ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άκαρπες οι έρευνες για τους υπόλοιπους αγνοούμενους μετανάστες από το ναυάγιο στη Ρόδο

διασωση
Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου, μετά το χθεσινό ναυάγιο σκάφους με μετανάστες, που βυθίστηκε 38 ναυτικά μίλια νότια του νησιού, ωστόσο έως τώρα παραμένουν άκαρπες.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν περισυλλεγεί σώα 29 άτομα, όλοι άνδρες μετανάστες, με τους δύο από αυτούς, που φέρονται να είναι οι διακινητές, να μεταφέρονται από τη Ρόδο στην Κάρπαθο και οι άλλοι 27 στην Κω.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 50 με 60 άτομα μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και 4 γυναίκες και εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν μέσα στις καμπίνες του, για αυτό και δεν διασώθηκαν. Όμως, δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι διασωθέντες υποστήριξαν στους λιμενικούς ότι είχαν ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη και οδικώς μεταφέρθηκαν στην Αττάλεια έχοντας πληρώσει κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ το άτομο.

Όλοι οι διασωθέντες που βρίσκονται στην Κω αναγνώρισαν ως διακινητές του δύο διασωθέντες που βρίσκονται στην Κάρπαθο.

Συνελήφθησαν 6 διακινητές σε άλλο περιστατικό παράνομης μεταφοράς μεταναστών στη Ρόδο

Στο μεταξύ, αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 122 αλλοδαπών που έλαβε χώρα στις 05/08/2022 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από τη λιμενική Αρχή Κω, προέκυψε η εμπλοκή 6 ατόμων ως διακινητών, οι οποίοι συνελήφθησαν.

Συγκεκριμένα, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από τον Λίβανο με προορισμό την Ιταλία, καταβάλλοντας στους διακινητές που διαμένουν στον Λίβανο τα χρηματικά ποσά των 5.000 έως 6.000 δολαρίων κατ’ άτομο.

Οι έξι διακινητές είχαν τη διακυβέρνηση τους σκάφους, κατά τη διάρκεια της παράνομης μεταφοράς, κατέχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τις διάφορες ενέργειες-εργασίες πάνω στο σκάφος το οποίο λόγω των υπεράριθμων επιβαινόντων και των κακών υγειονομικών συνθηκών ήταν ακατάλληλο για πλεύση.

Οι έξι συλληφθέντες προσήχθησαν την 10/08/2022 ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα.

You may also like

Comments are closed.