητή ή σε εργαζόμενο.
Επίσης, έχουν ξεφυτρώσει διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης πάνω από τέσσερα συγκροτήματα σύγχρονων φοιτητικών κατοικιών που εξασφαλίζουν στους ενοίκους, εκτός της πολυτελούς επίπλωσης, ημερήσιο καθαρισμό, πλυντήριο, γυμναστήριο, και επιπροσθέτως παροχή ίντερνετ και ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην τιμή του μηνιαίου μισθώματος.
Ταυτοχρόνως η δραστηριότητα επεκτείνεται και στον τομέα της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μέσω της εξασφάλισης πολυτελών σπιτιών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ξενοδοχεία και παρέχεται η δυνατότητα διανυκτερεύσεων με 100 και άνω ευρώ ημερησίως.
ΣΤΑΘΗΣ ΧΟΝΔΡΟΜΑΡΑΣ:
“Πολλοί ιδιοκτήτες αποφεύγουν τις οικογένειες. Προτιμούν ζευγάρια ή φοιτητές”
Όμως η «Πολιτεία» και το politeianews.gr, εισάγουν και μια ακόμα σημαντική πτυχή στην οποία οφείλεται κατά πολλούς μεσίτες η αισθητή αύξηση στα ενοίκια των κατοικιών. Και αφορά στην τάση, οι ιδιοκτήτες σπιτιών να ακολουθούν φειδωλή τακτική ως προς το να δίνουν τα διαμερίσματα τους σε οικογένειες, επιλέγοντας κατά προτίμηση ζευγάρια ή φοιτητές κι αν διαθέτουν μεγάλη κατοικία να την νοικιάσουν σε παραπάνω από έναν φοιτητή.
Μοιάζει υπερβολή ή εξωπραγματικό σενάριο φαντασίας; Κι όμως, δεν είναι! Το επιβεβαιώνει απολύτως στην «Πολιτεία» ο έμπειρος κτηματομεσίτης κ. Στάθης Χονδρομάρας, λέγοντας ότι έχει συναντήσει πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Συνεισφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα κατά τα οποία ιδιοκτήτες κατοικιών που προσφεύγουν σε μεσίτες προς αναζήτηση ενοικιαστή, ιεραρχούν τους υποψήφιους ενοικιαστές βάζοντας πρώτους στη λίστα τους φοιτητές, με τους εργένηδες ή τα ζευγάρια χωρίς παιδιά να ακολουθούν.
«Κυρίαρχα σκέπτονται τις φθορές στο ακίνητο αλλά και τον φόβο της αδυναμίας ανταπόκρισης στο μέλλον εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών και των ανατροπών στην αγορά εργασίας», εξηγεί ο κ. Χονδρομάρας. Συμπληρώνοντας με νόημα: «Πολλά είναι τα δεδομένα που έχουν αλλάξει στην κτηματομεσιτική αγορά».
Επί παραδείγματι, σε μεγάλο διαμέρισμα προς ενοικίαση σε περίοπτη θέση της πόλης, ο ιδιοκτήτης προτίμησε να το αφήσει ξενοίκιαστο για αρκετούς μήνες με την προϋπόθεση να βρει ένα ζευγάρι – και μόνο ζευγάρι – που να μπορεί να ανταποκριθεί στο ενοίκιο, μη διστάζοντας να απορρίψει δελεαστικές προτάσεις οικογενειών με δύο ή τρία παιδιά. «Αυτό είναι αλήθεια πως είναι κάτι που αποφεύγουν αρκετοί», διευκρινίζει ο πατρινός μεσίτης, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ως πιο ασφαλή έναν ενοικιαστή εργαζόμενο και εργένη ή φοιτητή που όπως και να ‘χει οι γονείς του θα πληρώσουν το ενοίκιο.
Εν κατακλείδι, λοιπόν, είναι δύο οι «πληγές του Φαραώ» που έχουν ανεβάσει στα ύψη τα ενοίκια. Πρώτον τα air bnb και δεύτερον η νοοτροπία της επιλεκτικής ενοικίασης με δυσμένεια κατά οικογενειών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: