ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΑΡΜΕΑΣ: “Αν στον καθρέφτη μας δούμε μόνο την πόλη μας, η Πάτρα θα γίνει καλύτερη”

Facebook
Twitter

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση του Αλέξη Σκαρμέα, στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία” και το δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη, για την Πάτρα που “μας… φωνάζει”!

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η συζήτηση έγινε για το πώς βλέπει το καρναβάλι φέτος, ως πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Αλλά σίγουρα πολλοί θα σκεφτούν αν τελικά θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων.

Είναι ερώτημα άλλωστε που τίθεται, χρόνια τώρα. Αλλά ούτε σ’ αυτή τη συζήτηση απάντησε μένοντας στην γνωστή πλευρά της σεμνής προσέγγισης. «Σημασία δεν έχει τι θα κάνω εγώ αλλά τι κάνουμε με την πόλη μας».

Πάντως αναπτύξαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα. Απ’ το καρναβάλι, ως τις δημοτικές εκλογές που «έρχονται». Διαπιστώνει έλλειψη ιδεολογίας σε υποψηφίους. Και αναλύει ποια θα ήταν η δική του ιδεολογία, αν όντως κατέβαινε για Δήμαρχος…

 

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

35405006 10216816770230478 1343771056464199680 n e1675062553896

 

«Το καρναβάλι θέλει αλλαγές ριζικές και επαναπροσδιορισμό μέσα από τους πατρινούς. Επαναλαμβάνεται και ξεφτίζει».

 

Μπήκαμε στην καρναβαλική περίοδο. Ως πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού πως είδατε την τελετή έναρξης;

Μη επιτυχημένη. Για πολλούς λόγους. Η τελετή έναρξης απευθύνεται σε κόσμο που στέκεται όρθιος και μέσα στη βροχή πολλές φορές. Πρέπει λοιπόν να είναι σύντομη, έξυπνη, φωτεινή, καρναβαλική και να δίνει την εκκίνηση της ζωντάνιας και της χαράς. Αυτοί οι κανόνες είναι η «άλφα – βήτα» του καρναβαλιού. Αν δεν ξέρουμε τα βασικά πώς θα πάμε παρακάτω;

Η δημοτική αρχή μίλησε για τέχνη και όχι για καρναβάλι της μέθης…

Το καρναβάλι κάνει τέχνη χρόνια τώρα. Μάλλον δεν το ξέρει η δημοτική αρχή. Ας θυμηθεί κανείς τις παντομίμες, τα μικτά θεάματα, τα χορευτικά, τα θεατρικά, τις εκθέσεις, τα ζωγραφίστε, τις κατασκευές, τις δημιουργίες, τις ενάρξεις, τις λήξεις και τόσα άλλα που χρειάζεστε σελίδες να γράφετε. Δεν περιμένει τώρα να κάνει τέχνη. Από ‘κει και έπειτα στο καρναβάλι χωράει και η διασκέδαση και το ξεφάντωμα και η μέθη του κεφιού.

Πώς τα βλέπετε φέτος, μετά μάλιστα τις ματαιώσεις λόγω πανδημίας;

Το καρναβάλι θέλει αλλαγές ριζικές και επαναπροσδιορισμό μέσα από τους πατρινούς. Επανήλθε δυστυχώς με μια από τα ίδια. Επαναλαμβάνεται και ξεφτίζει. Επανεκκίνηση πραγματική χρειάζεται, αξιοποιώντας όλους τους πατρινούς, και αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα την δημιουργική πλευρά τους, και αυτούς που το γεμίζουν με το κέφι τους και τη χαρά τους.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μπήκαμε και σε χρονιά δημοτικών εκλογών. Τι σημαίνει αυτό για τους Πατρινούς που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης;

Η ώρα που ο δημότης ψηφίζει είναι πάντα ιερή. Ας το σκεφτούν αυτό όλοι αυτοί που ψηφίζουν αρνητικά, δηλαδή, καταλήγουν σε κάποιον γιατί θέλουν να εκδικηθούν κάποιους άλλους και όχι γιατί συμφωνούν με αυτόν που ψηφίζουν. Ας ψηφίσουν θετικά. Ας μετρήσουν αξίες, διαφάνεια, προγράμματα και ιδεολογία.

Πώς βλέπετε τις μέχρι στιγμής υποψηφιότητες στον Δήμο;

Σέβομαι τον καθένα που έχει μια φιλοδοξία. Αλλά δεν κοιτάζω τα πρόσωπα Κοιτάζω την ιδεολογία. Γιατί ναι μεν θέλω ένα Δήμο ακομμάτιστο, αλλά όχι έναν Δήμο χωρίς ιδεολογία. Και δυστυχώς η ιδεολογία σε πολλούς λείπει.

Εκτιμάτε ότι ενδεχομένως να έχουμε κι άλλες προσθήκες στη λίστα των διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου;

Θεωρώ πως ναι. Η παρούσα κατάσταση ευνοεί πάντως την δημοτική αρχή.

Πιστεύετε στην συνάντηση και σύμπραξη ανθρώπων της κεντροαριστεράς;

Δε μ’ αρέσουν οι ταμπέλες. Πιστεύω στην συνάντηση των ανθρώπων με ίδια ιδεολογία, ίδιο όραμα και στόχο. Των ανθρώπων που έχουν επίκεντρο τον Δημότη και όχι τα συμφέροντα, που με τον μανδύα της δήθεν λαϊκότητας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και καταστάσεις.

 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑ

 

σκαρμεασ e1675062607521

 

 

«Η Πάτρα φοβάται και την σκιά της… Όταν σταματήσουμε τις ανοησίες και στον καθρέφτη μας δούμε την πόλη κι όχι τους εαυτούς μας, τότε η Πάτρα θα γίνει πολύ καλύτερη»

 

Μιλήσατε πριν για ιδεολογία. Ποια είναι η δική σας ιδεολογία;

Η δική μου ιδεολογία είναι πως αξίζει να ασχολείσαι με τα κοινά για να προσφέρεις στον αδύναμο. Διαφορετικά γίνεσαι «τροχονόμος» συμφερόντων.
Να σας πω δυο-τρία παραδείγματα: Εγώ επιθυμώ την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης με ελεύθερη πρόσβαση για τον κάθε Πατρινό. Πιστεύω στην πλήρη υπογειοποίηση του τρένου για να χαρούν την πόλη οι επόμενες γενιές χωρίς να κόβεται στην μέση. Θέλω μικρούς δημόσιους πράσινους χώρους μέσα στην καρδιά και τις συνοικίες της πόλης, να μπορεί να μαζεύεται η γειτονιά. Επιθυμώ ο Δήμος να έχει τον πρώτο ρόλο στην διαχείριση του νερού, αλλά όχι φεσώνοντας κι άλλο τον πολίτη.

Δεν μπορεί στους Δήμους να μεταβιβάζονται φορείς και ευθύνες χωρίς οικονομική βοήθεια, γιατί τότε ζητάς από τον Δήμο να φορολογήσει τον Δημότη που ήδη έχει φορολογήσει η κυβέρνηση. Η λογική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχει όρια. Δεν μπορεί στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης να φεσώνεται ξανά και ξανά ο Δημότης. Και το επιχείρημα που επικαλούνται εντέχνως κάποιοι, ότι ο ιδιώτης θα βγάλει χρήματα και θα επιστρέψει στον Δημότη μέρος αυτών με έργα, είναι αστεία. Γιατί ο ιδιώτης λογικό είναι να αναζητά το κέρδος. Θα βγάζει δέκα, που θα τα έχει πάρει απ’ το φέσωμα του Δημότη, και θα του επιστρέφει δύο, φτιάχνοντας και μια πλατεία. Αυτά είναι εμπαιγμός.

