Η ‘ΠΟΛΙΤΕΙΑ’ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Περιορισμός χρηματοδότησης, «ψαλίδι» στα μέλη Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων Κοινότητας, μικρότερες Αντιδημαρχίες οι βασικές επιπτώσεις από την μείωση του πληθυσμού σε επίπεδο Αχαΐας.
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού σε δήμους της Αχαΐας μετά την πρώτη ανακοίνωση του πληθυσμού της χώρας μας, βάση των προσωρινών αποτελεσμάτων της τελευταίας Απογραφής.
H ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων που έγινε στις αρχές της εβδομάδας από την ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρεται μεν σε μείωση του πληθυσμού σε σχέση με την Απογραφή του 2011, δεν είναι όμως στην έκταση που ανέμεναν οι Δήμαρχοι!
ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναμενόταν άλλωστε, αντιμετωπίζει ο δήμος Καλαβρύτων καθώς ο ενεργός πληθυσμός έπεσε κατά 2000 περίπου, για πρώτη φορά μάλιστα κάτω από τους 10.000. Προοιωνίζοντας αρνητικές εξελίξεις τουλάχιστο σε ό,τι αφορά στο θέμα της συγκρότησης Δημοτικού Συμβουλίου, Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων και Αντιδημαρχιών σε σχέση με τις Δημοτικές Εκλογές του 2023.
Συγκεκριμένα, ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Καλαβρύτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2021 που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι 9.281 άτομα. Από τα 9.281 άτομα οι άνδρες είναι 4.844 και οι γυναίκες είναι 4.437.
Στην προηγούμενη Απογραφή (2011) ο Δήμος Καλαβρύτων είχε καταγράψει το πρώτο… ιστορικό χαμηλό με 11.045 κατοίκους.
«Το πρόβλημα της εγκατάλειψης της υπαίθρου είναι εμφανές και διογκούμενο. Εκτός από την συνεχή μείωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, σε όλη την επαρχία της χώρας μας, αντιμετωπίζουμε την σημαντική γήρανση του πληθυσμού και μια γενική εγκατάλειψη του τόπου μας.
Έχουμε καθήκον, η σημερινή και η αυριανή Δημοτική αρχή να παλέψουμε για υποδομές, Παιδεία και Υγεία, διότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αναστραφεί μια πορεία προς την πλήρη ερημοποίηση της περιοχής μας» αναφέρει στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, ιατρός, Θεόδωρος Νασιώτης.
Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, στις επόμενες εκλογές στα Καλάβρυτα, με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους πλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 17 μέλη. Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων είναι 27μελές, χωρίς τον Δήμαρχο.
«Η πιο σημαντική επίπτωση της τελευταίας Απογραφής θα είναι η μείωση του αριθμού των μελών του σώματος στο οποίο προεδρεύω αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές θα γίνουν με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του Δήμου, ακόμη και αν περικοπούν οι ΚΑΠ με βάση τη μείωση του ενεργού πληθυσμού, ο Δήμος μας, λόγω ορεινότητας, είτε θα εξαιρεθεί από τις περικοπές, είτε θα αποκτήσει εναλλακτική πρόσβαση σε πόρους ειδικά για ορεινές – απομακρυσμένες περιοχές» εκτιμά ο κ. Νασιώτης.
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Και ο γειτονικός Δήμος Αιγιαλείας καταγράφει σημαντικές απώλειες μετά την επισημοποίηση των στοιχείων της τελευταίας Απογραφής. Συγκεκριμένα, από 49.872 μόνιμους κατοίκους το 2011 στην προηγούμενη απογραφή, καταγράφει 47.225 το 2021 (τελευταία Απογραφή).
«Πήγε πολύ καλύτερα απ ότι περιμέναμε καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα ο δήμος με βάση τα προσωρινά στοιχεία είχε πέσει αρκετά χαμηλότερα. Προφανώς λόγω του Covid-19 αλλά και της ηλεκτρονικής διαδικασίας, πολύς κόσμος δεν έσπευσε έγκαιρα να απογραφεί μέσω της ΕΛΣΤΑΤ. Μπορεί να μην πιάνουμε το όριο των 50 χιλιάδων αλλά με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις, δεν φαίνεται να συνίσταται ουσιαστικά αλλοίωση στον πραγματικό πληθυσμό και δημογραφικό πρόβλημα για το δήμο. Μόνο οι εργάτες γης και οι αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί, που έχουν αποχωρήσει μαζικά τα τελευταία χρόνια, καλύπτουν τον μειωμένο αριθμό μόνιμων κατοίκων» αναφέρει στην «Πολιτεία» η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά.
Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, στις επόμενες εκλογές στην Αιγιάλεια, δήμος με πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους πλέον, το Δημοτικό του Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 29 μέλη. Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων είναι 35μελές, χωρίς τον Δήμαρχο. Επίσης καταργείται μια Αντιδημαρχία και περιορίζεται η εξουσία των Επιτροπών (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής).
«Πρέπει να δούμε σοβαρά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης των νέων. Τα τελευταία χρόνια, παρά την αποβιομηχάνιση και τον περιορισμό του πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) η Αιγιάλεια παρουσιάζει μια ανάπτυξη στον τομέα Υπηρεσιών και Μεταφορών ενώ πρέπει να δοθεί βάρος και στον Τουρισμό» σύμφωνα με την κ. Γιδά.
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με βάση την τελευταία απογραφή, με 25.900 κατοίκους έχει μόλις 16 κατοίκους λιγότερους σε σχέση με το 2011. Ο Δήμος Ερυμάνθου παρέμεινε και κατά την τελευταία Απογραφή (2021) ο μικρότερος Δήμος της Αχαΐας με 8.273 κατοίκους και 600 άτομα λιγότερα σε σχέση με το 2011.
«Τα χωριά μας, οι νέοι αναζητούν τις τύχες τους μακριά από τη γενέθλια γη. Έχουμε μπροστά μας μεγάλο και δύσκολο δρόμο προκειμένου να αναταχθεί η δημογραφική μας καθήλωση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που είναι η βάση για τη δημογραφική ανάκαμψη» αναφέρει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς.
Οι οριστικές ανακοινώσεις (Γενικός Πληθυσμός, Ετεροδημότες, Μόνιμοι Κάτοικοι, Άνδρες – Γυναίκες, Ηλικιακή Διαστρωμάτωση) αναμένεται να γίνονται σταδιακά από την ΕΛΣΤΑΤ, από τέλη του 2022 έως το 2023. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν, προ των επόμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών και άλλες ρυθμίσεις εξισορρόπησης των επιπτώσεων από την μείωση των μόνιμων κατοίκων σε επίπεδο Αχαΐας.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ!
Η Απογραφή Πληθυσμού του 2021 σχεδιάστηκε για να διενεργηθεί τον περασμένο Οκτώβριο (με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου), αλλά λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν, πήρε παράταση ως τον Δεκέμβριο 2021.
Η ανακοίνωση για τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα γινόταν μέσα στον Απρίλιο. Η Απογραφή που τελείωσε τυπικά τον περασμένο Μάρτιο. Η δικαιολογία της καθυστέρησης από την ΕΛΣΤΑΤ είναι η πανδημία. Είναι γεγονός πως ούτε την προηγούμενη φορά, στην απογραφή του 2011, είχαν πάει όλα τέλεια.
Αυτήν τη φορά, όμως η αποτυχία είναι μεγαλύτερη. Τα βασικότερα προβλήματα ήταν η υιοθέτηση του καινούργιου συστήματος ηλεκτρονικής απογραφής, χωρίς να έχει προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή του, η απουσία επαρκούς εκπαίδευσης των απογραφέων, καθώς και η απουσία μιας ευρείας και αποτελεσματικής ενημερωτικής καμπάνιας, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τα οφέλη και τη συμβολή μιας επιτυχούς απογραφής.
Πληροφορίες της «Πολιτείας» αναφέρουν ότι πολλοί δήμαρχοι σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδος συγκεντρώνουν με την βοήθεια των υπαλλήλων τους, καταγγελίες για απογραφείς που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα χωριά. Σχετική ένσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος ή, κεντρικά, η ΚΕΔΕ.
Από την έντυπη έκδοση της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” της 25/7/2022