ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αλόννησος: Σε βάθος 25 μέτρων το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

Facebook
Twitter
Κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου, σε βάθος μόλις 25 μέτρων, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής, που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο.

Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, προτού ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Οι άριστα διατηρημένοι αμφορείς και η ομορφιά του βυθού, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Στόχος των τοπικών φορέων είναι να προωθηθεί ο υποβρύχιος τουρισμός με καταδύσεις των επισκεπτών, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα υποθαλάσσια ευρήματα.

Το πρώτο υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 και έκτοτε είναι προσβάσιμο στο καταδυτικό κοινό. Πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο από τον 4ο π.Χ. αιώνα, ενώ στόχος είναι να ανοίξουν άλλα τρία ναυάγια στην περιοχή, έως το καλοκαίρι του 2022.

Το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, αποτελεί καταφύγιο για τις φώκιες monachus- monachus και μαζί με τον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό θησαυρό του νησιού, δίνουν νέα υπεραξία στον ενάλιο πλούτο των Σποράδων και του Παγασητικού.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία ο ομαδικός τουρισμός υποχωρεί και μελλοντικά θα επιλέγονται ατομικές δραστηριότητες, τα καταδυτικά πάρκα και οι επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι, ανοίγουν νέες προοπτικές ανάπτυξης και μπορούν να συμβάλουν στην βιώσιμη διαχείριση των τοπίων, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top