ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξόπουλος για Στροφυλιά: “Απορίας άξιο το μηδενικό ενδιαφέρον από πλευράς δήμου”

ka 2 850x460 1

Ο πρώτος επισκέπτης του ανανεωμένου Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στο Λάππα είχε την ευκαιρία να είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών που γιορτάστηκε μέσα στην εβδομάδα.

Ο κ. Αλεξόπουλος ενημερώθηκε για το πολύτιμο έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, αλλά και συζήτησε μαζί τους για τις δυνατότητες τεράστιας αναπτυξιακής προοπτικής που έχει για τη Δυτική Αχαΐα και συνολικά στη Δυτική Ελλάδα το εμβληματικό προστατευόμενο δάσος και υγροβιότοπος.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος δήλωσε για την επίσκεψη: «Η Δυτική Αχαΐα διαθέτει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο και το Δάσος της Στροφυλιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα διαμάντι για τη Δυτική Ελλάδα συνολικά. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για όσα συμβαίνουν σήμερα και διαπιστώσαμε τις προσπάθειες για την ανάδειξη της περιοχής που κάνουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πληροφόρησης και ο Φορέας Διαχείρισης.

Στην επίσκεψή μας, ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε στο νέο σύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης – που εντάχθηκε το 2021 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ»- στο Λάππα για τη χλωρίδα και την πανίδα του πανέμορφου υγροβιότοπου. Μόνο το Κέντρο Πληροφόρησης υπολογίζεται ότι ετησίως επισκέπτονται περισσότεροι από 1.500 μαθητές από όλη τη χώρα. Παράλληλα, μάθαμε ότι η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολυμελών ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ωστόσο, στις διαπιστώσεις του υποψήφιου Δημάρχου συμπεριλήφθηκαν και αρκετά αρνητικά στοιχεία. Σκουπίδια, εγκατάλειψη υποδομών, έλλειψη ενδιαφέροντος και συνεργασίας από τους τοπικούς φορείς για κοινές δράσεις αξιοποίησης είναι μόνο μερικά από αυτά, τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος και κατέληξε:

«Είναι απορίας άξιο πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για αυτή την περιοχή από την πλευρά του Δήμου. Δεν αναπτύχθηκαν πολιτικές ώστε να αναδειχθεί το διαμάντι του τόπου μας, όπως πράξαμε παλαιότερα κατά τις θητείες μας στην ΤΕΔΚ Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το πιο εμβληματικό σημείο του Δήμου, που είναι η Στροφυλιά, αξίζει και πρέπει να αναπτυχθεί τουριστικά, αξιοποιώντας και προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον.

ka 1 4
Αλεξόπουλος για Στροφυλιά: “Απορίας άξιο το μηδενικό ενδιαφέρον από πλευράς δήμου”

Οι όμοροι οικισμοί Μετοχίου, Λάππα και Αράξου πρέπει να τύχουν της κατάλληλης στήριξης και υποστήριξης των μελλοντικών δράσεων προκειμένου να επωφεληθούν από την όποια αξιοποίηση. Στο πρόγραμμα και τον σχεδιασμό μας θα έχει εξέχουσα θέση η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με κέντρο βάρους τη Στροφυλιά και ό,τι αυτή πρεσβεύει».

Την ξενάγηση και ενημέρωση ανέλαβαν η συντονίστρια του έργου του Φορέα Διαχείρισης, δασολόγος,  κα Γεωργία Καραμπέρου με τη δασολόγο κα Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου και τους φύλακες κ. Ηλία Ιατρού και κ.Τάσο Σουρμελή. Ολοι τους έχουν αποδείξει ότι με αγάπη και μεράκι μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου για την ανάδειξη και προστασία της περιοχής, αλλά και ότι με τις κατάλληλες συνεργασίες υπάρχει η δυνατότητα πραγματικής αξιοποίησης του φυσικού πλούτου του τόπου μας.

You may also like

Comments are closed.