ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ακίνητα: Περαιτέρω άνοδο σε ενοίκια και τιμές πώλησης αναμένουν πάνω από 1 στους 2 Ελληνες

Facebook
Twitter
12015047_754968094626725_6999295549742875701_o

Μπορεί οι αξίες των κατοικιών να τείνουν να προσεγγίσουν πλέον στο πανελλαδικό μέσο όρο τα επίπεδα του 2008, ωστόσο, στη συνείδηση μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού κοινού, οι τιμές τόσο στην πώληση όσο και την ενοικίαση ακινήτων γενικότερα θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και το επόμενο δωδεκάμηνο.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 57% θεωρεί ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους 12 μήνες, ενώ σχεδόν ίδιο, στο 56% είναι το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ως ανοδικές και τις προοπτικές στις τιμές πώλησης. Τα στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα της έρευνας «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων- Τι περιμένουν οι Έλληνες» που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο δείγμα (1.718 άτομα) στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) από την 24η Απριλίου μέχρι την 1η Μάϊου 2024. Πρόκειται για το δεύτερο βαρόμετρο της αγοράς που θα παρουσιαστεί στο σύνολό της το ερχόμενο Σάββατο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Premium Real Estate Expo από τον εκ Ρουμανίας επιχειρηματία στο χώρο των ακινήτων κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη με το φερώνυμο blog για τις επενδύσεις ακινήτων iliaspapageorgiadis.com και τον επίκουρο καθηγητή πολιτικής συμπεριφοράς στο και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθυντή της μονάδας ερευνών του ΠΑΜΑΚ κ. Γιώργο Σιάκα.

agora akiniton 12mines

Από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι 1 στους 2 ερωτηθέντες (49,5%) ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτων, η οποία έχει ένα διπλό ενδιαφέρον για τους Έλληνες: είτε ως δείκτης για τις οικονομικές εξελίξεις, είτε ως πεδίο επενδύσεων για όσους έχουν χρήματα προς αξιοποίηση. Αν και το 66% των πολιτών χαρακτηρίζει «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιμών τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τους μισούς (56%) θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Σταθεροποίηση βλέπει το 27% και πτώση το 16%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 56% του συνόλου των ερωτώμενων περιμένει άνοδο (από 71,7% πριν 6 μήνες), το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 41%, όταν ερωτώνται οι πωλητές ακινήτων και στο 33,5%, όταν ερωτώνται οι επαγγελματίες της αγοράς. «Τα ποσοστά αισιοδοξίας στους πωλητές και στους επαγγελματίες είναι εμφανώς χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του Νοεμβρίου 2023, μιας και οι μεν και οι δε είναι αυτοί που πραγματικά ξέρουν τι συμβαίνει και ποια είναι η ζήτηση που βιώνουν. Εδώ έχουμε μία ξεκάθαρη αλλαγή τάσης για φέτος» σχολιάζει ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης.

agora akiniton diathesi money

Ένα ακόμη βασικό συμπέρασμα έχει να κάνει με τη δεδηλωμένη, δύσκολη πρόσβαση στο δανεισμό και τα υψηλά επιτόκια: Παρά τη γενική εικόνα ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτουένα 69, 5% των ερωτηθέντων θεωρεί δύσκολη/ μάλλον δύσκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, και πάνω από 8 στους 10 (81,5%) θεωρεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλά/ μάλλον υψηλά. Επιπλέον, σε σχέση με το διάστημα πριν από έξι μήνες, στο προηγούμενο Βαρόμετρο, το 72,5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν λιγότερα / μάλλον λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων.

agora daneismos

Η πορεία των τιμών το επόμενο 6μηνο

Ενδιαφέρον έχει και η διαφοροποίηση για την πορεία των τιμών όσον αφορά τις νεόδμητες και τις παλιές κατοικίες μέσα στο επόμενο εξάμηνο έως το τέλος του έτους, με μεγαλύτερο το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση στις νεόδμητες: Ενδεικτικά, στο ερώτημα «Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, στην πόλη που κατοικείτε, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών περιμένετε να ανέβουν πάνω από 10%» απαντά ένα 42% (18,5% για τα παλιά σπίτια) κι έως 10% ένα 33% (37% για τα παλιά), ενώ να παραμείνουν σταθερές εκτιμά το 20,5% (31,5% στα παλιά σπίτια). Μονοψήφια είναι τα ποσοστά όσων προβλέπουν ότι οι τιμές θα κινηθούν πτωτικά για το επόμενο εξάμηνο ως το τέλος του έτους. Ενώ το 65% της αγοράς περιμένει άνοδο, οι πωλητές (54,5%) και οι επαγγελματίες του κλάδου (53,5%) είναι εμφανώς πιο συγκρατημένοι. Την ίδια ώρα για τα παλιά ακίνητα, ενώ άνοδο περιμένει το 55,5% της κοινωνίας, οι πωλητές (47%) και οι επαγγελματίες (46,5%) είναι επίσης λιγότερο αισιόδοξοι. Η κατάσταση αυτή ανατρέπεται, όταν ερωτώνται για τα νεόδμητα ακίνητα, όπου η προοπτική ανόδου βρίσκει σύμφωνους πολύ περισσότερους πολίτες (75%).

agora akiniton palaia

Μείωση των ενοικίων, της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες συνεχίζουν να ζητούν μείωση φορολογίας ενοικίων και ΕΝΦΙΑ ως το πρώτο κίνητρο (55,5%) για να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά ενοικίασης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πρώτη καταγραφή της άποψης της κοινωνίας για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης:
• Το 60,5% του κοινού έχει λίγη, αρκετή ή πολλή ενημέρωση επί του θέματος
• Ακίνητο εκτός σχεδίου δηλώνουν ότι έχουν 23 στους 100 ερωτώμενους
• Το 56% των πολιτών επιλέγουν να συνεχίσει να επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση όπως και σήμερα (16,5%) ή να συνεχίσει να επιτρέπεται με αυστηρότερους περιορισμούς (39,5%), την ώρα που το 36,5% επιλέγει την ολοσχερή κατάργησή της.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top