ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ακρίβεια: Απλησίαστα θα γίνουν φρούτα και λαχανικά

Facebook
Twitter
skppqtqcsj6608e9f525d4e

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της ακρίβειας στη χώρα μας, με τους καταναλωτές να κάθε μήνα που περνάει βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, ενώ οι τιμές των τυροκομικώνυποχώρησαν κατά 3,70%, των γαλακτοκομικών κατά 3,39% και των χαρτικών κατά 1,22%.

Προβληματισμό δημιουργούν οι ανατιμήσεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις κατηγορίες αυτές είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές των λαχανικών στην Ελλάδα τρέχουν με 6,5% τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 0,6%. Στα φρέσκα φρούτα, πάλι ο ρυθμός αύξησής των τιμών στη χώρα μας είναι στο 12,2% τη στιγμή πού στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσής είναι στο 6,3%.

Τι απαντούν οι παραγωγοί

Οι παραγωγοί αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους παραγωγής και υποστηρίζουν ότι κάνουν ότι μπορούν για να συγκρατήσουν τις τιμές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παραγωγική διαδικασία για τις καινούριες σπορές και οι πρώτες ύλες έχουν τριπλασιαστεί», τόνισε ο παραγωγός Ανέστης Καρυπίδης.

Πρωταθλητής των ανατιμήσεων παγκοσμίως είναι το κακάο. Η τιμή του, λόγω της κακής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας το 129%, ενώ μόνο τον Μάρτιο κατέγραψε αύξηση 60%.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top