ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια – τρόφιμα: «Καλπάζουν» οι τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο

galaktokomika 2048x1408 1

Σε μία άσκηση για εξαιρετικά δύσκολους λύτες αναδεικνύεται το θέμα της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων κάνουν το ένα άλμα μετά το άλλο. Πολλά νοικοκυριά αρχίζουν πλέον και κάνουν περικοπές σε βασικά αγαθά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Eurostat, ναι μεν ο δείκτης πληθωρισμού στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και από πολλές άλλες χώρες, εντούτοις η Ελλάδα δείχνει να «πονάει» πραγματικά από την ακρίβεια σε αγαθά όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας που σε ένα βαθμό η χώρα μας έχει παραγωγή και δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές.

Η απάντηση ωστόσο σε αυτό είναι ότι αφενός οι ανατιμήσεις άργησαν να έρθουν στην χώρα και αφετέρου ότι πολλά περιφερειακά είδη, όπως ζωοτροφές και λιπάσματα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα το τελευταίο 12μηνο.

Συγκεκριμένα ο με βάση τα εν λόγω στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής στην Ελλάδα είναι αυξημένος για τον μήνα Δεκέμβριο του 2022 σε αντιστοίχιση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τρέχει με ρυθμό 15,6%.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ. Διαμορφώνεται σε 18,2%, ενώ υψηλότερος από την Ελλάδα είναι σε χώρες όπως η Γερμανία με 20,5%, η Πορτογαλία με 20,4% και η Ισπανία με 15,90%, ενώ αντίθετα χαμηλότερος είναι στην Ιταλία με 13,3%.

Εκείνο που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα να μοιάζει ίσως περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα που έχουν περίοπτη θέση στο οικογενειακό καλάθι, είναι πολύ υψηλές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο.

Για παράδειγμα η τιμή για το γιαούρτι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε. Επίσης σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα παρουσίασε αύξηση κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.

Το βόειο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 18,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ η αύξηση ήταν 13,90%. Αντίστοιχα για το χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7% και στην ΕΕ ήταν 18,4%. Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.

Υψηλή ετήσια αύξηση έχει καταγραφεί και στο φρέσκο γάλα 26%, ενώ στην Ε.Ε. ήταν 31,10%. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι ούτως η άλλος η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Διαμορφώνεται στο 1,63 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,37 ευρώ ανά λίτρο στην Ισπανία και 1,04 ευρώ ανά λίτρο στην Πορτογαλία.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Ανάπτυξης αναζητούν τρόπους να φρενάρει η ακρίβεια στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό. Όπως έχει σημειώσει πρόσφατα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης πρόθεση του υπουργείου είναι να θεσμοθετήσει αλλαγές στον τρόπο αναγραφής της τιμής ανά μονάδα μέτρησης στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον καταναλωτή και να πάψει το τρικ που εφαρμόζουν κάποιες βιομηχανίες, που μειώνουν το προϊόν, ώστε η όποια αύξηση παρουσιάζουν να είναι δήθεν μικρότερη, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

You may also like

Comments are closed.

DSC 6248 ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Κούλουμα στην Πάτρα – Πλημμύρισαν από κόσμο Δημοτική Πλάζ (Χώρος Εκπαιδευτικών Δράσεων), Νότιο Πάρκο και «Κόκκινος Μύλος»

  Σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική,  τραγούδι και χορός αποτέλεσαν το κυρίαρχο στοιχείο των φετινών εκδηλώσεων που ...