ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αλέξης Μητρόπουλος στην “Πολιτεία”: Θα είναι σωτήρια η επιστροφή τριετιών

Facebook
Twitter

Πακτωλό δισεκατομμυρίων έχασαν εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία από το «πάγωμα» στις τριετίες, το 2012, που τώρα λόγω μειούμενης ανεργίας φαίνεται να «ξεπαγώνουν»

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

«Θα είναι πολλαπλά σωτήριο κάτι τέτοιο», σχολίασε με δηλώσεις του στην «Πολιτεία» ο γνωστός Νομικός και Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στην επαναφορά στο προσκήνιο του μείζονος θέματος που αφορά στο «ξεπάγωμα» των «τριετιών», στο πλαίσιο της διαμόρφωσης νέου κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο έμπειρος Έλληνας Εργατολόγος αναφέρει σε έρευνα που έκανε η Ένωση Υπεράσπισης της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) της οποίας είναι Πρόεδρος, αναφορικά με τα θετικά που θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή η επιστροφή στην καταβολή πρόσθετης αμοιβής μέσω της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των εργαζομένων. Ειδικά τώρα που ο δείκτης της ανεργίας βαίνει μειούμενος, άρα μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται ενίσχυση και των ταμείων και της αγοράς γενικότερα.

Επισημαίνοντας ότι αν οι τριετίες επιστρέψουν στο μισθολόγιο του ιδιωτικού τομέα δεν θα είναι ωφελημένοι μόνο οι μισθωτοί αλλά και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία που μέχρι σήμερα έχασαν πάνω από 2 δις. ευρώ από τις αντίστοιχες εισφορές τις οποίες δεν ελάμβαναν.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να θυμίσουμε ότι με τον νόμο 4093, νόμος που ψηφίστηκε, δηλαδή, στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου, «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις, λόγω προϋπηρεσίας, στον κατώτατο μισθό («τριετίες»). Έτσι οι «τριετίες» έπαψαν να είναι σε ισχύ και να εξελίσσονται τον Φεβρουαρίο του 2012 και μόνο όσοι κατοχύρωσαν πριν αυτήν την περίοδο την 1η τριετία μπορούσαν να παίρνουν ανάλογη προασύξηση υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Με το «πάγωμα» πάντως αυτό να έχει συγκεκριμένο ορίζοντα, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που επαναφέρει και το ζήτημα των τριετιών ανοίγοντας τις «πόρτες» για τις αντίστοιχες προσαυξήσεις σε όλους και όχι μόνο σε εκείνους που είχαν αναγνωρισμένη την απαραίτητη προϋπηρεσία πριν το 2012. Συγκεκριμένα, η τελευταία καταγραφή έδειξε μείωση της ανεργίας κοντά στο 11,4% τον Νοέμβριο του 2022, (από 11,5% που ήταν τον Οκτώβριο, αλλά και 13,1% τον Νοέμβριο του 2021). Έτσι ζωηρεύουν οι ελπίδες για περαιτέρω μείωση του δείκτη και κάθοδο του κάτω από το 10%, γεγονός που ανάψει «πράσινο» φως για την επαναφορά των τριετιών.

 

ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΑΠ’ ΤΙΣ «ΤΡΙΕΤΙΕΣ»

1 ΕΝΘΕΤΗ 1

Για να γίνει απολύτως σαφές και κατανοητό, το τι έχασαν όχι μόνο οι μισθωτοί εργαζόμενοι, αλλά και η αγορά, η γενική οικονομία, ακόμα όμως και τα δημόσια ταμεία, είναι χρήσιμα τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ και τον κ. Μητρόπουλο.

Σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενοι χάνουν κάθε χρόνο από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου. Και στο σύνολο της αυτή η απώλεια, για την δεκαετία από 2012 έως 2022, μόνο στον ιδιωτικό τομέα εργασίας, υπολογίστηκε περίπου στα 12 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΝΥΠΕΚΚ, αναφορικά με τις απώλειες λόγω «παγώματος» τριετιών είναι τα εξής:

  • 12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση/«πάγωμα» του κατώτατου μισθού
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του «υποκατώτατου» μισθού και τη στέρηση επιδομάτων και άλλων παροχών
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού και
  • 2 δισ. ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες από εισφορές για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

4 2 e1675675215458

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top