ΑΚΙΝΗΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ»: 155 προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί στην Πάτρα

Facebook
Twitter
pleistiriasmoi

– Από τις προγραμματισμένες εκποιήσεις προκύπτει πώς ένα ποσοστό της τάξης του 60 με 65% αφορά ακίνητα αξίας κάτω των 60.000 ευρώ!

 του Αχιλλέα Ροδίτη

155 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι στην Πάτρα μέχρι το τέλος του έτους και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τους επόμενους μήνες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, άρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 θα μιλάμε για «εκατοντάδες» μικρά και μεγάλα ακίνητα που θα έχουν ή θα πρόκειται να βγουν στο «σφυρί».

Καθημερινά γίνονται πλειστηριασμοί και ακίνητα αλλάζουν χέρια. Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκαν πάνω από δέκα εκποιήσεις την Τετάρτη, 19/3, άλλες δύο την Πέμπτη, 20/3, τρεις την Παρασκευή, 21/3. Ενώ 14 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για μεθαύριο, Τετάρτη, 26/3, κι άλλοι πέντε πλειστηριασμοί για την Πέμπτη, 27/3.

Πολλές από τις περιπτώσεις αφορούν σε δυάρια και τριάρια, όπως επίσης, και σε καταστήματα λόγων τετραγωνικών μέτρων. Με άλλα λόγια, δεν αφορούν ακίνητα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή εκατομμυρίων!

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

1. Μπάκας (Ενιθετη) (1)

Την αποκάλυψη για τον όγκο τον προγραμματισμένων πλειστηριασμών στην Πάτρα, έξανε μέσω της «Πολιτείας» ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου Real Estate, Θεμιστοκλής Μπάκας, αναφέροντας ένα στοιχείο ακόμα πιο συγκλονιστικό. Ότι από τις προγραμματισμένες εκποιήσεις προκύπτει πώς ένα ποσοστό της τάξης του 60 με 65% αφορά ακίνητα αξίας κάτω των 60.000 ευρώ! Με την μικρότερη τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού για ακίνητο, να είναι τα 9.000 ευρώ και η πλειοψηφία να κυμαίνεται σε τιμές εκκίνησης γύρω στις 15.000 με 30.000 ευρώ!

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ΔΕΝ αφορά σε μεγάλα ακίνητα, είτε επαγγελματικούς χώρους, είτε κατοικίες και βίλες, αλλά σε μέτρια και μικρά διαμερίσματα, ακόμα και σε δυάρια και γκαρσονιέρες ή και σε μικρά καταστήματα, ακίνητα που αποκτήθηκαν με οικονομίες και δανεισμούς από μέσης κατηγορίας νοικοκυριά, που, όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, «δεν ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων μπαταχτζήδων, αλλά είναι περιπτώσεις συμπολιτών που αντικειμενικά αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους μετά το ξέσπασμα των απανωτών κρίσεων». Και συμπληρώνει: «Είναι περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι την εποχή που υπήρχε ως δεδομένο ότι το μέσο εισόδημα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια τέτοια επένδυση, πούλησαν ένα σπίτι στο χωριό ή συγκέντρωσαν τις οικονομίες τους και με τη βοήθεια ενός δανείου αγόρασαν ένα ακίνητο, ξέροντας πως είχαν εξασφαλισμένη την εξόφληση. Αλλά οι εξελίξεις ανέτρεψαν τα πάντα. Και τώρα οι μηνιαίες απαιτήσεις δεν ανταποκρίνονται στο διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών».

Ως ενδεικτικό παράδειγμα, μάλιστα, αναφέρει περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δέχθηκε πρόταση από το fund ώστε να πληρώνει μηνιαία δόση 800 ευρώ, για να μη χάσει το σπίτι του, αλλά ο μισθός του ανέρχεται στα 710 ευρώ! «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πώς εκ των πραγμάτων αυτό ήταν αδύνατο. Κι έτσι το ακίνητο οδηγήθηκε στο σφυρί», σημειώνει.

ΠΟΣΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό όων έχουν οφειλές που σχετίζονται με την στέγασή τους, στην Ελλάδα, κυμαίνεται στο 47,3%. Όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλγαρία είναι μόλις στο 18,8% ενώ ο Μέσος Όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται στο 9.3%.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΗΣ

Δύσκολη η κατάσταση για τους νέους

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat και τα οποία επικαλείται το πανελλαδικό δίκτυο Real Estate, οι νέοι ηλικίας από 18 έως 24 ετών, στην συντριπτική τους πλειονότητα μένουν ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο! Πιο συγκεκριμένα, και σε απόλυτους αριθμούς, περί τα 400.000 άτομα αυτής της ηλικίας, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 71,9%, αδυνατεί οικονομικά να νοικιάσει σπίτι και να ανεξαρτητοποιηθεί. Έτσι, διατηρεί το καθεστώς διαμονής στο πατρικό του σπίτι, μαζί με τους γονείς.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, (Eurostat), αυξημένο είναι και το ποσοστό των νέων ηλικίας άνω των 28 ετών και μέχρι λίγο πιο πάνω από τα 30, οι οποίοι παρότι ήδη εργάζονται, επίσης δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να διαμένουν στο πατρικό τους σπίτι.

ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΣΤΑ 65 ΕΤΗ!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι έχει αρχίσει να κυριαρχεί και στην Ελλάδα μια νέα τάση που αφορά στην αναζήτηση συγκάτοικου. Όχι όμως από νέους, αλλά από συνταξιούχους ή άτομα κοντά στη συνταξιοδότηση!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μπάκας εκ μέρους του πανελλαδικού δικτύου Real Estate, (και αυτά από την Eurostat), πολίτες από 65 ετών και άνω, αναζητούν άτομο για συγκατοίκηση, άρα και μοίρασμα των εξόδων για ένα σπίτι, σε ποσοστό 55% (το ποσοστό δεν αφορά όλους τους 65αρηδες αλλά την κατηγορία όσων δηλωμένα διαμένουν μόνοι).

Όπως δε, αποκαλύπτει ο κ. Μπάκας στην «Πολιτεία», υπάρχει ήδη σε λειτουργία και ειδική σελίδα στα social media όπου άτομα αυτής της ηλικίας ψάχνουν να επικοινωνήσουν με συνομήλικους που να έχουν τις ίδιες ανάγκες, για συγκατοίκηση!

ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ

Σοκαριστικά είναι, τέλος, τα στοιχεία στο πόσα ακίνητα χάθηκαν από τα χέρια ιδιωτών. Προκύπτει, ότι στην τριετία 2019 – 2023 η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα μειώθηκε σε ποσοστό 5,8% σε σχέση με την προγενέστερη περίοδο και την περίοδο των μνημονίων. Και μάλιστα, ενώ οι κατοικίες αυξήθηκαν κατά 11.000 εν τούτοις η ιδιοκατοίκηση μειώθηκε κατά 229.000.

 

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή