
Ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος ξεδίπλωσε τις σκέψεις του για τον Δήμο αλλά και για την κεντρική πολιτική σκηνή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία”. Ζητά “Προγραμματική Συμφωνία” για την Πάτρα από όλες τις παρατάξεις και γνωστοποιεί την παρουσία του και στις εθνικές εκλογές…
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος παραμένει στις επάλξεις για τα δημοτικά πράγματα της πόλης. Μιλώντας σήμερα στην «Πολιτεία», εκτιμά ότι το πρόγραμμα του για την Πάτρα, που όπως λέει μοίρασε ο ίδιος το 2019 σε 100.000 πατρινούς, το διάβασαν «ελάχιστοι». Αλλά τονίζει πως θα συνεχίσει τον αγώνα αφύπνισης και ενημέρωσης.
Επίσης προτείνει στις δημοτικές παρατάξεις ένα αναπτυξιακό συνέδριο και μια Δημόσια Προγραμματική Συμφωνία, «ώστε να καταργηθεί ο δεξιός και αριστερός διχασμός επιλέγοντας Δήμαρχο με κριτήρια αποκλειστικά αυτοδιοικητικά».
Δεν παραλείπει, ακόμα, να σχολιάσει και τα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αναφορικά μάλιστα με τα σενάρια επικείμενων συνεργασιών για συγκυβερνήσεις. Χρησιμοποιώντας ωστόσο τον γνωστό «πύρινο» λόγο του. Και γνωστοποιώντας, τέλος, και την δική του παρουσία στις εθνικές εκλογές με την «Δημοκρατική Πατριωτική ΕΝΟΤΗΤΑ», μια ένωση 20 εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
– Ποια είναι η στόχευση σας για τις επόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες; Αλλά και ποιο θα πρέπει να είναι το κριτήριο επιλογής για τους Πατρινούς ψηφοφόρους;
Θέλω να δω την πόλη μας επισκέψιμη και λειτουργική, τους κατοίκους της να ευημερούν και να αρχίσει να αναπτύσσεται αναδείχνοντας τα πλεονεκτήματα της. Το πρόγραμμα μου το μοίρασα προσωπικά το 2019 σε 100.000 συμπολίτες, το διάβασαν ελάχιστοι! Πλέον οι περισσότεροι έχουν μετατραπεί από την κομματική παρακμή σε ιδιώτες. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσω τον αγώνα της αφύπνισης και της ενημέρωσης. Αυτή τη φορά ελπίζω τα κριτήρια να είναι αξιοκρατικά και με βάση το πόσο έμπρακτα αγαπάει ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος την Πάτρα και αν διαθέτει εφαρμόσιμες ιδέες.
– Προ ημερών μιλήσατε για «Προσωπική θριαμβευτική νίκη» αναφορικά με την ένσταση σας για τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, που έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη. Λέγοντας: «Έστω και ένας αντιστεκόμενος μπορεί να ανατρέψει τα λάθη των παρατάξεων του Δήμου…». Πείτε μας δυο λόγια κατ’ αρχάς για αυτό αλλά και για το μήνυμα που εκπέμπει η εξέλιξη…
Όταν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο 49 συμμετεχόντων υπάρχουν μόνο 5 λευκά και ένα κατά, το δικό μου, είναι προφανές ότι η κατάθεση της ένστασης κατά της νομιμότητας της απόφασης ήταν προσωπική και μόνο υπόθεση. Τους προειδοποίησα ότι θα προσφύγω και θα επαναφέρω τη νομιμότητα και θα αναγκαστούν να διορθώσουν τον Οργανισμό, ώστε οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών να εκλέγονται με βάση τα αντικειμενικά τους προσόντα και όχι από τους κολλητούς της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη με κομματικά παζάρια. Τα κατάφερα και πήρα τα συγχαρητήρια όλων των πτυχιούχων εργαζομένων του Δήμου.
Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
– Η κεντρική πολιτική σκηνή κινείται στη λογική κυβερνήσεων συνεργασίας. Άραγε όμως, θα μπορούσε και στους Δήμους να υπερισχύσει μία λογική ευρύτερων συνεργασιών;
Άποψη μου είναι ότι οι δημοτικές παρατάξεις της Πάτρας, απαλλαγμένες από πάτρωνες, να κάνουμε ένα αναπτυξιακό συνέδριο και να προχωρήσουμε σε Δημόσια Προγραμματική Συμφωνία, ώστε να καταργηθεί ο δεξιός και αριστερός διχασμός επιλέγοντας Δήμαρχο με κριτήρια αποκλειστικά αυτοδιοικητικά.
