ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ – ΠΑΤΡΑ: Στο “κόκκινο” οι νότιες συνοικίες – Δείτε αναλυτικά τις μετρήσεις ανά συνοικία!

Με εξαίρεση τις νότιες και νοτιο-ανατολικές συνοικίες, η Πάτρα δεν αντιμετωπίζει αυξημένο πρόβλημα αιωρούμενων σωματιδίων από τη χρήση τζακιών. Όμως στις προαναφερόμενες περιοχές απαιτείται προσοχή!

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1

του Αχιλλέα Ροδίτη

Από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη η «Πολιτεία» είχε αναδείξει τον έντονο προβληματισμό των επιστημόνων σε σχέση με τον κίνδυνο αύξησης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Πάτρας, από την καύση ξύλων σε τζάκια. Έχοντας παράλληλα καθησυχάσει όμως, ότι η κατάσταση στην Πάτρα δεν είναι τόσο ανησυχητική (με βάση τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις αρχές του ίδιου μήνα, στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Αερολυμάτων (IAC 2022) που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα).

Οι μετρήσεις έχουν αρχίσει εντατικά και φέτος και διενεργούνται σε καθημερινή κλίμακα από τους περίπου είκοσι σταθμούς μέτρησης που έχουν απλωθεί σε όλη την έκταση της πόλης, από Ρίο μέχρι Καμίνια και από παραλία ως τα υψηλότερα σημεία στ’ ανατολικά.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εστιάσουμε στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις και στον διαχωρισμό συνοικιών της Πάτρας αναλογικά με το μέγεθος του προβλήματος ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Διότι οι τιμές επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και το πόσο αυξημένη ή μειωμένη είναι η πυκνότητα τους εξαρτάται καθαρά απ’ το μικροκλίμα, δηλαδή τις κλιματολογικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν ανά περιοχή.

Όπου κυριαρχούν αέρηδες, τα σωματίδια διασκορπίζονται με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να καθαρίζει. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η περιοχή του Ρίου.

Διαβάζοντας, λοιπόν, τις μετρήσεις ανά συνοικία, που δημοσιεύουμε, και κοιτάζοντας προσεχτικά τους χάρτες, μπορούμε να σχηματίσουμε συνολική εικόνα για το πού υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα αιθαλομίχλης και πού η συγκέντρωση σωματιδίων αντιμετωπίζεται πιο άμεσα απ’ τους αέρηδες που πνέουν στις αντίστοιχες περιοχές.

ΠΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ

Το κυρίαρχο  συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Καζαντζίδη, Διευθυντή του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι ότι η Πάτρα αντιμετωπίζει πρόβλημα συσσώρευσης σωματιδίων από το κέντρο προς τα νότια και λιγότερο προς τις βόρειες συνοικίες.

ΕΘΝΙΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ανδρέας Καζαντζίδης

 

Το πρόβλημα, δηλαδή, εντοπίζεται προς Κυψέλη, Λεύκα και Δεμένικα, όπου υπάρχουν «κόκκινες» ενδείξεις, λιγότερο απ’ ότι στο κέντρο πόλης και προς Ρίο, όπου κυριαρχεί το «πράσινο» χρώμα.

Όπως φαίνεται παρακάτω στον πίνακα 1, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «καλή» από 0-10 στις τιμές δείκτη ποιότητας αέρα, περνά στην «ικανοποιητική» από 10-20, στη «μέτρια» από 20-25, και στην «κακή» ή «πολύ κακή» όταν οι συγκεντρώσεις σωματιδίων περνούν τις τιμές των 25-30 και 50+, αντιστοίχως.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΑΡΤΗΣ Δήμος Πατρέων 1 ΧΑΡΤΗΣ Δήμος Πατρέων 2

 

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Ιδιαιτέρως θετικό για την Πάτρα, σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Καζαντζίδη,  είναι ότι «οι αναλύσεις που έγιναν από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου μας, δεν έχουν δείξει την ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών».  Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει πως ό,τι καίγεται είναι ξύλο και όχι άλλα υλικά που μπορούν να αποβούν ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Παρ’ όλα αυτά διαμηνύει το εξής πολύ σημαντικό: «Πρέπει να γίνεται λογική χρήση διότι τα σημερινά σωματίδια προστίθενται στα χθεσινά σωματίδια στην ατμόσφαιρα…». Και τέλος συστήνει αυξημένη προσοχή για τα σωματίδια που εκπέμπονται… εντός του σπιτιού. «Αν καίμε ένα τζάκι διαρκώς, χωρίς να ανοίγουμε ποτέ παράθυρα, να γνωρίζουμε ότι μέσα στο σπίτι μας θα έχουμε έντονα αυξημένες τιμές σωματιδίων», τονίζει ο Καθηγητής.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΟΙΚΙΑΞεκινώντας από τις πιο επιβαρυμένες, τις νότιες, και περνώντας σε περιοχές προς κέντρο και προς Ρίο, με μικρότερο πρόβλημα…:

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

ΛΕΥΚΑ

ΛΕΥΚΑ

ΛΙΜΑΝΙ

ΛΙΜΑΝΙ

ΔΕΜΕΝΙΚΑ

ΔΕΜΕΝΙΚΑ

ΚΥΨΕΛΗ

ΚΥΨΕΛΗ

ΚΟΥΚΟΥΛΙ

ΚΟΥΚΟΥΛΙ

ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ

ΤΡΙΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ

ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ

ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ

ΒΛΑΤΕΡΟ

ΒΛΑΤΕΡΟ

ΓΕΡΜΑΝΟΥ

ΓΕΡΜΑΝΟΥ

ΑΓ. ΣΟΦΙΑ

ΑΓ. ΣΟΦΙΑ

ΑΓΥΙΑ

ΑΓΥΙΑ

ΡΙΟ

ΡΙΟ

ΚΑΣΤΕΛΟΚΑΜΠΟΣ

ΚΑΣΤΕΛΟΚΑΜΠΟΣ

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

3 2

 

 

You may also like

Comments are closed.