ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Άκης Τσελέντης στην «Πολιτεία»: «Να μην ανησυχούν οι Αχαιοί για την σεισμική ακολουθία του Κορινθιακού»

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί το φαινόμενο και προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής».

τσελεντης

Τι συμβαίνει τελικά με τον Κορινθιακό κόλπο; Θα πρέπει να ανησυχεί και η Αχαΐα μια και εδώ και μερικές ημέρες «χορεύει» η περιοχή πάνω από το Ξυλόκαστρο; Πόσο επηρεάζεται η Πάτρα; Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για μία ακόμη φορά μίλησε στην «Πολιτεία» για το θέμα.

Να θυμίσουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον Κορινθιακό κόλπο. Αυτή τη φορά όμως ήταν «ξεκάθαρος»!

«Δεν μιλάμε κύριε Φλαμή για τις Αλκυονίδες, αλλά για ένα μικρό ρήγμα πάνω από το Ξυλόκαστρο. Το οποίος έδωσε αρκετές δονήσεις». Όπως είπε πρόκειται για «μικροσεισμική ακολουθία» με μέγιστο σεισμό τα 3,4 Ρίχτερ. «Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με την συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα», προσθέτει ο σεισμολόγος.

Παράλληλα σημειώνει ότι «το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή με το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένο και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής».

KENTRIKI 3

Όπως υπενθυμίζει ο Άκης Τσελέντης «είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ύφεση στη σεισμικότητα του Ελλαδικού χώρου. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα»!

 

Ο κ. Τσελέντης μας θύμισε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απέφυγε να «μαϊντανοποιείται» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και να εμφανίζεται για… ψύλλου πήδημα, σεβόμενος τον κόσμο που έκανε τις διακοπές του και τους επαγγελματίες τουρισμού.

Να θυμίσουμε ότι η περιοχή παρακολουθείται συνεχώς (όπως και η Αιγιάλεια και το Ρίο – Αντίρριο) με πυκνό δίκτυο σεισμογράφων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.