– Τελικά τι είναι αυτό που θέλει η Πάτρα για να γίνει «Διεθνής Σύγχρονη Πόλη», όπως είναι και ο τίτλος του συνδυασμού σας;
Όραμα και σχέδιο. Άγιος Ανδρέας – Διεθνές Προσκυνηματικό κέντρο, με ταινία της ζωής του και μουσείο, Καρναβάλι Διεθνές και πρωτότυπο με συμμετοχή ξένων γκρουπ, Πάτρα – Γλυκιά Πόλη με τοπικά γλυκά και ποτά, δύο μεγάλα κηποθέατρα των 3.000 καθημένων για εκδηλώσεις και συναυλίες, παραστάσεις κ.λπ., δύο μεγάλα πάρκινγκ – ένα στα 20 στρέμματα απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο και ένα κάτω από τα Ψηλαλώνια – αξιοποίηση παραλιακού μετώπου και πολλές συγκεκριμένες προτάσεις που έχω στο πρόγραμμά μου και θα κάνουν την πόλη επισκέψιμη. Φυσικά προτείνω δεκάδες έργα για τις ξεχασμένες γειτονιές του Ρίου της Μεσσάτιδας, της Παραλίας και των Βραχναΐκων.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
– Επανερχόμαστε στην κεντρική πολιτική σκηνή και στο ζήτημα των συγκυβερνήσεων. Πώς αλήθεια βλέπετε την προοπτική συνεργασιών κομμάτων;
Η κεντρική πολιτική σκηνή κινείται σε επίπεδο συναλλαγών και παζαριών από κόμματα συμμορίες που εφαρμόζουν τους στόχους της παγκοσμιοποίησης, μετατρέποντας την Ελλάδα από χώρα σε χώρο και από έθνος κράτος σε πολυεθνικό πολτό με τους Έλληνες μειονότητα άνευ δικαιωμάτων. Οι συνεργασίες τους είναι αντεθνικές (π.χ. παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία, συνομόσπονδη Κύπρος) και αντιλαϊκές (π.χ. νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, πράσινη ανάπτυξη με τη μη εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων, συνεκμετάλλευση τους με την Τουρκία, ξεπούλημα ελληνικών υποδομών, σιδηρόδρομοι και αεροδρόμια κλπ). ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ένα κόμμα μια ψυχή και από πίσω Βαρουφάκης ο εθνομηδενιστής, ΚΚΕ το κόμμα των επαγγελματικών στελεχών και Βελόπουλος (Ελλαδεμπορία-Χριστιανεμπορία).
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
– Ποια είναι η εκτίμηση σας για την έκβαση των εθνικών εκλογών που πλέον φαίνεται να μπαίνουν στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση τους; Και άραγε, εσείς θα συμμετέχετε;
Τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου στήνουν μια τεχνητή πόλωση που θα συντριβεί από την πλειοψηφία του λαού. Θα είμαι παρών με τη «Δημοκρατική Πατριωτική ΕΝΟΤΗΤΑ». Είκοσι εξωκοινοβουλευτικά κόμματα του δημοκρατικού πατριωτικού τόξου έχουν ενωθεί με στόχο την ανάκτηση της εθνικής και της λαϊκής κυριαρχίας. Με καθαρή γραμμή στα εθνικά θέματα και με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Μακριά από μας ναζιστές και εθνομηδενιστές. Δεν έχουμε έναν αρχηγό, αλλά πολυπρόσωπη ισότιμη Συλλογική Ηγεσία. Είναι πρωτοποριακή και καινοτόμα αυτή η εξέλιξη. Αυτή θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Σημαντικοί Έλληνες είναι μαζί μας. Μέχρι 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνέντευξη τύπου. Λαού θέλοντος αυτή η αυτόνομη δυναμική πορεία θα αναδείξει μια εναλλακτική λύση για τη χώρα. Συμμετέχω στην προσπάθεια εκ μέρους του Πατριωτικού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με το κομματικό σχηματισμό του ΔΗΠΑΚ (www.dhpak.gr).
– Είναι αλήθεια ότι εκφράζετε τολμηρό πολιτικό λόγο. Και με την τόλμη αυτή ποια απάντηση θα δίνατε στο ερώτημα για το τι χρειάζεται για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα της χώρας και να επιβιώσει ο ελληνισμός αν όντως κινδυνεύει όπως λέτε;
Να συσταθεί ένα κέντρο του ελληνισμού που θα επεξεργαστεί λύσεις για να αναλάβει η χώρα την πρωτοβουλία της ανασυγκρότησης της. Χρειαζόμαστε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Το σημερινό πολιτικό προσωπικό βρίθει από υπαλλήλους επιχειρηματικών κύκλων και πρεσβειών. Χρειαζόμαστε το ταχύτερο δυνατό την ανάδειξη ενός δημιουργικού πνεύματος και αυτό το διαθέτουν μόνο όσοι θέλουν η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες.