ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα 13 ευρώ το ελαιόλαδο

thehomeissue pswnia 1024x585 1 1024x585 1024x585 1 1024x585 1

Η ακρίβεια στα ράφια χτυπά… «κόκκινο», αφού παρατηρείται αλματώδης αύξηση των τιμών σε σειρά βασικών προϊόντων. Μεγάλη ανησυχία σε καταναλωτές και παραγωγούς για το ελαιόλαδο.

Σε… σπαζοκεφαλιά για γερούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα με τον «καλπάζοντα» πληθωρισμό σε βασικά είδη με την τιμή στο λάδι να αυξάνεται διαρκώς, προκαλώντας τρόμο στην αγορά.

Το κόστος για τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα βαρύ με τα νοικοκυριά να βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα να «εξανεμίζεται» και να αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Οι αυξήσεις έχουν λάβει μορφή «καταιγίδας». Όχι μονάχα σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ακόμη και με την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτικά, οι συσκευασίες του ενός λίτρου ελαιολάδου φθάνουν ακόμη και τα 13 ευρώ (από 9 ευρώ), ενώ, αυτές των πέντε λίτρων πωλούνται πλέον πάνω από 50 ευρώ (από 20 ευρώ).

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραπτόπουλος, τόνισε ότι παρατηρούνται αυξήσεις άνω του 150%, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα προϊόντα συγκριτικά με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε μεγάλες αυξήσεις:

Τα μήλα από 1,10 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3 ευρώ το κιλό.
Οι ντομάτες από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
Τα κολοκύθια από 1,3 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 2,98 ευρώ το κιλό.
Τα αχλάδια από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
Τα νεκταρίνια Νάουσας από 1,6 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
Το κουνουπίδι από 2 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλείται εφέτος μέχρι και 3,98 ευρώ το κιλό.

«Από χέρι σε χέρι, η τιμή των προϊόντων αυξάνεται έως και τέσσερις φορές. Ζητάμε τον έλεγχο της αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι το ράφι», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Ραπτόπουλος, μιλώντας στο OPEN.

Αυξήσεις δίχως τέλος στο ελαιόλαδο, «καλπάζει» η τιμή του «υγρού χρυσού»

Αυξήσεις τιμών δίχως τέλος στο ελαιόλαδο σε Ελλάδα και Ευρώπη με την παραγωγή να μειώνεται φέτος αισθητά και να φέρνει ράλι ανατιμήσεων, προκαλώντας ένα ντόμινο προβλημάτων.

Ήδη οι παραγωγοί δίνουν το λάδι από 8 μέχρι 10 ευρώ με αποτέλεσμα να φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ από 12 μέχρι 16 ευρώ, με παραγωγούς και εμπόρους να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για όσα μέλλουν να γίνουν μέχρι τον χειμώνα.

You may also like

Comments are closed.