Ο τίτλος του, “Αξιωματικός του εξαιρετικότερου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας” (OBE), είναι στοιβαγμένος ανάμεσα σε Grammy, εξώφυλλα της Vogue, του περιοδικού Rolling Stone αλλά και μιας πρόσκλησης του βασιλιά του Μαρόκου να απαθανατίσει τη χώρα του. Η περίπτωση του φωτογράφου Albert Watson αποδεικνύει ότι η ευφυής δημιουργική γενναιοδωρία, ανταμείβεται.
Το Photo District News ανέδειξε τον Watson ως έναν από τους 20 πιο επιδραστικούς φωτογράφους όλων των εποχών, μαζί με τον Richard Avedon και τον Irving Penn.
Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και ήταν γιος δασκάλου φυσικής αγωγής και πυγμάχου. Μεγάλωσε στο Penicuik και φοίτησε στο Rudolf Steiner School στο Εδιμβούργο ενώ ακολούθησε σπουδές γραφιστικής στο Duncan of Jordonstone College of Art στο Dundee και κινηματογράφο και τηλεόραση στο Royal College of Art στο Λονδίνο. Αν και τυφλός στο ένα μάτι από τη γέννησή του, ο Watson σπούδασε επίσης φωτογραφία ως μέρος του προγράμματος σπουδών του.
Το 1970 μετακόμισε με τη σύζυγό του στο Λος Αντζελες όπου εκεί ξεκίνησε να τραβάει φωτογραφίες, κυρίως για χόμπι. Αργότερα το ίδιο έτος, ο Watson παρουσιάστηκε σε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή στο Max Factor, ο οποίος του πρόσφερε την πρώτη του δοκιμαστική συνεδρία, από την οποία η εταιρεία αγόρασε δύο εικόνες. Το ξεχωριστό του στυλ τράβηξε την προσοχή αμερικανικών και ευρωπαϊκών περιοδικών μόδας όπως το Mademoiselle, το GQ και το Harper’s Bazaar και άρχισε να μετακινείται μεταξύ Λος Αντζελες και Νέας Υόρκης.
Πορτραίτα διασημοτήτων
Φωτογράφισε την πρώτη του διασημότητα το 1973 -ήταν ένα πορτρέτο του Αλφρεντ Χίτσκοκ να κρατά μια νεκρή χήνα με μια κορδέλα στον λαιμό της, για το χριστουγεννιάτικο τεύχος του Harper’s Bazaar εκείνης της χρονιάς. Η συγκεκριμένη εικόνα έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα πορτρέτα του Watson, σε μια λίστα που περιλαμβάνει πλέον εκατοντάδες γνωστές εμβληματικές φωτογραφίες αστέρων του κινηματογράφου, ροκ σταρ, ράπερς, supermodels, ακόμη και του προέδρου Κλίντον και της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Με τη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη την ίδια χρονιά η καριέρα του απογειώθηκε. Εκτός από τη φωτογραφία για τα κορυφαία περιοδικά του κόσμου, ο Watson έχει δημιουργήσει τις εικόνες για εκατοντάδες επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες για μεγάλες εταιρείες, όπως οι Gap, Levi’s, Revlon και Chanel και έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 500 τηλεοπτικές διαφημίσεις και φωτογραφίσει δεκάδες αφίσες για μεγάλες ταινίες του Χόλιγουντ, όπως «Kill Bill», «Memoirs of a Geisha» και «The Da Vinci Code».
Στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου
Ολο αυτό το διάστημα ο Watson έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του δουλεύοντας σε προσωπικά έργα, τραβώντας φωτογραφίες από τα ταξίδια και τα ενδιαφέροντά του, από το Μαρακές στο Λας Βέγκας μέχρι τα νησιά Orkney. Μεγάλο μέρος αυτού του έργου, μαζί με τα γνωστά πορτρέτα και τις φωτογραφίες μόδας του, έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις μουσείων και γκαλερί σε όλο τον κόσμο και οι εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης του Watson έχουν γίνει περιζήτητες από τους συλλέκτες.
Το 2007, μια μεγάλη εκτύπωση μεγάλης μιας φωτογραφίας της Kate Moss που τραβήχτηκε το 1993, πωλήθηκε στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο για 108.000 δολάρια, πέντε φορές πιο πάνω από τη χαμηλότερη εκτίμηση πριν από την πώληση.
Από το 2004, ο Watson πραγματοποιεί ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Μιλάνο, το Kunst Haus Wien στη Βιέννη, το Κέντρο Τέχνης Πόλης στο Εδιμβούργο, το Foto Museum στην Αμβέρσα και το φόρουμ NRW στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Οι φωτογραφίες του έχουν επίσης παρουσιαστεί σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, όπως η National Portrait Gallery στο Λονδίνο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα, το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη και το Deichtorhallen στο Αμβούργο.
Οι φωτογραφίες του περιλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Ο Watson έχει εκδώσει επίσης και πολλά βιβλία, όπως το Cyclops (1994), το Maroc (1998) και το “Albert Watson” (2007). Δύο βιβλία του κυκλοφόρησαν το φθινόπωρο του 2010, το ένα με τίτλο: “UFO: Unified Fashion Objectives” είναι μια ματιά σε 40 χρόνια επιλεγμένων φωτογραφιών μόδας και το “Strip Search”, ένα σετ δύο τόμων με εκατοντάδες φωτογραφίες που τράβηξε ο Watson στο Λας Βέγκας. Επιπλέον, πολλοί κατάλογοι των φωτογραφιών του Watson έχουν δημοσιευθεί σε συνδυασμό με παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του “The Vienna Album” (2005).
Ο Watson έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Dundee το 1995 και εισήχθη στο Scottish Fashion Awards Hall of Fame το 2006. Η πρώτη του έκθεση στην πατρίδα του, Frozen, πραγματοποιήθηκε στο City Art Center του Εδιμβούργου το 2006.
*Η Fahey Klein Gallery στο Λος Αντζελες παρουσιάζει τη “No Idle View” την πρώτη ατομική έκθεσή του Albert Watson σε αυτό τον χώρο μετά από τριάντα χρόνια, από 14 Νοεμβρίου -11 Ιανουαρίου του 2025.
Photo: Courtesy of Fahey Klein Gallery, Los Angeles
www.faheykleingallery.com