 

Δηλαδή, δεν πιστεύετε στην ιδιωτική πρωτοβουλία;

Βεβαίως και πιστεύω. Αλλά στην ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει όριο και μέτρο. Που έρχεται να βγάλει μεροκάματο και όχι να πλουτίσει με εκατομμύρια, πουλώντας επενδύσεις που πληρώνει ο Δημότης. Πιστεύω στην ήπια επιχειρηματικότητα παντού. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Εμείς παλέψαμε να πάρουμε το Παμπελοποννησιακό στάδιο. Και το πήραμε ως Δήμος από τους ιδιώτες στους οποίους ήθελε να το δώσει η κυβέρνηση. Πλην όμως ο τότε υπουργός μας υποσχέθηκε και οικονομική βοήθεια συντήρησης που δεν μας έδωσε ποτέ. Πού θα πάει το βάρος της συντήρησης; Στον Δημότη.

Ευτυχώς όμως που υπάρχει ο Δήμος και το βάρος αυτό θα το μοιράσει τίμια, διαφορετικά θα πλήρωνες «χρυσό» τον ιδιώτη για να μπεις στο στάδιο να αθληθείς. Θυμάμαι όταν ανοίξαμε την Πλαζ – γιατί εμείς δώσαμε ξανά πνοή στην Πλαζ – κάτσαμε έξι ώρες στο δημοτικό συμβούλιο να καθορίζουμε τιμές για τα προϊόντα που θα πωλούσαν οι καντίνες, διαφορετικά θα μπορούσε ο ιδιώτης να πουλάει… 8 ευρώ τον καφέ. Θέλω να πω, πως βεβαίως οφείλουν να εμπλέκονται ιδιώτες αλλά με μέτρο και λογική και όχι με διάθεση εκμετάλλευσης. Είμαι, με μια λέξη, υπέρ των Δημοτών και όχι υπέρ των συμφερόντων.

 

Οι άλλες πόλεις έχουν ομορφύνει και εμείς έχουμε μείνει πίσω…

Οι άλλες πόλεις, μιας και έχω θητεύσει και στην ΚΕΔΕ, αξιοποίησαν ό,τι προγράμματα υπήρχαν. Η Πάτρα φοβάται και την σκιά της! Και κινείται στα κρυφά μήπως κατηγορήσουν το ΚΚΕ ότι παίρνει από ‘κει που βρίζει, δηλαδή, την Ευρώπη. Το Αρσάκειο από πού φτιάχνεται; Του Λαδόπουλου από που θα φτιαχτεί; Οι αποθήκες ΑΣΟ; Αυτά και τόσα άλλα έργα, όλα από κονδύλια στην πλειοψηφία τους ευρωπαϊκά. Όταν σταματήσουμε τις ανοησίες και τα πολιτικά παιχνίδια και κοιταχτούμε στο καθρέφτη και δούμε μόνο την πόλη μας και όχι τους εαυτούς μας, τότε η Πάτρα θα γίνει πολύ καλύτερη από άλλες πόλεις.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τις κεντρικές εκλογές τί πιστεύετε

Ο κόσμος έχει απογοητευτεί σε πολλά από την κυβέρνηση, αλλά συγχρόνως είναι προβληματισμένος, αν πρέπει να γυρίσει σε κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλλιέργησαν μεταξύ τους τις κατηγορίες, τις απειλές διώξεων, τον διχασμό. Μόνο η αντιπολίτευση που θα ενώσει και θα σταθεί πάνω από μικρότητες και κατηγορίες θα πάρει τον κόσμο μαζί της.

Μόνο η αντιπολίτευση που θα απαντήσει στις ανάγκες των ανθρώπων που είναι αδύναμοι οικονομικά και επαγγελματικά θα καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι. Και βεβαίως με ανθρώπους που μπορούν να περάσουν το μήνυμα της αλλαγής και της ενότητας. Όχι με ανθρώπους που κάνουν τους αυλικούς δημιουργώντας την εντύπωση ότι μπορούν. Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του.

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

15 5

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top