ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλλα κόλπα»… για να ξεπεράσουν τον «σκόπελο» Μητσοτάκη!

Δεν αρέσει σε κάποιους εργοδότες η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Capture 21

Τι και αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εξαγγείλει αυξημένο κατώτατο μισθό από την άνοιξη, στον ιδιωτικό τομέα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι «ζοφερή» με κάποιους εργοδότες να δείχνουν πως… δεν νοιάζονται για όσα λέει ο πρωθυπουργός!

Κι αυτό γιατί επί της ουσίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργοδοτών δεν αναμένεται να αλλάξουν και πολλά πράγματα, όπως συνέβαινε και τις προηγούμενες φορές (ακόμη και επί ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν λογιστές, όπως συνέβη και στο παρελθόν κάποιες επιχειρήσεις στις οποίες θα γίνει αύξηση μισθού, θα επιχειρήσουν να καλύψουν την «διαφορά» με μετατροπή ορισμένων εργαζομένων σε part time ώστε να γλιτώσουν τα επιπλέον χρήματα που θα δώσουν στο νέο καθεστώς, σε σύγκριση με το παλαιότερο.

Και ο Πατρινός φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης επιβεβαιώνει πως σε πολλές περιπτώσεις γίνονται ακόμη και συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Δεν αποκλείεται κάποιοι εργαζόμενοι, υπό τον φόβο της απόλυσης να αναγκάζονται να επιστρέψουν σε μετρητά την διαφορά από τον νέο… κατώτατο μισθό που τους καταβάλλεται μέσω τραπέζης.

Ότι συνέβη δηλαδή και την περίοδο των εορτών 2022, όπου ιδιοκτήτης Πατρινής επιχείρησης… έπαιρνε πίσω τα Δώρα Χριστουγέννων από τους εργαζομένους, παρακρατώντας τα χρήματα από τις χρεωστικές κάρτες που τους είχε ο ίδιος δώσει και ήξερε τους κωδικούς.

Τις σχετικές καταγγελίες είχε κάνει στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και προκάλεσαν σάλο στο πανελλήνιο! Πάντως οι έλεγχοι που γίνονται κυρίως από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι αρκετά αυστηροί και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, σύμφωνα με τον νόμο, είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, αφού φτάνουν το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.

ergas

ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν και πάλι εργαζόμενοι που δηλώνονται για 2ωρα, 4ωρα ή 5ωρα, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, ενώ δουλεύουν ακόμη και περισσότερες από 8 ώρες τη μέρα, εργαζόμενοι που ενώ έχουν δηλωθεί ότι κάνουν το ρεπό τους εργάζονται κανονικά, χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, συμβάσεις της μιας μέρας, αλλά και εργαζόμενοι υπό δοκιμή για μήνες.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ελεγκτές, πολλοί εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι στο σύστημα να απασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα, στην πραγματικότητα όμως δουλεύουν ακόμη και 12 ώρες ημερησίως! Οι περισσότεροι μάλιστα εργάζονται αδιαλείπτως 30 ημέρες τον μήνα (ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν η έναρξη της οποίας πλησιάζει), καθώς δεν τους αποδίδονται τα ρεπό.

Μια μορφή υποδηλωμένης απασχόλησης αφορά τους εργαζομένους της μιας ημέρας, που απασχολούνται όλη τη σεζόν σε καταστήματα διασκέδασης, ξενοδοχεία, εστιατόρια. Προσλαμβάνονται το πρωί κι απολύονται το βράδυ ή με συμβάσεις διαλείπουσας εργασίας και συνήθως είναι «φανεροί» στο σύστημα για λίγες ημέρες την εβδομάδα.

Κάποιοι εργοδότες, παράλληλα, ζητούν με την απειλή της απόλυσης τροποποίηση των όρων εργασίας με μεταπήδηση σε μερική από πλήρη απασχόληση ή/και μείωση μισθού, ενώ τελευταία έχει παρουσιαστεί στους  κλάδους του επισιτισμού και του λιανικού εμπορίου η εργασία «υπό δοκιμή», για μία εβδομάδα, χωρίς αμοιβή και ασφάλιση.

Τέλος, θραύση φαίνεται πως κάνει και η διακεκομμένη εργασία, με τους εργαζομένους στην πραγματικότητα να αναγκάζονται να εργαστούν και κατά τη διάρκεια του διαλείμματός τους ή της διακοπής στην εργασία τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.