Ακρίβεια: “Το ψωμί… ψωμάκι” λένε οι καταναλωτές

Facebook
Twitter
1000_f9cc0f11-0b5a-4235-8dde-487fd6ce07bd

Μπορεί πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου να έδειξε ότι η Ελλάδα είναι η 2η φθηνότερή χώρα στην τιμή του ψωμιού στην Ευρώπη, η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι Έλληνες έχουν πληρώσει ακριβά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών. Η έρευνα έδειξε ότι μία φρατζόλα 500 γραμμαρίων λευκό ψωμί στην Ελλάδα κοστίζει 1,21 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη κατά μέσο όρο τιμάται 1,80 ευρώ. Η Ελλάδα δηλαδή, στο θέμα αυτό αναδεικνύεται φθηνότερη κατά 48%.

infoKARTES

Όμως οι καταναλωτές στην Ελλάδα είδαν την φρατζόλα του λευκού ψωμιού να ανατιμάται διαρκώς από το 2020 έως και σήμερα, κατά αθροιστικό ποσοστό 39%.

infoKARTES

Η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους πολίτες να κόβουν και από τα βασικά είδη διατροφής για να τα βγάλουν πέρα, ακόμη και από το ψωμί. Έτσι έχουμε μειώσει την κατανάλωση του ψωμιού κατά 22.000 τόνους, δεδομένου ότι και το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά ποσοστό περίπου 30%.

infoKARTES

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα τρόφιμα, οι πολίτες για τις ίδιες ποσότητες βασικών αγαθών έχουν αυξήσει την μέση δαπάνη. Μέσα στο 2023 αυξήθηκε η δαπάνη την οποία καταβάλουν οι Έλληνες καταναλωτές για ψωμί και ζυμαρικά κατά 10%, για μοσχαρίσιο κρέας κατά 6%, για αιγοπρόβειο κρέας κατά 64%,

infoKARTES

για ελαιόλαδο κατά 28%, για φρούτα κατά 14% και για λαχανικά κατά 15%.

infoKARTES

Σύμφωνα με έρευνες το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά σε σχέση με τις τιμές παραμένουν τα τρόφιμα, καθώς εκεί οι τιμές γίνονται πιο αισθητές.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή